Τέλος με τις δημοτικές αρχές της αδράνειας

Δώσαμε λύσεις εκεί που οι άλλοι δεν τολμούσαν Ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Χρήστος Τσιόπας στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2019 22:09

Ένα από τα πιο δύσκολα «στοιχήματα» για έναν αντιδήμαρχο στον τομέα της Καθαριότητας και του Πρασίνου είναι να διατηρεί τον Δήμο καθαρό και τους χώρους πλατειών και πρασίνου σε άριστη κατάσταση ώστε να τους απολαμβάνουν οι πολίτες.

Παράλληλα έχει να διαχειριστεί και να συνεργαστεί με προσωπικό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι σε φθίνουσα πορεία, ώστε όλες αυτές οι υποχρεώσεις να έλθουν σε πέρας. Για τον λόγο αυτό εκείνο που απαραίτητα χρειάζεται είναι η συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας ενός Δήμου με τους εργαζόμενους να είναι άριστη.

Στο Δήμο Τυρνάβου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου καθώς και αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τσιόπας φαίνεται ότι κατάφερε αυτή την αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους προς το συμφέρον των δημοτών.

Ο κ. Τσιόπας μιλά επίσης σήμερα σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» και για τα κίνητρα ενός ανθρώπου να ασχοληθεί με τα κοινά ενόψει και των αυτοδιοκητικών εκλογών:

Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα

*Κύριε Τσιόπα, το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω είναι ποια τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά. Ερωτώ εσάς γιατί ξέρω πως δεν έχετε οικονομικό κίνητρο επειδή ως δημόσιος υπάλληλος δεν δικαιούσθε αντιμισθία αντιδημάρχου.

- Κύριε Τσόλα, ευχαριστώ για την ερώτηση. Κανένας από όσους ασχολούνται με τα κοινά δεν έχει οικονομικά κίνητρα. Υπάρχει η διάθεση για αλλαγή και διόρθωση των πραγμάτων και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο του. Αν αυτό συνδέεται και με την αντίληψη πως «όλοι μαζί μπορούμε» και πως το «καλό το δικό μου περνάει μέσα από το συλλογικό καλό» τότε αυτό γίνεται όραμα. Από εκεί και πέρα απαιτείται η συνάντηση με τους κατάλληλους συνεργάτες ώστε να διαμορφωθεί ο προγραμματικός λόγος και εφόσον αποκτηθεί η διαχειριστική δυνατότητα, πρέπει ο λόγος να γίνει πράξη. Εγώ είμαι τυχερός γιατί ο δήμαρχος κ. Σαρχώσης Παναγιώτης μού έδωσε τη δυνατότητα δημοκρατικά και συνεργατικά να ικανοποιήσω τα παραπάνω κίνητρα. Τώρα για όσους κατά κάποιον τρόπο υπαινίσσονται ή διεκδικούν απλά και μόνο οικονομικές απολαβές, η ζωή έχει δείξει πως κρίνονται και απομακρύνονται από τον δημόσιο βίο.

*Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων του Τυρνάβου;

-Αν αφήσουμε στην άκρη το πρόβλημα των υποδομών, μεγάλο πρόβλημα είναι ο «εθισμός» των πολιτών σε παλιές λογικές και αντιλήψεις. Συμπεριφορές που προκύπτουν από τη λογική «τι με νοιάζει εμένα» για τους άλλους, για τον δημόσιο χώρο, για τις δημόσιες δομές και λειτουργίες. Έπρεπε επομένως να αντιμετωπιστεί αυτή η άρνηση για συνεργασία, κάτι που αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Ευτυχώς όμως το ποσοστό αυτών των πολιτών είναι μικρό. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι διατιθεμένη να αλλάξει και να βοηθήσει συνδράμοντας την προσπάθεια του Δήμου στη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργιών και υπηρεσιών που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πολιτών.

*Ο Δήμος και ιδιαίτερα ο δικός σας τομέας διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για να δουλέψετε στην κατεύθυνση που περιγράψατε παραπάνω;

-Όταν αναλάβαμε, βίωσα την πλήρη απογοήτευση με τη διαπίστωση της πραγματικής κατάστασης των υπηρεσιών και ειδικά αυτών του πρασίνου και της καθαριότητας. Ενδεικτικά να αναφέρω πως ο Δήμος διαθέτει μόνο έναν κηπουρό και έναν εργάτη πρασίνου. Στην καθαριότητα διαθέτει τον οριακό αριθμό των εργαζομένων για την αποκομιδή των σκουπιδιών και όλα αυτά τα χρόνια η υπηρεσία «ταλαιπωρείται», μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Ο εξοπλισμός σε αυτοκίνητα και μηχανήματα είναι τόσο παλιός που με μεγάλη προσπάθεια διατηρείται σε ικανή κατάσταση λειτουργίας. Και όλα αυτά εν μέσω πολιτικών μνημονίων που στέρησαν από τους Δήμους πάνω από τη μισή χρηματοδότηση που έπαιρναν. Όπως καταλαβαίνετε οι υπηρεσίες είχαν ελάχιστη διαχειριστική δυνατότητα. Παράλληλα δεν υπήρχε καταγραφή στα υλικά, στο τι κάνουν κάθε μέρα, στις ελλείψεις, στα επαναλαμβανόμενα προβλήματα ώστε να σχεδιασθεί η αντιμετώπισή τους.

*Και τι κάνατε εσείς ώστε να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση;

-Θα αναφέρω επιγραμματικά λίγα από αυτά. Συντάξαμε καινούργιο κανονισμό καθαριότητας γιατί λειτουργούσαμε με συνταχθέντα πριν 20 χρόνια. Καταγράψαμε όλους τους κάδους και τις θέσεις αυτών. Κανείς δεν ήξερε μέχρι τώρα πόσοι είναι και πού βρίσκονται. Εγκαταστήσαμε σύστημα GPS σε όλα τα αυτοκίνητα και παρακολουθούμε σε πρώτο χρόνο τις διαδρομές και παρατηρούμε τις όποιες καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Πράσινο Σημείο στη θέση «Κρητήρι» και αναμένεται στο τέλος του μήνα η χρηματοδότησή του. Μοιράζουμε σε κάθε οικογένεια ατομικούς κάδους απορριμμάτων με στόχο τα σκουπίδια να βγαίνουν από τα σπίτια μόνο την ημέρα της αποκομιδής τους και όχι χύμα. Έτσι εισάγεται η νέα αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων με κύριο άξονα τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή μέσα στο σπίτι. Προχωρήσαμε σε δράσεις που ενισχύουν την ανακύκλωση και την επανάχρηση των απορριμμάτων. Εγκαταστήσαμε μια εφαρμογή με την οποία όλοι οι πολίτες χρησιμοποιώντας το κινητό τους μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο και να αναφέρουν ζητήματα που παρατηρούν. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες γίνονται μέρος της γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας. Ο Δήμος Τυρνάβου ετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε βάλει τις σωστές βάσεις για να ενταχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα.

*Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά έχει ξεκινήσει. Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες;

-Κύριε Τσόλα, έχουμε αποδείξει πως δεν φοβόμαστε και τολμήσαμε να συγκρουστούμε με το παλιό. Παλιές λογικές, αντιλήψεις και πρακτικές. Δουλέψαμε όλα τα χρόνια με συνέπεια, επιμονή και πολλή δουλειά. Κάναμε και λάθη και αυτό γιατί είμαστε ενεργοί και δημιουργούμε εξελίξεις. Τέλος με τις δημοτικές αρχές της αδράνειας. Δώσαμε λύσεις εκεί που οι άλλοι δεν τολμούσαν, όπως με το 80% στο νερό και το μεγάλο θέμα των σφαγείων. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία. Το μέλλον μάς ενώνει.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΠΑΣ

Ο Χρήστος Τσιόπας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Τύρναβο. Αποφοίτησε από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Τυρνάβου και σπούδασε στη σχολή ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ στο τμήμα Μηχανολόγων. Τη δεκαετία το ‘80 έλαβε ενεργά μέρος στους αγώνες της νεολαίας για μόρφωση και δουλειά συμμετέχοντας σε διοικητικά συμβούλια φοιτητικών ενώσεων. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στον Τύρναβο και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά διατηρώντας τεχνικό γραφείο. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένος με την επίσης Τυρναβίτισσα εκπαιδευτικό κ. Βασβατέκη Αθηνά και έχουν δύο αγόρια που σπουδάζουν. Μέχρι να ασχοληθεί με τον Δήμο και να τον υπηρετεί από θέση ευθύνης, αποτελούσε ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι αυτής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass