Ρένα Καραλαριώτου: «Χτίζουμε» τη Λάρισα της ανάπτυξης και της καινοτομίας

«ΜΕ ΓΝΩΣΗ, ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:15

«Θέλουμε να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούν την πόλη πίσω στην ανάπτυξη, στην καινοτομία, στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας», τονίζει η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά», μιλώντας σήμερα στην «Ε», αναφέρει τις προτεραιότητες του συνδυασμού, ως επόμενη δημοτική αρχή, και ζητά τη θετική ψήφο των πολιτών, ώστε να κάνει έργα για την πόλη και τους πολίτες.

«Συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο για τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων για το Αρχαίο Θέατρο, τον Πηνειό, το Συνεδριακό Κέντρο, την Αξιοποίηση της Έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ. Στις μεγάλες διεκδικήσεις για την πόλη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Μια ομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κ. Καραλαριώτου κατηγορεί τον απερχόμενο δήμαρχο ότι κρατά τη Λάρισα στον «πολιτικό μεσαίωνα» και ζητά άμεσα τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, με τη συμμετοχή όλων των συνυποψηφίων. «Η συμπεριφορά του δείχνει έναν δήμαρχο που δεν έχει εμπιστοσύνη στο έργο του, στο σχέδιό του, στην ομάδα του. Καμία δημοκρατική ευαισθησία, κανένα πολιτικό πολιτισμό. Στις 26 Μαΐου είναι η ώρα της πλειοψηφίας», τονίζει. Όσο για το δίλημμα των εκλογών, η κ. Καραλαριώτου επισημαίνει ότι αυτό είναι «θα χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια ή θα κάνουμε τη Λάρισα Πόλη της Ανάπτυξης, της Ανθρωπιάς και της Καινοτομίας; Οι πολίτες αποφασίζουν». Αναλυτικά η συζήτησή μας με την κ. Καραλαριώτου έχει ως εξής:

Συνέντευξη: Βαγγέλης Κακάρας

* Κυρία Καραλαριώτου, μας χωρίζει μία εβδομάδα από τις κάλπες, επιμένετε στην πρότασή σας για την τηλεοπτική αναμέτρηση;

- Ασφαλώς και επιμένω. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες το κυρίαρχο στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία είναι ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα, ανάμεσα στους αρχηγούς, ανάμεσα στους δημάρχους. Ποιος κρατά τη Λάρισα στον πολιτικό μεσαίωνα; Ο κ. Καλογιάννης συνεχίζει να μην συγκαλεί τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, όπως έχω ζητήσει.

Δεν σέβεται κανέναν από τους συνυποψηφίους του. Θέλει να κρατήσει την πόλη στο σκοτάδι. Προτιμά να συζητά με τους λίγους και τα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Η συμπεριφορά του δείχνει έναν δήμαρχο που δεν έχει εμπιστοσύνη στο έργο του, στο σχέδιό του, στην ομάδα του. Καμία δημοκρατική ευαισθησία, κανένα πολιτικό πολιτισμό. Στις 26 Μαΐου είναι η ώρα της πλειοψηφίας.

* Να ακούσουμε τις θέσεις της δικής σας παράταξης, πού θα δώσετε προτεραιότητα για παράδειγμα, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές.

- Έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα και προτεραιότητες. Θέλουμε πρώτα και πάνω από όλα να πορευτούμε μαζί με τους πολίτες, τους φορείς της πόλης και τους εργαζόμενους στον Δήμο. Το σχέδιό μας θα τεθεί αμέσως σε διαβούλευση, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα συνολικό και κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη τετραετίας. Ξεκινάμε από τα μικρά για να φθάσουμε στα μεγάλα. Πρώτα συγκροτούμε συνεργεία άμεσης παρέμβασης για να λύνουμε τα καθημερινά αιτήματα των πολιτών στην ώρα τους. Δεύτερον, καταρτίζουμε τετραετές πρόγραμμα συντήρησης και διάνοιξης οδικού δικτύου για να ξέρουν όλοι πότε και πού θα γίνουν έργα ασφαλτόστρωσης. Τρίτον, ξεκινά ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων led χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης και μεγαλύτερης φωτεινής απόδοσης για να κάνουμε τη Λάρισα, πόλη φωτεινή. Τέταρτον, καταρτίζεται και προχωρά το σχέδιο για τη σταδιακή μετάβαση του Δήμου σε έξυπνη πόλη. Στόχος να μπορεί ο δημότης να εξυπηρετείται με το πάτημα ενός κλικ από το κινητό του ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Πέμπτο, προχωράμε στη σταδιακή εφαρμογή των τεσσάρων ρευμάτων αποκομιδής των σκουπιδιών για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Στόχος να γίνουμε πρωταθλητές στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση. Έκτο, ξεκινάμε την άμεση εφαρμογή των πολιτικών μας για περιορισμό των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο και στην περιφέρεια της πόλης. Οργανωμένοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο και στην περιφέρεια με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Προγραμματική συμφωνία του Δήμου με τις αστικές συγκοινωνίες για περισσότερα δρομολόγια και μείωση του εισιτηρίου κατά 50%. Έξυπνοι σηματοδότες για να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες κυκλοφορίας. Και στη συνέχεια οδικά έργα, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις.

Έβδομο, διαμορφώνουμε ώριμες μελέτες για την κατασκευή ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών. Όγδοο, προχωράμε στη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας σε κάθε διαμερισματική ενότητα, για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και προληπτικών εξετάσεων. Ένατο, συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης νέα πολιτική για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προέλκυση τουρισμού.

Δέκατο, συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο για τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων για το Αρχαίο Θέατρο, τον Πηνειό, το Συνεδριακό Κέντρο, την αξιοποίηση της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ. Στις μεγάλες διεκδικήσεις για την πόλη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Μια ομάδα».

* Ποιο είναι το σχέδιό σας, πώς θα περιγράφατε το όραμά σας για τον Δήμο Λαρισαίων;

- Θέλουμε να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούν την πόλη πίσω στην ανάπτυξη, στην καινοτομία, στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που έχουμε Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της πόλης. Και όμως δεν έχουμε καταφέρει να το καταστήσουμε λειτουργικό, να μπορούν να γίνονται μοναδικές παραστάσεις και να το επισκέπτονται μόνο για αυτόν το λόγο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που τη διασχίζει ποτάμι. Και όμως δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε το ποτάμι μας στη ζωή της πόλης. Μπορούμε να επικαιροποιήσουμε την εγκεκριμένη μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να δημιουργήσουμε θεματικούς χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης για να προσελκύσουμε γύρω από τον Πηνειό τουρισμό και σημαντικές επενδύσεις. Η πόλη δεν διαθέτει ένα μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο που μπορεί λόγω της γεωγραφική θέσης της Λάρισας να οδηγήσει όλη την πόλη στη μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά του συνεδριακού τουρισμού. Η Λάρισα έχει εξαιρετικές νοσοκομειακές υποδομές και επιστημονικό δυναμικό. Έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπει δυναμικά στον χώρο του Ιατρικού Τουρισμού. Έχουμε κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους με γνώση, σχέδιο, όραμα και συνεργασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να κάνουμε τη Λάρισα πόλη της ανάπτυξης και της καινοτομίας».

* Ταυτίζετε τη δημοτική αρχή με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζετε ότι απέτυχε στην αξιοποίηση πόρων. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η ΝΔ πώς, κατά τη γνώμη σας, εγγυάται τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

- Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έδινε περισσότερο βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές και για αυτό θα μπορούσε να κερδίσει χαμηλότερο ετήσιο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτή και μόνον η αλλαγή θα μπορούσε να δώσει πρόσθετους πόρους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην πραγματοποίηση περισσότερων μεγάλων έργων με αυτοχρηματοδότηση, στην αναπτυξιακή ώθηση της χώρας.

Θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Τα ποσοστά απορρόφησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, παρά το γεγονός ότι τα έργα και τα κοινοτικά προγράμματα απαιτούν πλέον ελάχιστη εθνική χρηματοδότηση. Παντού κυριαρχεί η μετριότητα. Τέλος, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές. Όποιος έχει ώριμες μελέτες θα προχωρά. Όποιος έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα κερδίζει.

* Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δίλημμα των εκλογών;

- Θα χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια ή θα κάνουμε τη Λάρισα πόλη της ανάπτυξης, της ανθρωπιάς και της καινοτομίας; Οι πολίτες αποφασίζουν.

* Απευθυνόμενη στον ψηφοφόρο, για ποιους λόγους θα τον καλούσατε να ψηφίσει εσάς και την παράταξή σας;

- Ζητάμε τη θετική ψήφο των πολιτών για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στην πόλη μας, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα τον Οκτώβριο, με τις εθνικές εκλογές. Δεύτερον, γιατί έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με νέες καινοτόμες ιδέες που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των δημοτών, στις γειτονιές, στην πόλη. Πρόγραμμα που υιοθετεί τις καλύτερες πρακτικές από τους ισχυρότερους δήμους της Ευρώπης. Τρίτον, γιατί ως Πολιτικός Μηχανικός έχω μάθει να κτίζω σε στέρεες βάσεις. Να δεσμεύομαι μόνο για αυτά που μπορώ να κάνω πράξη. Γιατί ως άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας απέδειξα ότι μπορώ να κάνω έργο για την πόλη και τους πολίτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass