Με αυτοδύναμη ΝΔ θα επιστρέψουν οι βαρονίες

Δηλώνει στην «ΕτΔ» ο Στ. Θεοδωράκης που καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές για μια «πιο ανοιχτή Ευρώπη» *Αποκλείει διάλογο με ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ και προαναγγέλλει ανανέωση των ψηφοδελτίων του «Ποταμιού» κατά 60% με νέα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές

Δημοσίευση: 08 Απρ 2019 22:08

Με αυτοδύναμη ΝΔ θα επικρατήσουν οι βαρονίες και αυτό θα ‘ναι μια πάρα πολύ κακή εξέλιξη για την κοινωνία, δηλώνει ο Στ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ακόμη πως στόχος του είναι η αποφασιστική ενίσχυση του κόμματός του, ώστε να προσπαθήσει να συνεργαστεί «με όποιον κερδίσει τις εκλογές από καλύτερες θέσεις», γιατί η πολιτική συγκυρία «απαιτεί συνεργασίες», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, αναφέρει κατηγορηματικά πως «δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια εντυπώσεων ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε με την ακροδεξιά, ούτε με το ΚΙΝΑΛ που επιστρέφει στις γνωστές πρακτικές τού παλαιοκομματισμού».

Τέλος, καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές για να γίνει «πιο ανοιχτή και ενωμένη η Ευρώπη και να μην επικρατήσουν οι καταστροφικές δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού». Ολόκληρη η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

 

* Πώς πάει λοιπόν η περιοδεία σας με το βανάκι;

- Το καλύτερό μας! Φτάνεις σε κάθε γωνιά της χώρας και μιλάς με ανθρώπους που απροσδόκητα σε βλέπουν μπροστά τους ενώ δουλεύουν στο μαγαζί τους ή κάνουν τη βόλτα με τα μωρά τους. Όχι στημένα, να χτυπούν παλαμάκια και εσύ να είσαι στο έδρανο, αλλά φυσικά. Ακουμπάς για λίγο εσύ τις ζωές τους. Ξέρετε, είναι εντυπωσιακό το πόσο αληθινά μιλά κάποιος για το τι θέλει από την πολιτική όταν μπορέσει να ξεφύγει από τα άγονα πυρά των λεκτικών επιθέσεων, των ειρωνειών και της ατάκας του Τσίπρα και του Μητσοτάκη.

 

* Πώς οργανώνετε μια μέση ημέρα της περιοδείας σας;

- Σε κάθε πόλη συναντώ πολίτες, μιλώ με τοπικούς δημοσιογράφους, συναντώ τις θεσμικές αρχές. Όχι για να ανταλλάξουμε φιλοφρονήσεις αλλά για να νιώσουμε μέσα από την απλή και φυσική συζήτηση τους προβληματισμούς τους για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Συναντούμε ανθρώπους που ποτέ δεν έχουμε γνωρίσει, σπανίως κάποιους εθελοντές του κινήματός μας. Ξέρετε, το Ποτάμι επέλεξε να μην φτιάξει κομματικούς στρατούς. Δεν καταδυναστεύει την κοινωνία με κομματικούς μηχανισμούς. Έχει όμως καλούς φίλους και αποκτά και καινούριους. Θα το δείτε αυτό στις 26 Μαΐου!

 

* Ναι, ας μιλήσουμε για τις Ευρωεκλογές. Κατά πρώτον, πιστεύετε ότι οι πολίτες θα έρθουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

- Σας απαντώ πολύ αυστηρά ότι πρέπει να το κάνουν. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Πρώτον, γιατί πολλές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας θα ληφθούν την επόμενη πενταετία στις Βρυξέλλες. Η επόμενη Ευρωβουλή θα κρίνει εάν θα πάμε προς μία ανοικτή και πιο ενωμένη Ευρώπη. Δεύτερον, γιατί η ψήφος μας θα κρίνει το αν τελικά θα επικρατήσουν οι καταστροφικές δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη ή όχι.

 

* Ας υποθέσουμε ότι έρχονται στην κάλπη. Τι θα σημαίνει η ψήφος τους υπέρ του Ποταμιού;

- Θα σημαίνει κατά πρώτον ένα βροντερό «όχι» σε μία φοβική Ευρώπη. Η ψήφος για το Ποτάμι είναι ψήφος για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το Ποτάμι είναι ξεκάθαρα το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Πολλές από τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ενός εκ των κεντρικών προσώπων του ευρωπαϊκού σχεδίου αυτή τη στιγμή, στο προσφάτως δημοσιοποιημένο μανιφέστο του για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, είναι και προτάσεις που έχει κάνει το Ποτάμι. Όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, η προστασία των αδυνάμων με τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών. Η ψήφος για το Ποτάμι είναι ψήφος για να βάλουμε τον κάθε πολίτη, από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας μέχρι το βορειότερο της Σουηδίας, στο επίκεντρο των μεγάλων αποφάσεων.

 

* Εσείς βάλατε ήδη στο Ευρωψηφοδέλτιό σας πολίτες που κατοικούν από την Κρήτη μέχρι τη Φινλανδία. Τι θέλατε να δείξετε με αυτή σας την κίνηση;

- Πράγματι το μισό Ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού έως αυτή τη στιγμή αποτελείται από ανθρώπους που ζούνε σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκοπεί από τους ανθρώπους που έφυγαν, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τον δεσμό μαζί τους ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψουν. Επιπλέον, με την κίνησή μας αυτή σηματοδοτούμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και όχι ο καθένας μόνο τη χώρα του.

 

* Σας έχω ακούσει να υπογραμμίζετε συχνά την ποιότητα των υποψηφίων του Ευρωψηφοδελτίου σας...

- Ναι, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι υποψήφιοί μας είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες με βαθιά γνώση των θεμάτων που συζητούνται στην Ευρώπη. Ξέρετε, στο Ευρωκοινοβούλιο δεν στέλνουμε αυτόν που κάνει την καλύτερη πάσα ή λέει την καλύτερη ατάκα. Ο ευρωβουλευτής θα πρέπει να έχει κάποια βιωματική σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είτε λόγω της διαδρομής του είτε λόγω της κουλτούρας του. Όλοι οι υποψήφιοι του Ποταμιού θα γίνονταν οι καλύτεροι ευρωβουλευτές.

 

* Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων σας;

- Ξέρετε, κάποιες φορές υποτιμούμε τους ψηφοφόρους και για αυτό τους δίνουμε τις ίδιες συνταγές. Λίγο από ποδοσφαιριστές, λίγο από τραγουδιστές και λίγο από πρόσωπα της τηλεόρασης. Και όμως υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες που θα χαίρονταν και θα εκτιμούσαν τον κατάλληλο και άξιο εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή. Το «Εγώ είμαι το Ποτάμι» το ακούμε πολύ συχνά στην περιοδεία από ανθρώπους στους οποίους περιγράφουμε το πώς βλέπουμε τον ρόλο και το προφίλ των ευρωβουλευτών! Είναι άνθρωποι που δεν το «φωνάζουν» αλλά που την κρίσιμη στιγμή θα μιλήσουν. Θα βγουν μπροστά, θα ψηφίσουν και θα απογοητεύσουν οικτρά τα παλιά κόμματα που το καθένα για τους λόγους του θέλει να εξαφανίσουν το Ποτάμι. Οι άνθρωποι που σιχαίνονται τις ιδεοληψίες και που θέλουν λύσεις έχουν απογοητευτεί ολικώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν επιθυμούν την επιστροφή στην πεπατημένη του κομματισμού και των παρωχημένων μυαλών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

 

* Ας περάσουμε τώρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Μια που κάνετε αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, ήθελα να σας ρωτήσω αν πλέον σας ενδιαφέρει η συζήτηση που γίνεται στην Κεντροαριστερά.

- Το Ποτάμι έχει μέσα του και ανθρώπους που θα αποκαλούσαμε «Κεντροαριστερούς» και ανθρώπους που θα αποκαλούσαμε «Κεντροδεξιούς». Όμως το σημαντικότερο για όλους είναι ότι το Ποτάμι εκφράζει μια σύγχρονη αντίληψη της πολιτικής που θέλει λύσεις και όχι ιδεολογικές παλινδρομήσεις. Τολμάμε να προτείνουμε και να ψηφίζουμε τα σωστά, από όπου και εάν προέρχονται για το καλό της χώρας. Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε επί τέσσερα σχεδόν χρόνια με την ακροδεξιά, ούτε με το ΚΙΝΑΛ που επιστρέφει στις γνωστές πρακτικές του παλαιοκομματισμού. Υπό αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετέχουμε σε οποιονδήποτε διάλογο με τα παραπάνω κόμματα, αν είναι αυτά που εσείς προσδιορίζετε ως «Κεντροαριστερά».

 

* Άρα να υποθέσω ότι το Ποτάμι θα κατεβεί αυτόνομο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

- Προφανώς! Το Ποτάμι θα παραμείνει μια ανόθευτη κεντρώα, προοδευτική, τολμηρή φωνή στη χώρα. Οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία θα ήταν σαν να εγκαταλείπουμε τους ανθρώπους που στηρίζουν το Ποτάμι. Και είναι πολλοί αυτοί. Ειδικά μετά τη δεξιά στροφή της ΝΔ, την αναπαλαίωση του ΚΙΝΑΛ και τις λαϊκίστικες εξάρσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Ποτάμι θα κατεβεί με πολλά νέα πρόσωπα, ανθρώπους που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε ψηφοδέλτια. Υπολογίζουμε ότι περίπου το 60% των ψηφοδελτίων που ετοιμάζουμε θα είναι άνθρωποι που δεν έχουν υπάρξει υποψήφιοι παλαιότερα.

 

* Έχοντας αποκλείσει λοιπόν οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, μήπως στον νου σας θα είχατε ως στόχο τη συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση;

- Ακούστε, το Ποτάμι, όλα αυτά τα χρόνια, συνεργάστηκε, σε διαφορετικές στιγμές και σε επιμέρους θέματα, σχεδόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Συνεργαστήκαμε για λύσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τις εκλογές. Έχουμε πει ξεκάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας: οι νέοι, τα ατομικά δικαιώματα, ο πλανήτης, η δημιουργικότητα στην επαγγελματική ζωή και φυσικά η αποκομματικοποίηση. Στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων, θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όποιον κερδίσει τις εκλογές. Δε μετέχουμε στις εκλογές για να καταγγέλλουμε και να κουνάμε το δάχτυλο, θέλουμε να μετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Η πολιτική απαιτεί συνεργασίες, κάτι που προφανώς δεν καταλαβαίνει η Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, βάζει όλες της τις δυνάμεις για να βγει αυτοδύναμη και να εξαφανίσει τις δυνάμεις του Κέντρου. Αυτό δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, σε καμία περίπτωση. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, είναι θέμα χρόνου να πρυτανεύσουν οι βαρονίες και τελικά να οδηγηθούμε σε πιο συντηρητικές λύσεις. Θα είναι μια κακή εξέλιξη και φοβάμαι ότι τότε θα είναι αργά για δάκρυα. Προσωπικά, πιστεύω σε μια διακυβέρνηση, η οποία θα εμπεριέχει πολύ Ποτάμι και εννοώ Ποτάμι στην άποψη.

 

2BAN TOY POTAMIOY

Το βαν του «Ποταμιού» στον θεσσαλικό κάμπο

Με περιοδεία στη Θεσσαλία συνεχίζει σήμερα ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών και με σταθμούς τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, την Καρδίτσα, τον Βόλο και ακολουθεί αύριο Τρίτη η Λάρισα και ο Τύρναβος.

Ταξιδεύοντας με το χαρακτηριστικό «βαν» του «Ποταμιού» τον Σταύρο Θεοδωράκη συνοδεύουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές: Παντελής Αβραμίδης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Θοδωρής Τσίκας και Θανάσης Χειμωνάς, καθώς και στελέχη του «Ποταμιού».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» θα έχει συναντήσεις, με στελέχη του Κινήματος αλλά και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας σε όλες τις πόλεις.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα Δευτέρα, στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Καλαμπάκα και την Καρδίτσα όπου θα συναντηθεί με στελέχη του Κινήματος και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση του Κινήματος «Όλη η Ευρώπη ένα Ποτάμι» που θα γίνει στις 8:00 μ.μ. στο «Xenia Hotel». Ομιλητές θα είναι εκτός από τον επικεφαλής, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τον συνδυασμό «Βόλος-Ανατροπή-Δημιουργία», Απόστολος Παπαδούλης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Αβραμίδης Παντελής και Χειμωνάς Θανάσης.

Αύριο Τρίτη 9 Απριλίου θα επισκεφθεί τη Λάρισα και χωριά του νομού όπου θα συναντηθεί με στελέχη του Κινήματος και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας. Το μεσημέρι (12:30 μ.μ.) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Divani Palace.Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη.

Το απόγευμα στις 7 θα παραστεί στην εκδήλωση του Κινήματος «Όλη η Ευρώπη ένα Ποτάμι. Πώς το Εθνικό συναντά το Ευρωπαϊκό» που θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Ομιλητές, εκτός από τον επικεφαλής, θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Κωνσταντινίδης Γιάννης, Σιδηροπούλου Κλεοπάτρα και Τσίκας Θεόδωρος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass