ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

24.2.1948: Ο Τζέιμς Βαν Φλητ στην Αθήνα

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2019 16:14
Ντουάιτ Γκρίνσγουωλντ, πρεσβευτής Γκρέιντυ και Βαν Φλητ («εμπρηστής του Γράμμου») Ντουάιτ Γκρίνσγουωλντ, πρεσβευτής Γκρέιντυ και Βαν Φλητ («εμπρηστής του Γράμμου»)

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Δημητρίου Μάξιμου ορκίστηκε στις 24.01.1947 με τη συμμετοχή των επτά αρχηγών κομμάτων (Τσαλδάρη, Παπανδρέου, Σοφοκλή Βενιζέλου, Κανελλόπουλου, Γονατά, Αλεξανδρή, Ζέρβα), η λεγόμενη «επτακέφαλη κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας». Στις 18.01.1947 έφτασε στη Αθήνα ο Αμερικανός δικηγόρος Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής ομάδας που έστειλε ο πρόεδρος Τρούμαν ώστε να αναλάβουν την προστασία και κηδεμονία της Ελλάδας, μετά την παραίτηση της Αγγλίας λόγω μεγάλων και σοβαρών οικονομικών δυσχερειών.

Η ομάδα του Πωλ Πόρτερ άρχισε να κάνει οικονομικούς ελέγχους σε όλα τα υπουργεία ενεργώντας σαν υπερκυβέρνηση και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αντικειμενικός σκοπός της ήταν να ερευνήσει αν μπορούσε να αποτελέσει η Ελλάδα στέρεο έδαφος για να στηριχθεί επάνω της η αμερικανική επέμβαση που θα επιδίωκε τη συντριβή των ανταρτών και το πνίξιμο των αριστερών δυνάμεων» (βιβλ.1,σελ.85)

Ο Πόρτερ επέστρεψε στις ΗΠΑ και στις 28.03.1947 στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στο βιοτικό επίπεδο και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίτες διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνηση το αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Εν τω μεταξύ οι λαϊκές μάζες περνούν μία άθλια ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των περιερχόμενος στο σύνολο του πληθυσμού θα επέφερε ελάχιστη βελτίωση των γενικών συνθηκών διαβίωσης» (βιβλ.1,σελ.86).

Τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος και το Κογκρέσο με τη βοήθεια και του πρεσβευτή στην Αθήνα Μακ Βη καθώς και του στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Μίλερ – οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάδα δεν είναι εμφύλιος πόλεμος αλλά σοβιετική επανάσταση και μέρος γενικότερου σχεδίου κομμουνιστικής κυριαρχίας στον Κόσμο (πανσλαβισμός), ενέκριναν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Το «Δόγμα Τρούμαν» περιελάμβανε 360 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα και 100 για την Τουρκία.

Στις 28.05.1947 ο υπουργός Εξωτερικών Μάρσαλ πήρε από τον οργανισμό χρηματοδότησης και ανασυγκρότησης, την πρώτη δόση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ίδρυσε την AMAG με αρχηγό τον Ντουάιτ Γκρινσγουώλντ που ήταν και επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής της «αμερικανικής αποστολής βοήθειας στην Ελλάδα» μαζί με τον πρεσβευτή Μακ Βη και τον στρατηγό Λάισβαιϋ. Ο τελευταίος ανέλαβε και τη διαχείριση της αμερικανικής χορήγησης και εκπαίδευσης των νέων όπλων στον ελληνικό στρατό.

Τον στρατηγό Λάισβαιϋ αντικατέστησε στις 24 Φεβρουαρίου 1948, ο αντιστράτηγος Βαν Φλητ αναλαμβάνοντας και την αρχηγία της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα ως στρατηγός. Ήταν πλέον ο υπεύθυνος για τις αποφάσεις και επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού ενάντια στον Δημοκρατικό Στρατό του στρατηγού Ζαχαριάδη.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» του Δημ. Λαμπράκη στο πρωτοσέλιδο φύλλο στις 09.03.1948 αναφέρει: «Ο στρατηγός Βαν Φλητ επανήλθε εκ της περιοδείας του στη ζώνη των επιχειρήσεων και έχει την πεποίθηση ότι η στρατιωτική κατάσταση θα εξελιχθεί ικανοποιητικώς (τίτλος άρθρου). Το απόγευμα χθες επανήλθε από την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα ο στρατηγός Βαν Φλητ ... Και εντός των ημερών κατά πάσαν πιθανότητα θα συνέλθει το συμβούλιο εθνικής άμυνας για να λάβει συμπληρωματικές αποφάσεις επί των στρατιωτικών ζητημάτων βάσει των διαπιστώσεων του στρατηγού Βαν Φλητ… Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες αυτές θα έχουν μέγιστη σημασία όσον αφορά την τρέχουσα διεξαγωγή των επιχειρήσεων και την κατάστρωση του σχεδίου για την παντελή εξάλειψη της ανταρσίας.» (βιβλ.2,σελ.166)

Ο Φλητ επί ένα χρόνο ήταν ο αναμορφωτής του ελληνικού στρατού και η παρουσία του τελείωσε στη 01.02.1949, όταν την αρχηγία του στρατού ανέλαβε ο Αλ. Παπάγος. Σε μια από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του Φλητ στους δημοσιογράφους στις 10.03.1948 (απόδειξη της υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης) ανέφερε : «Ο ελληνικός στρατός θα έχει όλα τα εφόδια για να πετύχει τη νίκη εντός του έτους … Εις τους παρασυρθέντες των συμμοριτών η συμβουλή μου είναι να παραδοθούν αμέσως, τους δε άλλους συμβουλεύω να φύγουν από την Ελλάδα και να μείνουν δια παντώς έξω αυτής ή άλλως θα φονευθούν» (βιβλ.1,σελ.184).

Η υπόδειξη αυτή του Φλητ στην αμερικανοκρατούμενη Ελλάδα ήταν ό,τι το χειρότερο, γιατί αυτοί που έφυγαν για να σωθούν από τα αμερικάνικα όπλα, αποτέλεσαν τη μαγιά για την ανακήρυξη των Σκοπίων, τελικά, ως Βόρεια Μακεδονία.

 Βιβλιογραφία:

1. «ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1946-1949», ΤΟΜΟΣ Β΄, ΣΟΛΩΝ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΕΚΔ. ΦΥΤΡΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ 1979

2. «ΤΟ ΒΗΜΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ» , ΤΟΜΟΣ Γ΄ 1942-1951, ΕΚΔ. ΔΟΛ, 2012

 

 

Από τον Στέφανο Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass