Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκος Χουντής: «Οι πολιτικές της Ε.Ε. λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς»

- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑΕ ΝΙΚ. ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ «Ε» - «Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΗΡΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2019 22:35

«Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το δόγμα της λιτότητας, λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» τονίζει -μιλώντας σήμερα στην «Ε»- ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του σε Λάρισα και Βόλο, την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαρτίου θα παραστεί στην εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του αγρότη.
Ο κ. Χουντής αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών σημειώνει πως «η πολιτική μετάλλαξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε κάθε προσδοκία για ήττα των δυνάμεων της συντήρησης και της λιτότητας. Αυτό το κλίμα αγωνιζόμαστε να αντιστρέψουμε εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Να στείλουν οι Έλληνες πολίτες μήνυμα, υπερψηφίζοντας τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας». Ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου τονίζει πως το καλοκαίρι του 2015 «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε οριστικά διαζύγιο με την Αριστερά».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

* Καταρχήν κ. Χουντή, ποιο κατά τη ΛΑΕ θεωρείτε πως είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;
- Ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί προσέρχονται στις ευρωεκλογές με οργή και αγανάκτηση για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Το εκρηκτικό καλοκαίρι του 2015, με την ηρωική αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας, γέννησε ελπίδες κοινωνικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη. Η πολιτική μετάλλαξη όμως της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κάθε προσδοκία για ήττα των δυνάμεων της συντήρησης και της λιτότητας. Αυτό το κλίμα αγωνιζόμαστε να αντιστρέψουμε εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Να στείλουν οι Έλληνες πολίτες μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερψηφίζοντας τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας. Μήνυμα αντίστασης και αγώνα για αισιόδοξες προοπτικές για τον λαό και τη νεολαία.

* Οι πολιτικές της Ε.Ε. σε οικονομία, μεταναστευτικό, κ.λπ., όξυναν τις κοινωνικές αντιθέσεις και παράλληλα ανέδειξαν τον εθνικισμό, εκπρόσωποι του οποίου με διάφορα σχήματα εκλέγονται κιόλας στα εθνικά κοινοβούλια.
- Οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το δόγμα της λιτότητας λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο εθνικιστικός και ρατσιστικός λόγος δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Για δεκαετίες οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όχι μόνο υιοθέτησαν εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά τις θεσμοποίησαν μέσα από την ασκούμενη πολιτική τους. Τώρα, η ακροδεξιά, φορώντας τον μανδύα της αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση, ενισχύεται πολιτικά και, όπου κυριαρχεί, ξεδιπλώνει το πιο αυταρχικό και αντιδραστικό πρόσωπο, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και δίνοντας περισσότερα προνόμια στους ολιγάρχες που υπηρετεί.

* Αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και με ποιον τρόπο;
- Η κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αντιστρέψιμη, εφόσον οι λαοί πιστέψουν στις δυνατότητές τους και γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της λιτότητας, της κοινωνικής υποβάθμισης και του μιλιταρισμού. Η ΛΑΕ πιστεύει ότι υπάρχει ρεαλιστικός εναλλακτικός δρόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυρίαρχες πολιτικές, στη βάση της ισότιμης και αλληλέγγυας συνεργασίας λαών και κρατών, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, τις δημοκρατικές διαδικασίες κάθε χώρας και με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης, της κοινωνικής ευημερίας και προόδου.

* Οι ευρωεκλογές στη χώρα μας είναι από χρόνια απαξιωμένες. Σήμερα γιατί ο πολίτης να προσέλθει στις κάλπες όταν δεν «πιστεύει» ή δεν ελπίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής αναξιοπιστίας και των δυνάμεων που υπηρετούν τον μονόδρομο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού και να επιλέξει εκείνες τις δυνάμεις που με συνέπεια αποτέλεσαν τη φωνή των κοινωνικών αντιστάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανυπότακτης Αριστεράς, τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας.

* Ένα σχόλιό σας τέλος, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Πώς κρίνετε την πρωτοβουλία των πρώην συντρόφων σας στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου;
- Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας πορείας πολιτικής μετάλλαξης που ξεκίνησε το 2015, με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και συνεχίζεται με τη «μεταμνημονιακή» λιτότητα και εποπτεία. Εκείνο το καλοκαίρι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε οριστικά διαζύγιο με την Αριστερά, υιοθετώντας πλήρως την “πολιτική τεχνολογία” του νεοφιλελευθερισμού, που απαιτεί την πάση θυσία εφαρμογή του δόγματος της λιτότητας, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές συνέπειες, τη βούληση ενός λαού. Σήμερα, ολοκληρώνει αυτή τη μετάλλαξη με την τυπική εγκόλπωση όσων κομμάτων ή και στελεχών έχουν απομείνει με αναφορά στον χώρο της κεντροαριστεράς. Επιχειρεί έτσι να «ξεπλύνει» και να ανασυντάξει μνημονιακές δυνάμεις και πρόσωπα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει πολιτική καταδίκη, τόσο της ΝΔ, όσο και των δυνάμεων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για να αντιστραφεί το κλίμα της ήττας και της απογοήτευσης που έχει καλλιεργηθεί στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια».