Πέτρος Κρίκης: Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν θα δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2019 22:03

«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν θα δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες και το δίκιο μας. Γι’ αυτό και πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού. Το κάλεσμά μας είναι επιλογή μάχης» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με την παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», Πέτρος Κρίκης.

Ο δημοτικός σύβουλος και υποψήφιος δήμαρχος, μιλώντας σήμερα στην «Ε», σημειώνει την αντίθεση για τον «Κλεισθένη» ενώ εξηγεί γιατί ταυτίζει τη δημοτική αρχή με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «εφάρμοσε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στον δήμο». Στο ερώτημα, τέλος, γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει με έμφαση πως «το κόκκινο ψηφοδέλτιο στη Λάρισα είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής». Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Κρίκη, έχει ως εξής:

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βαγγέλης Κακάρας

 

* Kατέρχεστε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ, χωρίς περιστροφές περί στήριξης και χρίσματος που συνηθίζουν υποψήφιοι κάποιων παρατάξεων. Κατά το ΚΚΕ λοιπόν ποιο είναι το μείζον πολιτικό ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Μαΐου, τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές;

- Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν θα δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες και το δίκιο μας. Γι’ αυτό και πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού. Το κάλεσμά μας είναι επιλογή μάχης. Απευθύνεται στους ανθρώπους του μόχθου, που είναι τα μόνιμα υποζύγια αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για τις συνεχιζόμενες θυσίες στον βωμό της ανάπτυξης, κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζών. Είναι κάλεσμα συμπόρευσης κι αγώνα στον καθένα και στην καθεμιά που στέκεται με οργή και αγανάκτηση απέναντι στους επικίνδυνους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, στη βάση drowns που στήθηκε με τις ευλογίες απάντων των «ρεαλιστικών» πολιτικών δυνάμεων σε κεντρική και περιφερειακή – τοπική διοίκηση! Γιατί ξέρετε, η ίδια η ζωή θέτει το εξής ερώτημα: Και τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση; Εμείς απαντάμε, μόνο από τα κάτω μπορεί να έρθει με οργάνωση και αγώνα παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, κατοικίας σπουδών. Αγώνα με προοπτική ριζικής ανατροπής. Δείτε, στον Δήμο Λάρισας όλα αυτά τα χρόνια, πόσοι σωτήρες πέρασαν; Πόσα «δυνατά» ονόματα, που σπρώχτηκαν, πόσοι δήθεν «ανεξάρτητοι για το καλό της πόλης» που στο τέλος αποδείχθηκαν μια από τα ίδια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι το ψηφοδέλτιό που στηρίζει το ΚΚΕ και μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα και αλλαγής στην Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν μόνο οι κομμουνιστές. Και αυτό θα φανεί από τη δημοσίευση των υποψηφίων του συνδυασμού μας πολύ σύντομα.

 

* Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Γιατί διαφωνείτε με τον «Κλεισθένη»;

- Είμαστε αντίθετοι και μ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως ήμασταν ενάντια και στα προηγούμενα «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη», γιατί αποτελούν αναγκαίους για το αστικό πολιτικό σύστημα εκσυγχρονισμούς, «δοκιμασμένους» για χρόνια στις χώρες της Ε.Ε. και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, που είναι κατά κανόνα εχθρικές για τον λαό και τις ανάγκες του. Στοχεύουν στην αποδέσμευση κεντρικών πόρων από τις λειτουργίες του κράτους για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Απόδειξη η ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των δήμων, η αύξηση από την άλλη των εσόδων μέσω της τοπικής φορολογίας και το πέρασμα αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους δήμους, όπως σχολεία, προσχολική αγωγή, παιδικοί σταθμοί, κτλ. Σε όλα αυτά ομονοούν ο κ. Καλογιάννης, η κ. Καραλαριώτου, όπως και οι διάφοροι «ανεξάρτητοι», καθώς τα στηρίζουν στην ΚΕΔΕ, όπως και τα κόμματά τους στη Βουλή. Παρά τους επιμέρους βερμπαλισμούς, ομονοούν. Όσο για την απλή αναλογική, εμείς το στηρίξαμε με την έννοια και μόνο να παίρνει ο κάθε συνδυασμός τις έδρες που του αναλογούν σε ψήφους. Για παράδειγμα η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα έπρεπε να είχε 5 δημοτικούς συμβούλους με τις ψήφους που πήρε το 2014 και όχι μόνο 2. Όλο το προηγούμενο διάστημα σκιαμάχησαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ από τη μια - ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από την άλλη. Η κυβέρνηση το παρουσίαζε ως «βήμα δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής» η δε ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ το αντιπάλεψαν ως «διάλυση» των δήμων και των περιφερειών. Και οι δύο «αντιμαχόμενοι» σήμερα επιδιώκουν τις ευρύτερες συναινέσεις για να φτιαχτεί το νέο δίπολο, «κεντροαριστερά- κεντροδεξιά», όπου επιδίωξή τους είναι να ξαναεγκλωβιστεί ο κόσμος για καμιά 20ετία ακόμη. Ας κοιτάξουμε την πείρα των περασμένων δεκαετιών, «το φως και το σκοτάδι», «ΠΑΣΟΚ- ΝΔ», με άλλους μανδύες τώρα. Η εξέλιξη των τελευταίων βδομάδων με τους αμέτρητους «σουλατσαδόρους» βουλευτές και τα κόμματα «αναχώματα» των προθύμων, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έτσι χρησιμοποιούν την απλή αναλογική, τη φέρνουν και τη διώχνουν ανάλογα το πώς βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα».

* Καθόλη τη διάρκεια της 4ετίας ασκούσαστε έντονη πολιτική κριτική στη δημοτική αρχή, ταυτίζοντάς τη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σας εμπόδιζε ωστόσο να υπερψηφίσετε έργα που αφορούν πεζοδρομήσεις για παράδειγμα, στο κέντρο της πόλης; Επίσης πώς αποτιμάτε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;

- Και μόνο βλέποντας τη σύνθεσή της θα δείτε ότι συμμετέχουν κορυφαία τοπικά στελέχη του και μάλιστα κατέχουν θέσεις κλειδιά. Γι’ αυτό και εφάρμοσε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στον δήμο, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την εκτόξευση της ανταποδοτικότητας σε κάθε υπηρεσία του δήμου, την «εμπράγματη» συμμετοχή στη δημιουργία των πολυπόθητων για το κεφάλαιο πλεονασμάτων. Ήταν από τις πρώτες δημοτικές αρχές που εφάρμοσαν την ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να πληρωθεί το ΔΝΤ και να στηριχτεί η «λεβέντικη» διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, τότε που ακόμη «έσχιζε τα μνημόνια». Καλλιέργησε αυταπάτες σε έναν κόσμο που πίστευε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, υιοθετώντας το «αφήγημα» της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», σκορπώντας τελικά απογοήτευση και αφήνοντας μια γεύση από τα ίδια. Απογείωσε τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» από τη φοροαφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, απόδειξη τα ματωμένα πλεονάσματα που εμφανίζει κάθε χρόνο, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Παρέδωσε υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, σε ιδιώτες, ενώ θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, γιατί καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. Δεν έβγαλε άχνα για τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή, την εγκατάσταση αμερικανικών Drones στην 110ΠΜ, που εμπλέκουν την πόλη μας και τη μετατρέπουν σε στόχο που θα δεχθεί γερά πλήγματα σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης. Όσο για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εφαρμόζει η δημοτική αρχή, με τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, είναι και αυτές ενταγμένες στη συνολικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες των πάρκινγκ, οι μεγαλοξενοδόχοι και φυσικά όσοι μεγάλοι εμπλέκονται με τον τουρισμό, την εστίαση και το εμπόριο».

* Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση»;

- Γιατί είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας. Είναι το ρεύμα που μπορεί να εκφραστεί, ρεύμα αγώνα και αλλαγής». Απέναντί μας δεν έχουμε "κάποια πρόσωπα υποψηφίων δημάρχων", ικανά και αυτοδημιούργητα ή ονόματα - λύσεις ανάγκης. Έχουμε τους υποψήφιους κομμάτων. Των κομμάτων που κυβέρνησαν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή αυτών που κυβερνούν, του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών Καμένων. Ας απαντήσει ο λαϊκός - εργατικός κόσμος που ζει στη Λάρισα: Θέλει δήμαρχο-διοίκηση-δήμο που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα ή δήμο που θα δουλεύει μαζί με τον λαό της πόλης, θα τον κινητοποιεί, θα διεκδικεί μαζί του, θα παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς. Το κόκκινο ψηφοδέλτιο στη Λάρισα είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Την απάντηση στους φασίστες δεν τη δίνουν αυτοί που κυβερνούν με τους ακροδεξιούς τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δικάζουν ακόμα τα εγκλήματα της ΧΑ και φωτογραφίζονται με τον υπόδικο Κασιδιάρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass