Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ:

Αλλάξαμε την εικόνα του Δήμου Ελασσόνας!

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:25

Βέβαιος για την εκλογική του νίκη στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής εμφανίζεται ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, καθώς θεωρεί ότι οι συμπολίτες του θα αξιολογήσουν θετικά το έργο του και θα του δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του για την ανάπτυξη του δήμου.

Ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος σε συνέντευξή του στην «Ε» υποστηρίζει ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση, η δημοτική του αρχή κατάφερε να υπερβεί σε έργο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της Ελασσόνας, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του παραδέχεται ότι θα επιθυμούσε να είχε κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις υποθέσεις και να είχε παρέμβει πιο ουσιαστικά στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης δηλώνει απερίφραστα ότι με όρους αγοράς «οι ΟΤΑ θα έπρεπε να κλείσουν και να φτιαχτούν ξανά από την αρχή», προβλέπει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ανυπέρβλητα προβλήματα και καλεί τους συμπολίτες του την επόμενη Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες, να ασκήσουν το ιερό τους δικαίωμα και να αποφασίσουν αυτοί οι ίδιοι για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

 

* Κύριε δήμαρχε, μετά από μία πενταετία στο τιμόνι του δήμου, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, τι πρόσημο βάζετε στον απολογισμό σας;

- Η αλήθεια είναι κ. Κατσανάκη πως ο χώρος της Αυτοδιοίκησης όντως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής των μνημονίων, η οποία, κυριολεκτικά προχώρησε σε αφαίμαξη των οικονομικών των ΟΤΑ. Κληθήκαμε να υλοποιήσουμε το έργο μας αντιμετωπίζοντας μια τεράστια μείωση στα έσοδά μας, στο σκέλος που αφορά στις επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος, καθώς η μείωση της ΣΑΤΑ άγγιξε το 65%, ενώ ταυτόχρονα, κληθήκαμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται. Όπως γνωρίζετε, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δώσαμε τη μάχη της καθημερινότητας, ήταν το πιο δύσκολο της Μεταπολίτευσης, κάτι που αντιμετωπίστηκε ως ένα βαθμό από τα χρήματα που έλαβαν οι Δήμοι, από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας, νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, τόσο για τον αγώνα μας, όσο και για τα αποτελέσματά του. Καταφέραμε να υπερβούμε, σε έργο, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου Ελασσόνας, σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω πως αυτό το θετικό πρόσημο αναγνωρίζεται από τους δημότες μας και αυτό είναι κάτι που το συναντώ καθημερινά στην επαφή μαζί τους.

 

* Ανεξάρτητα από τα έργα, έχετε την αίσθηση ότι η πόλη άλλαξε συγκριτικά με αυτή που παραλάβατε; Έγινε πιο λειτουργική, στηρίχθηκε ο πολίτης, λύθηκαν τα προβλήματα της καθημερινότητάς του;

- Η μάχη της καθημερινότητας είναι μια μάχη διαρκείας. Νομίζω πως κανένας δήμαρχος σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έλυσε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε δημοτική αρχή είναι η τεράστια γραφειοκρατία και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στον Δήμο Ελασσόνας, και όχι μόνο, είμαστε αρμόδιοι για την αγροτική οδοποιία, αλλά όχι στο σύνολό της, καθώς υπάρχουν δρόμοι, για τους οποίους η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας, και άλλοι για τους οποίους υπεύθυνο είναι το Υπουργείο!

Ωστόσο αγωνιστήκαμε και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη. Από την οδοποιία και τον τομέα της καθαριότητας, μέχρι την πρόσβασή του στις υπηρεσίες, τον φωτισμό στους δρόμους, τη δυνατότητά του να έχει πρόσβαση σε νέους αθλητικούς χώρους και να συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το φυσικό αέριο έχει έρθει ήδη στην Ελασσόνα, ένα πάρκο φωτοβολταϊκών ετοιμάζεται, καινούργες παιδικές χαρές έχουν δημιουργηθεί σε 44 χωριά και ετοιμάζονται και οι υπόλοιπες με πιστοποιημένα όργανα καθώς και όργανα γυμναστικής εξωτερικών χώρων, λειτουργικά προβλήματα χρόνων σε κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων έχουν λυθεί και μια στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στον χώρο της υγείας έχει λύσει προβλήματα.

 

* Επιχειρώντας ένα είδος αυτοκριτικής τι υποσχεθήκατε στους Ελασσονίτες και δεν κατορθώσατε να υλοποιήσετε;

- Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το τιμόνι της διακυβέρνησης του δήμου, ζητήσαμε από τους πολίτες να μας κρίνουν αυστηρά. Προσωπικά δεν ζήτησα ούτε μία μέρα πίστωση. Και το επισημαίνω αυτό γιατί η έννοια της αυτοκριτικής είναι απολύτως συνυφασμένη με την πορεία μου και στα κοινά. Ο αυστηρός κριτής των έργων και των πράξεών μου είμαι εγώ ο ίδιος και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες μου. Θα ήθελα λοιπόν να έχουμε τρέξει πιο γρήγορα όλες τις υποθέσεις ώστε να έχουμε κερδίσει χρόνο και για πολύ περισσότερα θέματα. Θα ήθελα επίσης να έχουμε παρέμβει πιο ουσιαστικά στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι που σχεδιάζουμε να κάνουμε στην επόμενη θητεία, όπου θα ρίξουμε και το βάρος μας. Ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει καθώς καλέσαμε στην ΚΕΔΕ, μέσω της Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας στην οποία συμμετέχω, τον Δήμαρχο του Ταλίν για να παρουσιάσει καλές πρακτικές.

 

* Είναι γνωστό ότι υπήρξατε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Με όρους της αγοράς τι θα αλλάζατε σε ένα δήμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών του;

- Με όρους αγοράς κ. Κατσανάκη οι ΟΤΑ θα έπρεπε να κλείσουν και να φτιαχτούν ξανά από την αρχή. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ελλιπής χρηματοδότηση, πόροι που παρακρατούνται πολλές φορές και αντισυνταγματικά, υπάλληλοι που δεν συμβαδίζουν οι γνώσεις τους με τις ανάγκες της εποχής, διοικητικές δομές ξεπερασμένες.

 

* Ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, αυτό της καθιέρωσης της απλής αναλογικής έγινε πράξη με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Με βάση την εμπειρία σας εκτιμάτε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την ομαλή λειτουργία των επόμενων δημοτικών συμβουλίων με συναινέσεις ή προβλέπετε λειτουργικά προβλήματα;

- Δυστυχώς φοβάμαι πως ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ανυπέρβλητα προβλήματα. Η καθιέρωση του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος είχε ως στόχο να βοηθήσει τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και όχι να λύσει ζητήματα δημοκρατίας στους δήμους ολόκληρης της χώρας. Φοβάμαι πως θα βρεθούν δήμαρχοι ανίκανοι να διοικήσουν, έρμαια συναλλαγής και εκβιασμών. Μακάρι να διαψευστώ από την ίδια την πραγματικότητα.

 

* Την επόμενη Κυριακή οι συμπολίτες σας θα σας αξιολογήσουν πριν αποφασίσουν αν σας δώσουν την ψήφο τους, όπως αξιολογήσατε και εσείς τον μηχανισμό και τους υπαλλήλους του δήμου όταν αναλάβατε δήμαρχος Ελασσόνας. Θεωρείτε ότι θα αξιολογηθείτε θετικά και θα αποσπάσετε την ψήφο τους;

- Την επόμενη Κυριακή καλώ όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Να ασκήσουν το ιερό τους δικαίωμα και να αποφασίσουν αυτοί οι ίδιοι για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Η συμμετοχή στηρίζει τη δημοκρατία και τη βοηθάει να αναπνεύσει. Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας θα μου δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσω. Έχουμε παρουσιάσει ένα απτό έργο, ενώ υπάρχουν έτοιμες πάνω από τριάντα μελέτες που έχουν εγκριθεί και έχουν βρεθεί και τα χρήματα για την υλοποίηση μεγάλων έργων που θα αλλάξουν εντελώς τη φυσιογνωμία της Ελασσόνας. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και η σύνδεσή του με τα Κέντρα Εμπορίου θα αλλάξουν την αστική ταυτότητα της πόλης. Το Κολυμβητήριο, η Βιβλιοθήκη, οι νέες πλατείες, ο Περιφερειακός της πόλης και μια σειρά άλλων έργων θα αναβαθμίσουν το αστικό τοπίο. Η Γαλακτοκομική Σχολή, η οποία μετά από δεκαετίες έχει γίνει πράξη, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στον χώρο του εγκαταλελειμμένου Καπνεργοστασίου και εκεί φιλοδοξούμε να εγκαταστήσουμε και τη Σχολή Μελισσοκομίας, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων σε όλα τα χωριά της επαρχίας μας, είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, συμπληρώνοντας τα έργα που έχουν ήδη παραδοθεί στους κατοίκους.

Δυστυχώς είναι αδύνατον σε μια τέτοια συνέντευξη να απαριθμήσω απλά όλα όσα έγιναν και όλα όσα προγραμματίζονται. Γνωρίζω όμως καλά πως οι πολίτες της Ελασσόνας βλέπουν και καταλαβαίνουν. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Σχετικά Άρθρα