Πιστεύω στις σταθερές αξίες με νέες πολιτικές

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2019 22:02

«Η πόλη χρειάζεται μία δημοτική αρχή με γνώσεις και ικανότητα να μετατρέψει τον δήμο σε στρατηγείο τοπικής ανάπτυξης» υποστηρίζει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σάββας - Γκαντάκας ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή γιατί «συγκρότησε ένα σύστημα διοίκησης και εξουσίας, με εκτόξευση των απευθείας αναθέσεων σε ύψος - ρεκόρ, με έργα της τελευταίας χρονιάς, αγνοώντας τις γειτονιές».

Σε συνέντευξή του στην «Ε» εξηγεί γιατί κατέρχεται με το ψηφοδέλτιο του Παν. Γούλα, αναλύει τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης, μιλά για τις συνεργασίες με αφορμή την απλή αναλογική και αναφέρεται στη δική του παρουσία την επομένη των εκλογών στον δήμο.

* Καταρχήν γιατί με το ψηφοδέλτιο του Παν. Γούλα αν και δεν αποτελεί την επίσημη επιλογή του Κινήματος; Ερωτώ γιατί ουδέποτε απαρνηθήκατε την «κομματική νομιμότητα»…

- Γιατί το ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Γούλα αποκρυσταλλώνει τις αξίες μας για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης: είναι μία τοπική πρωτοβουλία πολιτών με προοδευτικά χαρακτηριστικά, με σχέδιο για πράξεις ουσίας και όχι εντυπώσεων, με πολιτικές για όλους τους δημότες και με έντονη τη συμμετοχική λογική στη διοίκηση του δήμου.

Πιστεύω στις σταθερές αξίες που υλοποιούνται κάθε φορά με νέες πολιτικές. Έτσι θεωρώ ότι ορίζεται η προοδευτική πολιτική. Εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου αλλά βασίζεται σε αξίες και κοινωνικές ανάγκες. Όχι σε μικροπολιτικές στοχεύσεις της στιγμής και πρακτικές παρασκηνίου.

Όσον αφορά στα περί «κομματικής νομιμότητας»: ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής δε νιώθω διόλου «παράνομος». Αντίθετα, νιώθω ότι προέρχομαι από τη μακρά πολιτική μας παράδοση που έδωσε μία μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης, ως ενός εκ των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Κορυφαίες στιγμές αυτής της παράδοσης και της πολιτικής μας φιλοσοφίας για την αυτοδιοίκηση τις έχει σφραγίσει ο Γιώργος Γεννηματάς. Σε αυτό το πλαίσιο πορεύομαι.

* Η προεκλογική σας καμπάνια μπορεί να χαρακτηριστεί διλημματική. Είναι δυνατό όμως ο πολίτης να ψηφίζει με διλήμματα;

- Πάντα με διλήμματα ψηφίζουμε γιατί συμπυκνώνουν κάθε φορά το εκλογικό διακύβευμα. Και φυσικά, δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο το τι διακυβεύεται κάθε φορά για τον τόπο μας στις εκλογές. Γι' αυτό, δεν θέτουν όλοι το ίδιο δίλημμα. Εμείς, για παράδειγμα, λέμε: θέλουμε έργα για φροντισμένες και ασφαλείς γειτονιές ή έργα εντυπώσεων μόνο στο κέντρο;

Το θέμα λοιπόν είναι άλλο. Το δίλημμα που τοποθετείς έναντι των πολιτών συναντά τις ανάγκες του και τις αναζητήσεις του ή είναι απόρροια λανθασμένων και στενόμυαλων προσεγγίσεων; Και θα προσθέσω ότι τα διλήμματα δεν πρέπει να εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες αλλά να συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια για πράξεις.

Εμείς λοιπόν δεν θέτουμε μόνο διλήμματα αλλά καταθέτουμε και τις προτάσεις μας.

 

* Τι χρειάζεται τελικά η πόλη για να πορευτεί στο μέλλον; Σας έχω ακούσει να επικρίνετε τη δημοτική αρχή για τον τρόπο διοίκησης του δήμου αλλά και τη διαχείριση των οικονομικών…

- Την επικρίνουμε επειδή συγκρότησε ένα σύστημα διοίκησης και εξουσίας, με εκτόξευση των απευθείας αναθέσεων σε ύψος - ρεκόρ, με έργα της τελευταίας χρονιάς, αγνοώντας τις γειτονιές μας. Καμία πρόοδο δεν σημείωσε ο δήμος μας στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, στην οργάνωσή του, στην καθαριότητα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Πολλά αυτονόητα έγιναν ζητούμενα στην πόλη μας.

Η πόλη χρειάζεται μία δημοτική αρχή με γνώσεις και ικανότητα να μετατρέψει τον δήμο σε στρατηγείο τοπικής ανάπτυξης. Θέλουμε τη Λάρισα πόλη σύγχρονη, με νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολίτη, με δυνατότητες παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία, διασυνδεδεμένη με κάθε καινοτόμα ιδέα, με κάθε αναζήτηση.

Θέλουμε τη Λάρισα πόλη - προορισμό επιχειρήσεων, επενδύσεων, σπουδαστών, καλλιτεχνών, διανόησης, αθλητικών δρώμενων.

Συμπερασματικά δεν με ικανοποιεί ο τρόπος διοίκησης αλλά και δεν με εκφράζει η αντιπολίτευση με τους όρους που ασκείται.

 

* Πώς τοποθετείτε τη δική σας παρουσία στις τοπικές υποθέσεις; Πώς σχεδιάζετε να εκπροσωπήσετε τους Λαρισαίους αν σας τιμήσουν με την ψήφο τους;

- Θεωρώ ότι έχω μια αρκετά σημαντική διαδρομή στα δημόσια πράγματα της πόλης, εδώ και χρόνια. Θα προσπαθήσω να στρέψω το ενδιαφέρον της νέας δημοτικής αρχής στην ξεχασμένη Λάρισα, στις περιοχές και τους ανθρώπους που δεν έτυχαν της κατάλληλης προσοχής από τη σημερινή δημοτική αρχή. Παράλληλα, θέλω να συμβάλλω στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης. Από τη μία πλευρά, να γίνει πιο ανοικτό και συμμετοχικό και από την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες προς μία αναπτυξιακή κατεύθυνση, να μην περιορίζεται σε λειτουργίες των δήμων της δεκαετίας του ’70 και του ΄80.

 

* Η αντιπαράθεση των δύο μονομάχων κινείται σε υψηλούς τόνους. Βοηθά όμως ενόψει του δεύτερου γύρου και της νέας τετραετίας με δεδομένη την απλή αναλογική;

- Οι υψηλοί τόνοι δεν πειράζουν αν συνοδεύονται από κάποιο περιεχόμενο, από ουσιαστικές προτάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του δήμου μας. Είτε είναι από δύο είτε από τρεις μονομάχους.

Όταν όμως είναι ωμή αναμέτρηση μηχανισμών εξουσίας που απλώς διεκδικούν ως λάφυρο τη διοίκηση του δήμου, τότε ναι, η τοπική κοινωνία μας μόνο χαμένη μπορεί να βγει από την οξύτητα και την πόλωση. Γι' αυτό λέμε στους συμπολίτες μας να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς και το αυτί τους προς εμάς. Να μας κρίνουν από πλευράς προτάσεων και προγραμμάτων.

Θεωρώ ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι σύγκριση ικανοτήτων και όχι κομματικών ιδιοτήτων. Είναι επιλογή πέρα από χρώματα και κόμματα, πάνω από πρόσωπα και υστεροβουλίες. Γι' αυτό, απαιτείται κουλτούρα συνέργειας είτε το επιβάλλει το εκλογικό σύστημα είτε όχι. Αλλά μην εκπλαγείτε, αν αυτοί που σήμερα αλληλοχαρακτηρίζονται με βαριές εκφράσεις, αύριο συμφωνήσουν στη νομή της εξουσίας. Εξάλλου, αυτό ξανάγινε. Εδώ και πρόσφατα…

Γι' αυτό, εμείς επιμένουμε στο θέμα των αξιών.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass