Χρήστος Ροζάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και για το μέλλον

*Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΩΣ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2019 22:11

Καλή όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην δικαστής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Χρήστος Ροζάκης.

Ο ομότιμος καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρέθηκε στη Λάρισα για να μιλήσει σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων της «Ε». Έχοντας την εμπειρία του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού διετέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη μίλησε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς των διερευνητικών επαφών.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, είπε πως «πληρώνει» το ότι δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως μετά την αποχώρηση Ποταμιού και Θεοχαρόπουλου, είναι ένα «παλιό ΠΑΣΟΚ και μάλιστα συρρικνωμένο». Στο θέμα της δικαιοσύνης έβαλε πρώτο στη λίστα προβλημάτων το ζήτημα της αργής απονομής της λέγοντας πως μόνο η Ιταλία μάς περνάει.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

 

*Κύριε Ροζάκη, στο Στρασβούργο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φθάνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες, αναζητώντας το δίκιο τους ή καταγγέλλοντας παραβιάσεις σε βασικά τους δικαιώματα. Τι φταίει και η Ελλάδα τιμωρείται συχνά; Οι δυσλειτουργίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι χρόνιες παθογένειες της κρατικής μηχανής;

-Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση της δικαιοσύνης. Επίσης το κράτος δεν ανταποκρίνεται πάντα στις συμβατικές υποχρεώσεις. Η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά στο άρθρο 6 και στη δίκαιη δίκη. Μια δίκαιη δίκη όμως τηρεί και ορισμένες προϋποθέσεις. Αστικές και ποινικές. Οι ποινικές εφαρμόζονται και στις αστικές υποθέσεις. Το κύριο θέμα είναι αυτό των καθυστερήσεων. Μόνο η Ιταλία μάς ξεπερνάει.

*Αποτελεί αυτήν τη στιγμή το κυριότερο πρόβλημα της Ευρώπης η άνοδος της ακροδεξιάς; Υπάρχει ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια πολιτικές υπέρ των κοινωνικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αρχίσουν να χαλαρώνουν;

-Δυστυχώς έχουν ήδη χαλαρώσει. Μετά από ορισμένα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έδιναν μεγάλη βαρύτητα στο ποιον θα προτείνουν για δικαστή. Με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια πλειοψηφία δικαστών που είναι συντηρητικοί. Ένας συντηρητικός δικαστής για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο συντηρητικός άνθρωπος τείνει να υποστηρίξει το κράτος. Εάν μένανε οι προοδευτικοί θα είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε και μια προοδευτική νομολογία. Μπήκανε όμως κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από καθεστώτα και με μεγάλη δυσκολία καταδικάζουν τους ομοεθνείς τους και το κράτος τους. Έτσι έχουμε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που προέρχονται από συντηρητικά στρώματα.

*Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από το επεισόδιο στα Ίμια. Την Τρίτη θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση περιστατικών τουρκικής επιθετικότητας. Θεωρείται ότι έχει αλλάξει κάτι στην τακτική των γειτόνων; Αν ναι, εμείς πώς πρέπει να κινηθούμε; Να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ψυχραιμίας και χαμηλών τόνων ή να απαντάμε στις προκλήσεις;

- Εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να μην οξύνουμε τα πράγματα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε οξείς απέναντί τους. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας τώρα που πάει στην Τουρκία πρέπει να πείσει τον κ. Ερντογάν ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς των διερευνητικών επαφών. Ήταν μια εποχή από το 2000 και μετά που υπήρχαν διερευνητικές επαφές που ήταν προκαταρκτικές πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις και προσπαθούσαν να λύσουν ή να περιορίσουν τα προβλήματα που υπήρχαν. Γκρίζες ζώνες, αιγιαλίτιδα ζώνη, εθνικός εναέριος χώρος κ.ά. Αυτό έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους Τούρκους. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει με την αποκλειστική ευθύνη των Τούρκων. Εάν ξαναγυρίσουμε σε αυτό το καθεστώς θα βελτιωθούν και οι σχέσεις. Η Τουρκία δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα. Έχει ήδη μέτωπο στη Συρία. Δεν μπορεί να έχει και δεύτερο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτό το πράγμα αλλά ήδη ο ψυχρός πόλεμος που γίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κοστίζει στην κοινή γνώμη.

*Ποια είναι η άποψή σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

-Η συμφωνία μού φαίνεται καλή γιατί καλύπτει όλες τις πιθανές πλευρές για να αποφευχθούν οι αλυτρωτικές προθέσεις. Όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον διότι οι περισσότερες διατάξεις δεν αφορούν μόνο στην τρέχουσα κυβέρνηση αλλά δεσμεύουν και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει φόβος για τροποποιήσεις εκτός κάποιων περιπτώσεων. Όπως για παράδειγμα να γίνει δικτατορία στη Βόρεια Μακεδονία.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ΚΙΝΑΛ;

- Το ΚΙΝΑΛ διεκδικούσε μια τρίτη θέση στις εκλογές. Μετά από τις Πρέσπες και την αποχώρηση του κ. Θεοχαρόπουλου και αφού προηγήθηκε το Ποτάμι, έχει συρρικνώσει τη δυνατότητα μεγάλης επιτυχίας. Φυσικά βρισκόμαστε στην περίοδο που γυρνάμε στο παλιό ΠΑΣΟΚ και μάλιστα συρρικνωμένο, διότι πολλοί έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ έπρεπε να υποστηρίξει τις Πρέσπες διότι είναι πολύ κοντά στη νοοτροπία της Αριστεράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass