Γιατί κατέρχομαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλά στην «ΕτΔ»* Ένας αγωνιστής της ζωής στη Λάρισα

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 22:20

Πολλοί θυμούνται ακόμα τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ως τον πρώτο μαθητή σε αμαξίδιο (δεκατεσσάρων μηνών διαγνώσθηκε με νωτιαία μυική ατροφία) που παρήλασε (την 28η Οκτωβρίου του 1999) ως σημαιοφόρος. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο δεν χαρίστηκε τίποτα. Αγωνίζεται από μικρός για πράγματα τα οποία πολλοί, ίσως, τα θεωρούμε αυτονόητα.

Σήμερα εργάζεται ως ψυχίατρος - σεξολόγος, επιμελητής Β΄ στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών του ΠΓΝ "ΑΤΤΙΚΟΝ". Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Με την ιδιότητα του υποψήφιου ευρωβουλευτή βρέθηκε στην πόλη μας και είχε διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με κομματικά στελέχη αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι όταν τον αναγνώριζαν έσπευδαν να τον χαιρετίσουν.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε στην «Ε» για την απόφασή του να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, για τους στόχους του εφόσον εκλεγεί στην Ευρωβουλή και για τον αγώνα που δίνουν για την προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση, οι άνθρωποι σε αμαξίδιο. «Δίνω αυτές τις μάχες όλη τη ζωή μου και θα συνεχίσω μέχρι την τελική δικαίωση των προσπαθειών όλων εκείνων των ανθρώπων που υπήρξαν, αλλά και όσων θα υπάρξουν μετά από μένα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

* Πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να κατέλθεις υποψήφιος, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών;

- Πολιτική σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για τους άλλους, όπως νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας. Από μικρός είχα έγνοια κοινωνική και ήθελα να πράξω για να αλλάξω «τα κακώς κείμενα», ίσως με μια μεγαλύτερη δόση ρομαντισμού. Και από τη θέση που είμαι δεν μπορώ να κάτσω ήσυχος. Έχω διαβάσει πολλά θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια για την επιλογή μου. Μου αρέσει η κριτική, κατανοώ κάποιους ανθρώπους που λένε «ρε Στέλιο, τι δουλειά έχεις εσύ με αυτά». Μία μόνο απάντηση έχω: «Αν όχι εμείς ποιοι; Κι αν όχι τώρα, πότε;».

 

* Η ΝΔ πώς προέκυψε;

- Όλα ξεκίνησαν με τη συνάντησή μου στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Με μία φιλική κουβέντα, σε ανθρώπινο επίπεδο, για τους στόχους και το όραμά μου για την Ευρώπη, στην οποία θέλω να ζήσω και να δημιουργήσω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική άποψη και συγκεκριμένες θέσεις– ίσως παίζει ρόλο το γεγονός πως η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, είχε αντιμετωπίσει και αυτή τις συνθήκες της αναπηρίας. Όταν κάτι το ζεις, το κατανοείς καλύτερα. Βρήκα λοιπόν έναν άνθρωπο με πλήρη γνώση των πρακτικών της Ευρώπης στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία και με ειλικρινή πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

 

* Για ποιες αξίες θα αγωνιστείς στο Ευρωκοινοβούλιο εφόσον εκλεγείς;

- Κάθε άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί για εμένα θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γι' αυτές τις αξίες θέλω και μπορώ να αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τρομάζω στην ιδέα της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Επίσης θεωρώ πως το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι η ανεργία. Λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό αλλά και λαμπρά μυαλά που μένουν, απογοητεύονται. Θέλω να δω αυτούς που έφυγαν για το εξωτερικό να γυρίζουν πίσω κι αυτούς που έμειναν στην πατρίδα να αποκτούν όνειρα και προσδοκίες. Στόχος μου είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα.

 

* Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ευρωπαϊκών ή και εθνικών πολιτικών;

- Μα μιλάμε για τα σπίτια μας. Δεν είναι είτε το ένα, είτε το άλλο. Ανήκουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός είναι θέματα που μπορεί να φέρουν μια αναπτυξιακή τροχιά στην πατρίδα μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass