Πρόκριμα κυβερνητικής αλλαγής οι ευρωεκλογές

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ «Ε»: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2019 22:15

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και το βράδυ των εκλογών θα ξέρουμε ποιο ήταν το μήνυμα του ελληνικού λαού, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε. Όσον αφορά στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει το λάθος να πάει σε κάλπες 5 μήνες μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες θα ηττηθεί κατά κράτος».

Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξή της στην «Ε» η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την παρουσία της στη Λάρισα σήμερα και αύριο.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει πως «εμείς δεν παίξαμε με την ψυχή και τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Είχαμε από την αρχή μια καθαρή θέση», ενώ για τα ελληνοτουρκικά τονίζει πως «μόνο κάποιοι ανεύθυνοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι η λογική Πρεσπών μπορεί να υπάρξει και στο Αιγαίο. Όσο ο Ερντογάν διεκδικεί να γίνει περιφερειακός δερβέναγας, η Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύει τον σημαντικό της ρόλο στην περιοχή, ως πόλος σταθερότητας».

Ασκεί δε έντονη κριτική στην κυβέρνηση «η οποία πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό».

 

* Κύρια Μπακογιάννη, θα είστε στη Λάρισα το Σαββατοκύριακο για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας…

- Θα έχω τη χαρά να συμμετάσχω στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), όπου θα ακούσω τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των επιχειρηματιών της περιοχής. Ο ΣΘΕΒ είναι ένας σημαντικός κοινωνικός εταίρος με μέλη δραστήριους και καινοτόμους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσω το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης θα παραστώ στα εγκαίνια του πρότυπου πολυδύναμου ιατρικού κέντρου ANIMUS.

 

* Ποιος ο εκλογικός στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές, πόσους ευρωβουλευτές μπορεί να εκλέξει; Έχετε δηλώσει πως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη. Αναμένετε διψήφια;

- Έχουμε δώσει στις επικείμενες ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, διότι είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται στη χώρα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες που εμπέδωσαν τον εμπαιγμό, την κοροϊδία και την ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα θα έχουν την ευκαιρία να του στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το βράδυ των εκλογών θα ξέρουμε ποιο ήταν το μήνυμα του ελληνικού λαού, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.

 

* Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις σάς δίνουν σαφές προβάδισμα για τις εκλογές του Μαΐου. Φοβάστε κάποιον εφησυχασμό από τα στελέχη σας και τον κομματικό μηχανισμό, οι οποίοι προφανώς δίνουν έμφαση στις εθνικές εκλογές;

- Το αντίθετο. Οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα αποτελέσουν το πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες όποτε και αν στηθούν. Για αυτό άλλωστε και η συσπείρωση της ΝΔ είναι πολύ υψηλή.

 

* Σας έπεισαν οι δηλώσεις Τσίπρα ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, παρότι κάποιοι συνεργάτες του τον τσίγκλισαν να τις κάνει νωρίτερα»;

- Ε… τώρα με τσιγκλάτε και εμένα. Τον κ. Τσίπρα δεν τον πιστεύει πια κανείς. Ως μεγάλος τακτικιστής θα προσπαθήσει να υπολογίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος, για τον ίδιο, χρόνος προσφυγής στις κάλπες. Πιστεύω ότι δεν θα κάνει το λάθος να πάει σε εθνικές εκλογές 5 μήνες μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες θα ηττηθεί κατά κράτος.

 

* Ποιες πολιτικές δυνάμεις πιστεύετε ότι θα καρπωθούν εκλογικά το κύμα δυσαρέσκειας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Συμφωνία των Πρεσπών;

- Το κύμα δυσαρέσκειας για τη Συμφωνία των Πρεσπών προσπαθούν να το καρπωθούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς δεν παίξαμε με την ψυχή και τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Είχαμε από την αρχή μια καθαρή θέση, διαφωνώντας με τη Μακεδονική εθνότητα και τη Μακεδονική γλώσσα που δόθηκε από τον κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα και τονίσαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βελτιώσουμε. Στις επόμενες εκλογές όμως κρίνεται το μέλλον της χώρας, κρίνεται αν θα μπορέσουμε να βγούμε οριστικά από την κρίση, να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές για όλους και αν θα φέρουμε πίσω τα παιδιά μας, που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το πετύχει.

 

* Δηλώσατε πρόσφατα πως «η χώρα χρειάζεται κατεύθυνση, στρατηγική και έναν υγιή πατριωτισμό». Πώς εννοείτε τον υγιή πατριωτισμό;

- Ο υγιής πατριωτισμός ενώνει τους πολίτες και προτάσσει την ευθύνη και την αλήθεια. Γι’ αυτό και τον διαχωρίζω από την πατριδοκαπηλία και τον ακραίο εθνικισμό. Ταυτόχρονα όμως θεωρώ ότι μια χώρα χωρίς κατεύθυνση και χωρίς στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική είναι μια χώρα αδύναμη. Άρα πατριωτισμός σημαίνει ότι υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου χωρίς κραυγές και φωνές, χωρίς λαϊκισμούς αλλά με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό.

 

* Έχετε διατελέσει ΥΠΕΞ για πολλά χρόνια. Πιστεύετε ότι η λογική των Πρεσπών στο Αιγαίο αποθρασύνει τους Τούρκους;

- Μόνο κάποιοι ανεύθυνοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι η λογική Πρεσπών μπορεί να υπάρξει στο Αιγαίο. Ας μην μπερδευόμαστε, άλλο πράγμα η Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο πράγμα αυτά τα οποία μας χωρίζουν με την Τουρκία. Εδώ δεν μιλάμε για υποχρεώσεις του δεύτερου μέρους αλλά μιλάμε για θέματα που αγγίζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Επαναλαμβάνω ότι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στρατηγική, την ώρα που απέναντι έχουμε έναν απρόβλεπτο και πολλές φορές αχαλίνωτο Ερντογάν.

 

* Με βάση την πολύχρονη διπλωματική εμπειρία σας, ποια πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έναντι των γειτόνων μας εξ Ανατολάς; Επιμένουμε στους κανόνες καλής γειτονίας ή εφαρμόζουμε το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»;

- Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή δημοκρατία που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν και ταυτόχρονα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της. Η χώρα μας οφείλει να προσπαθεί για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας μαζί της. Όμως οφείλει και να απαντά σε όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα. Όσο ο Ερντογάν διεκδικεί να γίνει περιφερειακός δερβέναγας, η Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύει τον σημαντικό της ρόλο στην περιοχή, ως πόλος σταθερότητας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass