Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γνωρίζω την Ευρώπη και πώς λειτουργούν οι θεσμοί της»

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2019 22:09

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο ψέμα και στον λαϊκισμό. Να ψηφίσουν θετικά για την Ευρώπη, ώστε να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στους νέους, παιδεία, ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους».
Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Ελένη Παναγιωταρέα σε συνέντευξή της στην «Ε» και καλεί τους πολίτες να την τιμήσουν με την ψήφο τους δηλώνοντας ότι «γνωρίζω την Ευρώπη, ξέρω πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Το ερευνητικό μου έργο αφορά στη ζώνη του ευρώ. Οι σπουδές μου, η επαγγελματική μου πορεία και η εμπειρία μου έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Κυρία Παναγιωταρέα, για ποια Ευρώπη θα «παλέψετε» αν εκλεγείτε;
- Όπως θα έχετε παρατηρήσει, η στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει να έχει θολώσει, σε σχέση με το παρελθόν. Οι κοινωνίες και οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση για την πορεία της ΕΕ. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και ποιο το τελικό μας όραμα; Αυτή η ομιχλώδης κατάσταση έχει οδηγήσει στη σταδιακή άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού, του λαϊκισμού, και κάθε λογής -ισμού, υπονομεύοντας τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο ψέμα και στον λαϊκισμό. Να ψηφίσουν θετικά για την Ευρώπη ώστε να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στους νέους, παιδεία, ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους. Εγώ για μια τέτοια Ευρώπη, που η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, θέλω να παλέψω.

* Σας προβληματίζει η διαφαινόμενη άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη; Πού την αποδίδετε;
- Πρόκειται για ιδιαίτερα δυσάρεστο φαινόμενο, εάν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι πια οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν νομιμοποιήσει με την ψήφο τους τέτοια μορφώματα ακόμα και στη Γερμανία, στην Ιταλία και τη Σουηδία. Παραδοσιακά, η «Ευρώπη» ως αδιαφανές πλέγμα πολιτικών και ρυθμίσεων αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο – για την έλλειψη λογοδοσίας και τον έλεγχο στα εσωτερικά των κρατών-μελών.
Ωστόσο, σήμερα πρέπει κανείς να προσθέσει και να αξιολογήσει αφενός τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει de facto επιβληθεί σε όλη την Ε.Ε. –και τις επιπτώσεις που αυτή έχει σε προγράμματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης– και αφετέρου τη δύσκολη διαχείριση των προσφύγων στις χώρες εγκατάστασης, στο πλαίσιο ακριβώς των όλο και πιο περιορισμένων πόρων και δαπανών.

* Ποια είναι η θέση της ταλαιπωρημένης από τα μνημόνια Ελλάδας στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται;
- Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας για να αλλάξει αυτή η απογοητευτική εικόνα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Να διεκδικήσουμε δίκαιη και ισότιμη συνεργασία με τους εταίρους. Εάν προχωρήσουμε με το τρίπτυχο στοχευμένες μεταρρυθμίσεις - εμβληματικές επενδύσεις - ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενισχύσουμε τη θεσμική της ικανότητα και συνάψουμε χρήσιμες συμμαχίες εκμεταλλευόμενοι και τη γεωπολιτική μας θέση, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ε.Ε. όσα μας αξίζουν.

* Μπορεί ο ευρωβουλευτής να βοηθήσει και να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες στη χώρα του, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
- Ασφαλέστατα. Η ψήφος, ξέρετε, στις Ευρωεκλογές δεν είναι και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος ασυσχέτιστη με τα δρώμενα στον τόπο μας. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Το 80% των ζητημάτων που μας αφορούν καθορίζονται στην Ε.Ε. και προωθούνται στα κράτη-μέλη. Π.χ. θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, κονδυλίων ΕΣΠΑ, αλλά και σημαντικές αποφάσεις για την αγροτική πολιτική και την κτηνοτροφία, την τουριστική ανάπτυξη, τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ήπειρο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να στηρίξουν και να προωθήσουν λύσεις στα προβλήματά μας.

* Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Οικονομία σήμερα;
- Τα αληθινά προαπαιτούμενα της οικονομικής ανάταξης και βιώσιμης ανάπτυξης είναι πολιτικά, θεσμικά αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Χρειάζεται η κοινωνία να αποδεχτεί και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Χρειάζεται επίσπευση πρωτοβουλιών στο τραπεζικό σύστημα (το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, σχήμα για κόκκινα δάνεια κ.λπ.).

* Πώς θα γίνουν όλα αυτά;
- Εξαρτάται πόσα και τι διδαχθήκαμε μετά από τη σκληρή εμπειρία 10 χρόνων αυστηρών προγραμμάτων, ενώ ακόμη σήμερα βρισκόμαστε υπό μεταμνημονιακό έλεγχο, αρκετά ασφυκτικό. Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται γερή δόση πολιτικής συναίνεσης για επέκταση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και όχι εφησυχασμός και πισωγυρίσματα στον λαϊκισμό. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επισπευσθούν. Χρειάζεται να παρθούν τολμηρές αποφάσεις στον δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό, στη δικαιοσύνη, την παιδεία. Όλα τα προηγούμενα απαιτούν ισχυρή εντολή στην ερχόμενες εκλογές για να πραγματοποιηθούν.

* Τι σας κάνει να διεκδικείτε την ψήφο μας για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;
- Οι σπουδές μου, η επαγγελματική μου πορεία και η εμπειρία μου έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι και το συγκριτικό μου πλεονέκτημα. Τη γνωρίζω την Ευρώπη. Ξέρω πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Το ερευνητικό μου έργο αφορά στη ζώνη του ευρώ.
Ειδικότερα, στην οικονομική διακυβέρνηση, στις χρηματοοικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους, στη δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών, καθώς και σε ζητήματα πολιτικής οικονομίας. Μπορώ σήμερα να σας ζητήσω να με τιμήσετε με την ψήφο τους, ούσα βέβαιη ότι δεν θα σας απογοητεύσω.