Η Κυριακή προάγγελος πολιτικής ανατροπής

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2019 22:05

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, όχι μόνο γιατί δικαιώθηκε ιστορικά, αλλά γιατί θα αποτελέσει τον πόλο σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα, υποστηρίζει ο γραμματέας της Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Στέλιος Τσιάκαλος δηλώνοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στο κήρυγμα μίσους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διχάζει σκόπιμα τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Τσιάκαλος δίνει το στίγμα των Ευρωεκλογών της Κυριακής δηλώνοντας ότι «θα είναι το πρώτο βήμα για την πολιτική και προοδευτική ανατροπή και στη χώρα μας», επικρίνει την κυβέρνηση για τις προεκλογικές της παροχές και εμφανίζεται αντίθετος με όσα λέγονται για τη 13η σύνταξη, «όταν σου έχουν κόψει τη 12η δεν μπορεί να σου λένε ότι σου δίνουν 13η» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πάντως πως «ό,τι ελαφρύνει έστω και στο ελάχιστο τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των Ελλήνων, εμείς θα το στηρίξουμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών και μιλά για τη στήριξη του Κινήματος τόσο στον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Νίκο Τσιλιμίγκα όσο και στον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, αποσαφηνίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη

 

* ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να επιδιώκουν την πόλωση για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους. Εκτιμάτε ότι η πόλωση θα έχει επιπτώσεις στο εκλογικό κλίμα των Ευρωεκλογών; Σας ανησυχεί μήπως επηρεάσει την εκλογική επίδοση του Κινήματος Αλλαγής;

- Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει στο κήρυγμα μίσους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διχάζει σκόπιμα τη χώρα. Σαφέστατα ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες εικόνες της Βουλής, σίγουρα μόνο ανεπηρέαστο δεν μπορεί να αφήσει το εκλογικό σώμα.

Εκτιμώ όμως ότι ο λαός αντιλαμβάνεται αυτή ακριβώς την κακέκτυπη τεχνητή πόλωση και σίγουρα θέλει κάποιον που θα ενδιαφέρεται πραγματικά για τις δυσκολίες και τα καθημερινά του προβλήματα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά, η απάντηση στον διχασμό, αλλά και στην αγωνία να μην μπει η χώρα ξανά σε νέες περιπέτειες θα εκφραστούν στις 26 Μαΐου μέσα από ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, όχι μόνο γιατί δικαιωθήκαμε ιστορικά, αλλά γιατί το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει τον πόλο σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα.

* Οι παροχές του κ. Τσίπρα λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές μπορούν να οδηγήσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που αποδοκιμάζοντας την πόλωση θα εξέταζαν την προοπτική να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής, να ψηφίσουν τελικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

- Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση μάλλον θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο και έχει κοντή μνήμη. Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης θυμήθηκαν 20 μέρες πριν από τις εκλογές να εξαγγείλουν μέτρα ελάφρυνσης με πάνω από τα μισά να προβλέπονται για όταν αυτοί δεν θα είναι καν στην κυβέρνηση.

Εμείς είπαμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει 13η σύνταξη, γιατί όταν σου έχουν κόψει τη 12η δεν μπορεί να σου λένε ότι σου δίνουν 13η. Έχει πάρει από τους συνταξιούχους 6 δισ. ευρώ (όχι από τους πλούσιους που έλεγε) και δίνει 800 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι αυτοί που πήραν 10 από τον ελληνικό λαό και του δίνουν πίσω 1 και μάλιστα σε μία άρρωστη οικονομία, ως αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών. Με τους απλήρωτους φόρους να αυξάνονται, 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας να βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης, την ανάπτυξη να μην ξεπερνάει το 2% για το 2018, όπου μάλιστα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12%. Είναι αυτοί που πήγαν τον ΦΠΑ από 13% στο 24% και τώρα πανηγυρίζουν για τη μερική επαναφορά του εκεί που τον παρέλαβαν. Αυτοί που έκοψαν το ΕΚΑΣ, ψήφισαν τη μείωση του αφορολόγητου, δεσμεύονται εκ νέου για υπερυψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που αντιστοιχούν σε μέτρα 5,5 δισ. μέχρι το 2022, μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία κατά 950 εκατ. και για την παιδεία κατά 750 εκατ., αυξάνουν την εισφορά υγείας για τους συνταξιούχους κατά 800 εκατ. και τους επιβαρύνουν με 266 εκατ. συμμετοχή στα φάρμακα.

Ωστόσο, από την πλευρά μας κάνουμε σαφές πως ό,τι ελαφρύνει έστω και στο ελάχιστο τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των Ελλήνων, εμείς θα το στηρίξουμε.

Τα τραύματα της ελληνικής κοινωνίας δεν επουλώνονται με την τοποθέτηση ενός απλού νάρθηκα που μπορεί να προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση, χρειάζεται βαθιά χειρουργική επέμβαση. Η οικονομία θέλει συνέπεια και σχέδιο. Και εμείς τα έχουμε και τα δύο.

* Το πρώτο τηλεοπτικό σποτ του Κινήματος Αλλαγής έχει τίτλο «Κομμένη πλάκα». Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει το Κίνημα Αλλαγής και σε ποιους απευθύνεται;

- Το σποτ του Κινήματος Αλλαγής αρχίζει δείχνοντας πλάνα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και καταλήγει με το σύνθημα «κομμένη η πλάκα, πάω να ψηφίσω, στέλνω μήνυμα, Κίνημα Αλλαγής».

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και των φασιστικών κομμάτων απειλούν πλέον ανοιχτά τη συνοχή της Ευρώπης. Η παρέμβαση της νέας γενιάς πρέπει να είναι άμεση, αποτελεσματική και καθοριστική για τον περιορισμό αρχικά και την ολοκληρωτική ήττα του αποκρουστικού αυτού φαινομένου.

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ειδικά τους νέους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην προσπάθεια του ρατσισμού να μπει στην πολιτική μας ζωή. Οι νέοι άνθρωποι που, δυστυχώς, ειδικά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επιλέγουν να απέχουν, δεν μπορούν ξανά να αφήσουν κανέναν να παίξει με το δικό τους αύριο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μέλλον μας περνάει μέσα από τη δύναμη της δικής μας ψήφου. Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, πρώτα στην κάλπη και μετά στα καφέ.

* Σε λίγες ημέρες θα γίνουν οι Ευρωεκλογές, αλλά πολύ λίγη συζήτηση γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης. Τελικά σε αυτές τις Ευρωεκλογές γιατί ψηφίζουμε; Για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι επίκεινται και οι εθνικές εκλογές;

- Στις Ευρωπαϊκές εκλογές ψηφίζουμε πρώτα απ’ όλα για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, καθώς οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη φτώχεια, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και πολλά ακόμα, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα να απειλείται από την Ακροδεξιά, τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό που ενισχύονται συνεχώς και απειλούν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας μέσα από τη ριζοσπαστική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και την υποψηφιότητα του F.Timmermans, στις 26 Μαΐου, να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Ένα μήνυμα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα μήνυμα ανατροπής των συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την προοπτική του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ένα μήνυμα ελπίδας για τους λαούς της Ευρώπης.

Είμαστε υπέρ της Ευρώπης των λαών και όχι των λίγων.

ΟΧΙ, λοιπόν, ψήφο στη ΝΔ στις Ευρωεκλογές, που σημαίνει ψήφο στον Βέμπερ, ψήφο στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, σε αυτούς που μας επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα, σε αυτούς που διαλύουν το κοινωνικό κράτος. Κάθε ψήφος στη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είναι ένα «ΝΑΙ» στη λιτότητα, να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία χωρίς να αλλάξουμε τίποτα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

ΟΧΙ ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε ψήφος στον κ. Τσίπρα στις Ευρωεκλογές σημαίνει «ΝΑΙ» σε μια χαοτική Ευρωπαϊκή Αριστερά, που δεν ξέρετε ούτε το πρόσωπό τους, ούτε από ποιον ενισχύεται. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά που όλα τα χρόνια της κρίσης ήταν απέναντι στα προγράμματα στήριξης που δόθηκαν στον Ελληνικό λαό.

Τέλος, είναι σαφές για εμάς ότι η πρώτη κάλπη εθνικής εμβέλειας μετά από 4 χρόνια εκπέμπει και εγχώρια πολιτικά μηνύματα. Οι Ευρωεκλογές αυτές θα είναι το πρώτο βήμα για την πολιτική και προοδευτική ανατροπή και στη χώρα μας.

* Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο συνδυασμός του υποψήφιου περιφερειάρχη Νίκου Τσιλιμίγκα στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ήταν η συνεργασία και ποιος είναι ο στόχος που θέτετε για την πορεία του συνδυασμού του γνωστού καρδιοχειρουργού;

- Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει ανεπιφύλαχτα τον Νίκο Τσιλιμίγκα ως υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έναν καταξιωμένο άνθρωπο για το κοινωνικό και επιστημονικό του έργο καθώς και για το αυτοδιοικητικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Ο συνδυασμός του, αποτελούμενος από άξιους και ικανούς συμπολίτες μας, αποτελεί εγγύηση για μια μεγάλη νίκη.

Είναι γεγονός ότι τον Νίκο Τσιλιμίγκα στηρίζουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξη αυτή είναι καλοδεχούμενη χωρίς όμως να σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Και στον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και σε άλλους Δήμους του νομού ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ίδιους υποψηφίους. Όπως ξέρουμε η επιλογή του νυν δημάρχου κ. Καλογιάννη και της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» δεν ήταν ανέφελη. Σήμερα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ποιο είναι το σχόλιό σας για τη Συμπαράταξη στον Δήμο της Λάρισας;

- Όπως είναι γνωστό, το Κίνημα Αλλαγής με αποφάσεις των οργάνων του στηρίζει τον αυτοδιοικητικό συνδυασμό «Συμπαράταξη Λαρισαίων» του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για τον Δήμο της Λάρισας.

Υπενθυμίζω ότι το 2014 η Δημοτική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ισότιμα στο αυτοδιοικητικό εγχείρημα και ανέδειξε μέσα από διαδικασίες ως επικεφαλής τον κ. Καλογιάννη. Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκλογική νίκη και τη συμμετοχή πολλών μελών της σε θέσεις ευθύνης στη σημερινή Δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων.

Στο ψηφοδέλτιο του κ. Καλογιάννη συμμετέχουν επίσης και νέα καταξιωμένα πρόσωπα, μέλη και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής με σκοπό να συμβάλουν καθοριστικά και αυτή τη φορά στη νέα μεγάλη νίκη του συνδυασμού, ενός ανεξάρτητου συνδυασμού με έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και σημαντικό έργο κατά τη θητεία που πέρασε.

Διευκρινίζω πάντως, όπως και προηγουμένως, έτσι και εδώ δεν υφίσταται καμία πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφράσει επίσης τη στήριξή τους στο ψηφοδέλτιο του κ. Καλογιάννη.

Η συνεργασία αφορά στο αυτοδιοικητικό πλαίσιο που εκ των πραγμάτων απαιτεί και ευνοεί ευρύτερες συμπράξεις και συμμαχίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Σε καμία περίπτωση η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνεται πεδίο στο οποίο θα μεταφέρονται οι κεντρικές πολιτικές αντιθέσεις.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass