Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δεν κάναμε δράσεις - φωτοβολίδες. Οι 19 νέες δομές το αποδεικνύουν…»

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2019 22:50 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαϊ 2019 22:59

Η κοινωνική πολιτική που σχεδίασε και εφάρμοσε ο Δήμος Λαρισαίων την τελευταία 4ετία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ήταν ίσως η «μητέρα των μαχών» στο συνολικό έργο ευθύνης που ανέλαβε.

«Στα χρόνια της κρίσης, η κοινωνία μας παλεύει να σταθεί όρθια. Και σ’ αυτό το περιβάλλον, αποφύγαμε δράσεις-φωτοβολίδες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Απόστολου Καλογιάννη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος κλήθηκε να φέρει εις πέρας την υλοποίηση των έργων κοινωνικής πολιτικής, με στόχο «να στεριώσουν».

Δημιουργήθηκαν 19 νέες δομές. Ένα δίχτυ φροντίδας και προστασίας απλώθηκε προς κάθε ομάδα πληθυσμού που έχει ανάγκη, με ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων τους, για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Ο Δημ. Δεληγιάννης μιλά γι’ αυτό το έργο στην «Ε», αλλά και για όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο μέλλον, όπως την ένταξη της Λάρισας στις ενεργειακές κοινότητες για δωρεάν ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά, τα ανοιχτά σχολεία- κέντρα της γειτονιάς, κ.ά.

 

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

 

* Κύριε Δεληγιάννη, αναλάβατε έναν ευαίσθητο αλλά απαιτητικό τομέα και μάλιστα σε δύσκολα -οικονομικά- χρόνια. Ο Δήμος πήρε στους ώμους του μεγάλο μερίδιο βάρους για την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Δυσκολία, η οποία αυξήθηκε και από το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο επίσης κλήθηκε να διαχειριστεί ο Δήμος. Πώς αποτιμάτε την προσπάθεια αυτών των χρόνων;

-«Η αλήθεια είναι, κα Κισσάβου, πως αναλάβαμε τις ευθύνες του Δήμου σε δύσκολες εποχές. Με τις ανάγκες των συμπολιτών μας να πολλαπλασιάζονται και τις υπηρεσίες αποδεκατισμένες. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να στηριχθεί το προσωπικό μας, να επιμορφωθεί. Και παράλληλα, να αλλάξουν πολύ γρήγορα, πάρα πολλά. Και πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία λειτουργίας των δομών του Δήμου. Η προσπάθεια με μια ολιστική αντιμετώπιση να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών μιας οικογένειας. Σε συνδυασμό με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας με 19 νέες δομές».

 

* Αναφέρεστε στη δημιουργία των νέων κοινωνικών δομών…

-«Αναφέρομαι σε δομές όπως ο συμβουλευτικός σταθμός, το κέντρο κοινότητας, η δομή στήριξης αστέγων, το δημοτικό πολυιατρείο, το οδοντιατρείο και το φαρμακείο.

Στα 10 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Στις σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Στη συνεργασία με τους φορείς και στα δεκάδες προγράμματα της «Πόλης που Μαθαίνει» και του Πανεπιστημίου των Πολιτών.

Στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των Ρομά, των προσφύγων. Στη σημαντική συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και τις νέες δομές, το λευκό ταξί, τα 2 ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, το στούντιο παραγωγής για ηχητικά βιβλία. Και κοντά σ’ αυτά στις μεγάλες αλλαγές στα ΚΑΠΗ με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο, η εκμάθηση Η/Υ».

 

* Αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει δημοτική παράταξη, η οποία θα αρνούνταν τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη, τότε γιατί και πού μπορεί να διαφέρει η κοινωνική πολιτική του Απ. Καλογιάννη από εκείνη π.χ. της Ρένας Καραλαριώτου;

-«Δεν μπορούμε να κρίνουμε την πολιτική αντίληψη στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής παρατάξεων που δεν βρέθηκαν σε προηγούμενη περίοδο στη διοίκηση του δήμου. Ούτε, βέβαια, θεωρώ πως αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση μια γενικόλογη αναφορά στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Δεν θα μπορούσα, ωστόσο, να πω το ίδιο και για την παράταξη της κας Καραλαριώτου, που πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοί της βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια, όπως και η ίδια. Δεν θα σταθώ, βέβαια, στο πρόγραμμά της που εμφανίζει ως νέες προτάσεις, δράσεις που ήδη λειτουργούν. Γιατί δεν είναι νέα πρόταση τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στους θερινούς μήνες. Η Κατασκήνωση στην Πόλη λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια!

Από την άλλη, εύκολα κάποιος μπορεί να βρει διαφορές ανάμεσα στην τωρινή και την προηγούμενη περίοδο. Υπήρχε ένα ΚΔΑΠ και αυτά τα τέσσερα χρόνια έγιναν 11! Η έννοια της Πόλης που Μαθαίνει, το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη. Τα ίδια θα έλεγα και για τη συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα. Μέχρι το 2014 ο Δήμος δεν λειτουργούσε καμία δομή για ΑμεΑ. Κανένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Υπήρχε άρνηση στην εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου. Και το «λευκό ταξί» ως αντιπεριφερειάρχης η κα Καραλαριώτου αδυνατούσε να το κινήσει, ενώ τώρα λειτουργεί σε δύο βάρδιες, πρωί απόγευμα.

Εμείς, κα Κισσάβου, πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών, των παιδικών μας σταθμών. Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, κοντά στα 2.000.000 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο! Με προσλήψεις 100 μελών προσωπικού για πρώτη φορά στον Δήμο. Να μην ξαναζήσουμε αυτό που βρήκαμε τον Σεπτέμβρη του 2014, που οι παιδικοί σταθμοί κατέρρεαν από την έλλειψη προσωπικού. Και βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γονιός ότι υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδιά της πόλης στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς. Ότι υπάρχει μοριοδότηση και δεν χρειάζεται να παρακαλέσει δημοτικό παράγοντα για τα αυτονόητα. Απλά πράγματα, που οι πολίτες τα ξέρουν, τα έζησαν και πιστεύω πως ως κοινωνία τα αφήσαμε πίσω».

 

* Αξιοσημείωτα τα μεταρρυθμιστικά σας βήματα, στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Μεταξύ άλλων: Μοριοδότηση εγγραφών παιδιών, μαγειρεία σίτισης, εκπαίδευση προσωπικού… Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, πότε θα είστε απόλυτα ικανοποιημένος με τη λειτουργία τους;

-«Πράγματι, έγιναν σημαντικά βήματα στους παιδικούς μας σταθμούς. Αναφέρατε μερικά. Θα πρόσθετα τα προγράμματα προσχολικής ηλικίας σε παιδικούς σταθμούς το απόγευμα, αλλά και τον Αύγουστο. Το τμήμα στήριξης παιδιών ΑμεΑ. Ότι υπάρχουν πια ειδικότητες μουσικών και γυμναστών, η σημαντική παρέμβαση του Λάκη Κουρετζή και της ομάδας του για την εισαγωγή του προγράμματος Open System. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα ανοιχτά ζητήματα. Η συνεχής βελτίωση των υποδομών. Η αγορά ενός λεωφορείου που έχει ήδη εγκριθεί για τις μετακινήσεις των παιδιών για τις διάφορες δράσεις. Ο νέος παιδικός σταθμός ολοκληρωμένης φροντίδας στην Ανθούπολη, που θα μας επιτρέψει να δουλέψουμε πιο συστηματικά με παιδιά ΑμεΑ. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι η οριστική επίλυση του θέματος του προσωπικού. Η λειτουργία των παιδικών μας σταθμών στηρίζεται σε εργαζόμενους ενταγμένους σε προγράμματα με ημερομηνία λήξεως. Πάνω από το 60% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι μέσω του ΕΣΠΑ, με ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό έχει δώσει μια σταθερότητα στη λειτουργία μας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Χρειάζεται από την Πολιτεία μία οριστική παρέμβαση, μία πολιτική λύση».

 

* Η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο των «Πόλεων που Μαθαίνουν» της UNESCO, ένα πρόγραμμα που θεωρείται πρωτοπόρο όσο και τολμηρό. Επιλογή όμως που δείχνει και μια διαφορετική φιλοσοφία στο πώς μπορεί ένας δήμος να έρθει κοντά και να ενεργοποιήσει την κοινωνία. Τελικά οι ιδέες είναι εκείνες που λείπουν;

-“Στα χρόνια της κρίσης, κα Κισσάβου, η κοινωνία μας παλεύει να σταθεί όρθια. Με γνώση και εξωστρέφεια. Αποφεύγοντας δράσεις-φωτοβολίδες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Από την αρχή ήταν επιλογή μας να ανοίξουμε ένα διάλογο με την κοινωνία. Αυτήν την αντίληψη υπηρετεί η καινοτόμα προσπάθειά μας να γίνει η Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει. Αυτή η προσέγγισή μας είναι και εκείνη που βραβεύτηκε από την UNESCO στο Cork της Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2017. 75 φορείς συμμετέχουν στο εγχείρημα και συνεργαστήκαμε σε δεκάδες δράσεις. Και γυρίζοντας στο ερώτημά σας, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον ότι δεν γίνεται προεκλογικά καθόλου διάλογος για μια συλλογική προσπάθεια της πόλης, που μας βάζει στον παγκόσμιο χάρτη των δράσεων της UNESCO. Ούτε μία πρόταση. Ούτε μία αναφορά στα προεκλογικά προγράμματα των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Τι να υποθέσουμε; Λείπουν οι ιδέες ή απλά δεν τους ενδιαφέρει η συνέχειά της;

 

* Εφόσον οι Λαρισαίοι ανανεώσουν την εντολή τους στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και σας στείλουν ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποια είναι τα σχέδια του Δημήτρη Δεληγιάννη για την επόμενη 4ετία;

-“Η υποψηφιότητά μου, κα Κισσάβου, είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε ένα έργο που αλλάζει την πόλη. Την ευθύνη για τον όποιο ρόλο αναλάβει ο καθένας μας, αν μας τιμήσουν οι συμπολίτες μας με μια δεύτερη θητεία, την έχει ο επικεφαλής μας, ο Απόστολος Καλογιάννης. Και αυτό είναι το σωστό. Από εκεί και πέρα, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, θα σημείωνα την ανάγκη οι νέοι θεσμοί, η Πόλη που Μαθαίνει, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών να στεριώσουν. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια πόλη καθολικά προσβάσιμη. Να διαμορφώσουμε ένα τοπικό σχέδιο νεολαίας. Να συνδέσουμε τις δράσεις μας με αναπτυξιακές πολιτικές και την αγορά εργασίας. Να ανοίξουμε καινούριους δρόμους με τις ενεργειακές κοινότητες με δωρεάν ρεύμα για τα φτωχά νοικοκυριά. Και, βέβαια, η μεγάλη πρόκληση της νέας περιόδου, τα ανοιχτά σχολεία- κέντρα της γειτονιάς. Σε συνεργασία πάντα με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Με αναβάθμιση και αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων, με δράσεις για όλες τις ηλικίες σε απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα. Συνδυαστικά με τη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου για το βιβλίο με σύνδεση των βιβλιοθηκών της πόλης. Οι προκλήσεις, λοιπόν, είναι μπροστά μας. Και πρέπει να συνεχίσουμε. Ενωμένοι, με ισχυρή εντολή την 1η Κυριακή”.

Σχετικά Άρθρα