Παναγιώτης Γούλας: Η αλλαγή της Λάρισας θα έρθει από τις συνοικίες

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ο ΠΡ. ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 22:14

Το δικό του στίγμα για όσα πρεσβεύει για το μέλλον της πόλης, που θα ξεδιπλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δίνει σήμερα με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας ως υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων.

«Η αλλαγή της πόλης ξεκινά από το σπίτι μας και τη γειτονιά μας. Αν ασχοληθούμε και ενεργοποιηθούμε προσπαθώντας να κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη, χωρίς προβλήματα, τότε θα αλλάξουμε και την πόλη μας συνολικά» τονίζει χαρακτηριστικά επιφυλάσσοντας δριμύτατη κριτική τόσο για το Κίνημα Αλλαγής όσο και για τη σημερινή δημοτική αρχή.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων αναφερόμενος στην απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξει τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη δηλώνει ότι «...στην ανακοίνωση υποστήριξης του κ. Καλογιάννη δεν βρήκα τους λόγους, αλλά το… όνομα» και υποστηρίζει ότι ήταν προειλημμένη απόφαση καθώς ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική αναζήτηση υποψηφίου στο χώρο παρά τις διακηρύξεις για αυτόνομη πολιτική παρουσία σε αυτές τις εκλογές.

Παράλληλα επικρίνει τη δημοτική αρχή μεταξύ άλλων για μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου "σε πεδίο οξύτητας, με εντάσεις και αντιπαραθέσεις και πολλές φορές σε χώρο όπου καλλιεργήθηκε ένας πρωτότυπος διχασμός" για να στείλει ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «Η πόλη φτωχαίνει αν δημιουργήσουμε «ειδικούς» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφήνουμε το μέλλον της μόνο σε αυτούς. Δεν μπορεί οι αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας να παίρνονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων...».

* Κύριε Γούλα, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στον επαγγελματικό σας βίο στο ΤΕΙ στρέφεστε στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια αμιγώς αυτοδιοικητική υποψηφιότητα ή προκύπτει ως ανάγκη να εκφραστεί ο χώρος της κεντροαριστεράς και στον Δήμο Λαρισαίων;

- Είναι αυτονόητο ότι η υποψηφιότητά μου για τον δήμο, έχει σαν εφαλτήριο τη θέλησή μου να υπηρετήσω τη Λάρισα και τους Λαρισαίους, σε μια διαφορετική εποχή για την Αυτοδιοίκηση, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός καινούριου νομοθετικού πλαισίου για το οποίο πιστεύω δεν έχουμε συζητήσει αρκετά. Μια εποχή που οι συνεργασίες είναι το ζητούμενο και η απαίτηση για συναινέσεις κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έζησε έντονες και άγονες αντιπαραθέσεις, μάχες χαρακωμάτων και δικαστικές αντιπαραθέσεις, σε μια συγκυρία που η πόλωση και ο διχασμός κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και ο κίνδυνος να μεταφερθεί σε τοπικό επίπεδο, είναι ορατός, πιστεύω ότι είναι αναγκαίες και χρήσιμες υποψηφιότητες ανθρώπων που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν και ξέρουν να συνεργάζονται. Κυρίως ότι μπορούν μέσα από τη συνέργεια να παράξουν αποτελέσματα. Συνεργασία και προγραμματική σύγκλιση με αξιακό πλαίσιο, καθαρή και πάνω από το τραπέζι χωρίς σκιές, υπόνοιες και ανταλλάγματα.

 

 

* Ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής, χώρος στον οποίο κινείστε, αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά στηρίζοντας τη Συμπαράταξη του νυν δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Σας προβληματίζει στον δρόμο για τη δημαρχία να μην έχετε την επίσημη στήριξη της ηγεσίας του Κινήματος;

- Σέβομαι τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων αλλά δεν είμαι οπαδός του «κομματικού αλάθητου». Δεν ξέρω αν άργησα εγώ να υποβάλω υποψηφιότητα -υποθέτω πως όχι- ή βιάστηκε το ΚΙΝΑΛ να πάρει την απόφασή του. Η αλήθεια είναι ότι στην ανακοίνωση υποστήριξης του κ. Καλογιάννη δεν βρήκα τους λόγους, αλλά το… όνομα.

Πριν ένα χρόνο περίπου, αν θυμάμαι καλά, είχα δηλώσει στον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, το ενδιαφέρον μου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και του πρότεινα να ανοίξει τις διαδικασίες αφού πρώτα καθορισθούν τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα των υποψηφίων.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ουσιαστική αναζήτηση υποψηφίου δεν υπήρξε.

Δεν ρωτήθηκα ποτέ.

Και αυτό δίνει την εντύπωση ότι κάποιες επιλογές, μη συμβατές με την πρόθεση του ΚΙΝ.ΑΛ, για αυτόνομη πολιτική παρουσία σε αυτές τις εκλογές, είχαν γίνει προ πολλού.

Είναι γνωστό ότι πολιτικά βρίσκομαι στον χώρο του προοδευτικού κέντρου. Είναι επίσης γνωστό ότι δεν υπήρξα ποτέ προϊόν κομματικού σωλήνα, ούτε «φυτεύτηκα» από κόμματα σε διάφορες θέσεις. Και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω δεσμεύσεις μόνο με τη συνείδησή μου, τις αξίες και τις αρχές που υπηρέτησα και υπηρετώ. Μου δίνει τη δυνατότητα να λέω χωρίς αστερίσκους τις απόψεις μου για την κυβερνητική πολιτική, να διαφωνώ με την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, την πρόχειρη διαδικασία συγχώνευσης του ΤΕΙ, να αντιτίθεμαι στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως να διεκδικώ χωρίς να είμαι αναγκασμένος να ισορροπήσω ανάμεσα στα «θέλω» των πολιτών και τα «θέλω» του κόμματος. Και αυτή η αίσθηση της ανεξαρτησίας είναι και απελευθερωτική και δημιουργική αντάμα.

 

 

* Πέραν της αμιγώς πολιτικής της θεώρησης τι καινούριο φέρνει η υποψηφιότητά σας για τον Δήμο; Για ποιους λόγους αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί μια ευκαιρία για τη Λάρισα και τους Λαρισαίους, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Έκτορας Νασιώκας δηλώνοντας επίσημα ότι στηρίζει το εγχείρημά σας;

- Η υποψηφιότητά μου φέρνει πολλές καινούριες ιδέες, πολλή διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στον πολίτη και έναν ισχυρό αέρα αλλαγής πρακτικών και τακτικών που πόνεσαν την πόλη μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η συμμετοχή των πολιτών μετατράπηκε σ’ ένα αδειανό πουκάμισο. Πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις καλές προθέσεις το αποτέλεσμα ήταν η απομάκρυνση των διοικούντων από τον πολίτη.

Οι πολίτες ήταν μονίμως έξω από τις όποιες αποφάσεις που τους αφορούσαν. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε πεδίο οξύτητας, με εντάσεις και αντιπαραθέσεις και πολλές φορές σε χώρο όπου καλλιεργήθηκε ένας πρωτότυπος διχασμός. Μια εικόνα αρνητική που οδήγησε στις άδειες καρέκλες, ακόμα και όταν συζητιούνταν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για όλους μας.

Η πόλη φτωχαίνει αν δημιουργήσουμε «ειδικούς» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφήνουμε το μέλλον της μόνο σε αυτούς. Δεν μπορεί οι αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας να παίρνονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων – εκλεγμένων ή μη, από μελετητές και συνεργάτες, χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη η άποψη και κυρίως η θέληση των πολιτών.

Η ενεργοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει σπάσιμο των στεγανών και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ένα άλλο μοντέλο δηλαδή, λειτουργίας και στην πολιτική και στην επιχειρησιακή διοίκηση του Δήμου. Έτσι θα κινητοποιηθούν οι πολίτες. Θα αποκτήσουν λόγο και ρόλο. Θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης.

Και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες κινήσεις και αποφάσεις.

 

 

* Έχοντας μπροστά σας μια τρίμηνη περίοδο προεκλογικής εκστρατείας σε ποιες πολιτικές και ποιες πρακτικές της σημερινής δημοτικής αρχής θα επικεντρώσετε την κριτική σας;

- Πιστεύω ειλικρινά ότι κάθε δημοτική αρχή έχει προσφέρει στην εξέλιξη της πόλης. Η κάθε μία κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες αλλά και τις απαιτήσεις της εποχής. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς και παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της, δεν κατάφερε να είναι συνεπής με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Και μάλιστα σε θέματα που, αν ήθελε, πραγματικά θα μπορούσε. Η αλλαγή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου παρέμεινε κενό γράμμα. Η συμμετοχή των πολιτών επίσης. Η εξαγγελία για «καμία απευθείας ανάθεση» μετατράπηκε σε σωρεία απευθείας αναθέσεων. Και αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τη λογική της οικονομικής διαχείρισης. Ακολουθήθηκε η γνωστή και από το παρελθόν τακτική των έργων στο κέντρο της πόλης, με το μάτι στραμμένο στις εκλογές, ενώ στις συνοικίες υπήρξαν αναντίστοιχα λίγες έως ελάχιστες παρεμβάσεις. Θα τα πούμε άλλωστε αναλυτικά στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, οπότε και στα θετικά της δημοτικής αρχής θα αναφερθούμε αλλά και στις αστοχίες της. Πάντως με λίγα λόγια θα έλεγα πως όταν οι προσδοκίες διαψεύδονται, το πρόσημο μάλλον είναι αρνητικό.

 

 

* Και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους σας, πώς προτίθεστε να κινηθείτε; Διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το νέο νομικό πλαίσιο με κυρίαρχο το θέμα της απλής αναλογικής στηρίζει και ενισχύει σε βαθμό που να θεωρεί περίπου ως αναγκαίες και επιβεβλημένες τις συνεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο…

- Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση ενώ ακυρώνει συμπαρατάξεις και συνεργασίες προεκλογικά, στην ουσία επιβάλλει τις μετεκλογικές συνεργασίες, γεγονός που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε την επομένη των εκλογών. Οι εκλογές θα κρίνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των συνεργασιών αλλά και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν. Στον ειλικρινή διάλογο για μια Λάρισα που προκαλεί το μέλλον, έχουν ρόλο όλοι όσοι θα θελήσουν να προσφέρουν. Δεν με απασχολούν οι συνεργασίες που προκύπτουν στην «κορυφή» και από «τεχνικούς της εξουσίας», αλλά με ενδιαφέρουν εκείνες της κοινωνίας των συνδημοτών μας. Των ανθρώπων που προσπαθούν και δημιουργούν σ’ ένα πραγματικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι δεν έχουν θέση σ’ αυτόν τον διάλογο εκφραστές ακροδεξιών, ρατσιστικών και ομοφοβικών αντιλήψεων. Με αυτούς ούτε… καλημέρα.

 

 

* Οργανωτικά θα κινηθείτε ως επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» ή θα προχωρήσετε σε συγκρότηση διαφορετικής δημοτικής παράταξης με διαφορετικά χαρακτηριστικά;

- Ιδρύουμε μια καινούρια Δημοτική Παράταξη, της οποίας τα χαρακτηριστικά τα συζητάμε με την καλώς εννοούμενη ένταση. Γιατί θεωρώ ότι η σωστή λειτουργία της παράταξης είναι προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας στον Δήμο. Σε αυτή πιστεύω ότι θα ενταχθεί το σύνολο του δυναμικού της «Ανθρώπινης Πόλης», της οποίας η δυναμική αλλά και η εμπειρία είναι σημαντική. Εντάσσονται ήδη πολίτες από άλλους χώρους και παρατάξεις, η κίνηση των 65 και είναι κάτι που μας τιμά και με γεμίζει με ευθύνη. Θα οργανωθούμε εντελώς δημοκρατικά, γιατί θέλουμε να έχουν λόγο όλοι, να προσφέρουν όλοι, να πορευόμαστε συγκροτημένα και αποτελεσματικά.

 

 

* Ξεκινάτε επίσημα την προεκλογική σας καμπάνια την επόμενη εβδομάδα από τον χώρο των ΤΕΙ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πλέον. Εκτός από τον αυταπόδεικτο συμβολισμό σηματοδοτεί και μια διαφορετική σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα για τη διαμόρφωση πολιτικών στον Δήμο;

- Είναι αλήθεια ότι έχω κληθεί από τον πρώην Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας και νυν Διευθυντή Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Λάμπρο Σδρόλια την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 13,30, να αναπτύξω ένα θέμα για τον «εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού, στους Καθηγητές, Διοικητικούς του Πανεπιστημίου, αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλίας.

Δεν θα μπορούσα να κάνω και αλλιώς παρά να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια από τον χώρο που υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια. Το ΤΕΙ παλιότερα, το Πανεπιστήμιο σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της πόλης και ευρύτερα της περιοχής. Είναι σίγουρο ότι η τεχνογνωσία και η καινοτομία που παράγει το Πανεπιστήμιο πρέπει να αξιοποιηθεί στο σύνολό της από την πόλη. Όταν υπάρχουν τα εφόδια, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να προσθέσουμε νέες δυνατότητες και επιπλέον αξία στη Λάρισα. Σ’ αυτό θα είμαι πρωτεργάτης.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass