Συνεταιρισμοί και Ομάδες θα βοηθήσουν τους αγρότες

Μιλά στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κραννώνα - Νίκαιας Αντ. Ρεντζιάς *Πλούσιος ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Κιλελέρ *Τα σχέδια για το μέλλον

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 22:18
«Φιλοδοξώ να συμβάλλω στην περαιτέρω ανοδική πορεία του Δήμου μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας», λέει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας και αντιδήμαρχος Αντ. Ρεντζιάς «Φιλοδοξώ να συμβάλλω στην περαιτέρω ανοδική πορεία του Δήμου μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας», λέει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας και αντιδήμαρχος Αντ. Ρεντζιάς

«Νέα τετραετία, νέα πρόκληση, ίσως πιο ενδιαφέρουσα…» δηλώνει με αισιοδοξία για τις επικείμενες εκλογές, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κραννώνα –Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς και με αγωνιστική διάθεση, βάζει υψηλούς στόχους για «νικηφόρο αυτοδύναμο αποτέλεσμα» του συνδυασμού «Νέο Κιλελέρ» του Δήμου Κιλελέρ.

Εχοντας διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή στους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε στη δημοτική αρχή, παρουσιάζει στην «ΕτΔ» τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν σε αυτούς, ενώ από τη θέση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, απευθυνόμενος στους αγρότες δηλώνει πεπεισμένος ότι «η ένταξή τους σε συνεταιρισμούς και σε ομάδες παραγωγών θα βοηθήσει περαιτέρω στην αγροτική ανάπτυξη».

*Κύριε Ρεντζιά, ήσασταν από τους πρώτους, που ανέλαβαν καίριες θέσεις στη δημοτική αρχή, στο πλευρό του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου, για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού ανάπτυξης του Δήμου.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, σε έναν απολογισμό σας, τόσο από τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Τεχνικών Εργων, που ήσασταν, και από τη θέση σήμερα του αντιδημάρχου Δ.Ε. Κραννώνα –Νίκαιας, ποια είναι τα έργα –στόχοι, που υλοποιήθηκαν και θα ξεχωρίζατε;

- «Με την εκλογή μας στον Δήμο Κιλελέρ ο Θανάσης Νασιακόπουλος μού εμπιστεύθηκε τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Τεχνικών Εργων. Όλοι όσοι συμμετείχαμε στον συνδυασμό «Νέο Κιλελέρ» ενεργώντας ομαδικά, συναποφασίσαμε και προβήκαμε στον σχεδιασμό και στη συνέχεια στην υλοποίηση ενός μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας του Δήμου.

Το 2014 όταν ανέλαβα την Αντιδημαρχία Οικονομικών και Τεχνικών Εργων, η χώρα μας βίωνε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά

 παρ’ όλα αυτά με επίπονη καθημερινή εργασία και συνεχή συνεργασία με τους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, τους υπαλλήλους του Δήμου, όσο και με τους συλλόγους, τα σωματεία και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και την πολύτιμη αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να εκπληρώσουμε με επιτυχία το έργο που οι συνδημότες μας ανέθεσαν.

Το πρόβλημα του νερού και της υδροδότησης χωριών με υδροφόρα ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε από τις πρώτες μέρες της θητείας μας. Το σύνολο της δημοτικής μας ομάδας μετείχε στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος που σοβούσε για χρόνια.

Ήταν το στοίχημα που έβαλε ο δήμαρχος προσωπικά, ότι δηλαδή το όνειδος της υδροφόρας θα εκλείψει και θα επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα μέχρι το τέλος της πενταετίας όπως και έγινε.

Σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων με προσωρινό έργο δώσαμε νερό σε οικισμούς που υδροδοτούνταν από την υδροφόρα. Σήμερα εκτελούνται τρία έργα πνοής που λύνουν οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης στο σύνολο του Δήμου: Η κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων, οικισμών ΔΕ Κραννώνα και ΔΕ Νίκαιας, η κατασκευή αγωγού ύδρευσης από την ΤΚ Κραννώνα στην ΤΚ Μαυροβουνίου και η αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Άνω Βουναίνων. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αγωγών και ο βιολογικός της ΔΚ Νίκαιας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Αντιδημαρχία Οικονομικών και Τεχνικών Έργων ενδεικτικά αναφέρω ότι κάναμε παρέμβαση σε όλα τα δημοτικά κτίρια, σχολεία, πρώην κοινοτικά καταστήματα κ.λ.π., όπου πραγματοποιήσαμε οικοδομικές, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες και τα οποία αποδόθηκαν προς χρήση στις τοπικές κοινότητες αλλά και σε συλλόγους, ομάδες και ομίλους που δραστηριοποιούνται στις κοινωνίες τους.

Επιπροσθέτως βελτιώσαμε τους δρόμους εντός των οικισμών, κάναμε επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε περιοχές και δρόμους με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων νέας γενιάς για μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία.

Όσον αφορά στα οικονομικά του Δήμου, θυμίζω ότι τους πρώτους μήνες της θητείας μας πήραμε μια βαθιά ανάσα από τα ληξιπρόθεσμα, ύψους 2.500.000 ευρώ, ,τα οποία εκταμιεύτηκαν με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου και ύστερα από γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες.

Αυτό έδωσε μια βαθιά οικονομική ανάσα αλλά και τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, να προβούμε στα επόμενα χρόνια σε μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 8% για τις επιχειρήσεις και 16% για τα νοικοκυριά».

* Η αγροτική οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη στον Δήμο Κιλελέρ. Όλοι δε συμφωνούν ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι βασική προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση.

Τι θα λέγατε στους αγρότες της περιοχής σας και με την ιδιότητα του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, μιας περιοχής στην οποία κυριαρχούν οι καλλιέργειες του βαμβακιού και των σιτηρών;

- «Πράγματι η αγροτική οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη στον Δήμο Κιλελέρ στον οποίο μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η καλλιέργεια των σιτηρών και του βαμβακιού. Χωρίς να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο προστέθηκαν ή αν θέλετε αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η δενδροκομία (φιστικιές, αμυγδαλιές και καρυδιές) και η καλλιέργεια ψυχανθών. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος και το τονίζω απευθυνόμενος στους αγρότες, ότι η ένταξή τους σε συνεταιρισμούς και σε ομάδες παραγωγών θα βοηθήσει περαιτέρω.

Στην περιοχή μας συνεταιρισμοί εφαρμόζουν πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, όπως η συμβολαιακή γεωργία στο σιτάρι και στο κριθάρι, με εταιρείες της περιοχής. Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο που συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη και στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών. Πραγματοποιείται επίσης σποροπαραγωγή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Νίκαιας και γίνεται προσπάθεια για καλλιέργεια νέων ποικιλιών, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα της περιοχής για μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι από τους μεγαλύτερους αγροτικούς δήμους πανελλαδικά. Λογικό είναι λοιπόν η δημοτική αρχή με την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης να στέκεται αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια και να δίνει άμεσες λύσεις σε όσα ζητήματα προκύπτουν.

Σημαντική ήταν η παρέμβασή μας στους αγροτικούς δρόμους, για την ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους. Πραγματοποιήσαμε χαλικόστρωση δρόμων, διάνοιξη χανδάκων και καθαρισμό ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Δημιουργήθηκαν στα αγροκτήματα νέες υδραυλικές διαβάσεις, συντηρήθηκαν και βελτιώθηκαν οι προϋπάρχουσες.

Το θέμα της αγροτικής οδοποιίας είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας, και η παρέμβαση είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Να πούμε τέλος ότι προωθούμε το ζήτημα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και την κατασκευή λιμενοδεξαμενών και αναζητούμε καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν τους αγρότες».

* Σε λίγους μήνες τελειώνει η θητεία της δημοτικής αρχής. Εσείς, κάνατε τον προσωπικό σας απολογισμό;

- Σε σύμπλευση με τη δημοτική μου ομάδα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράξαμε με τον δήμαρχο συνεργάστηκα στενά με όλους χωρίς ιδιοτέλεια, με υπομονή, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και ειλικρίνεια, ακολούθησα πιστά το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Νέο Κιλελέρ» και εκτιμώ ότι συνέβαλα, στο μέτρο που μου αναλογεί, στην εξαιρετική εικόνα του Δήμου μας και στο σημαντικό έργο που παρήχθη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτοί που έχουν την τελική κρίση και θα κάνουν τον απολογισμό είναι οι συμπολίτες μου.

* Ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια σε πολιτικό επίπεδο;

- «Μαζί με τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και τους συνυποψηφίους μου στον συνδυασμό «Νέο Κιλελέρ» θα συμβάλλω στην περαιτέρω ανοδική πορεία του Δήμου μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μου. Νέα τετραετία, νέα πρόκληση ίσως πιο ενδιαφέρουσα. Νικηφόρο αυτοδύναμο αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου, νέοι δρόμοι ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Μαζί με τους συνεργάτες μου είμαι πεπεισμένος ότι θα τους διαβούμε με επιτυχία».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass