«Να ρίξουμε βάρος στα θεσσαλικά προϊόντα»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2019 22:04

Την πεποίθησή του πως η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να στηρίξει αλλά και να στηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της προϊόντα και τρόφιμα εξέφρασε μιλώντας στην «Ε» ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού, κ. Αποστόλης Γούλας.

Ο 39χρονος επιστήμονας που εδώ και πολλά χρόνια είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας στάθηκε και στην προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται τα τελευταία χρόνια του ονόματος του Ιπποκράτη στην περιοχή της Λάρισας, μέσα και από τη διεξαγωγή του ομώνυμου αγώνα που προσελκύει αθλητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Τέλος μίλησε και για το φαινόμενο του brain drain.

Πιο αναλυτικά:

* Κύριε Γούλα, ως πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας έχετε παρακινήσει αρκετό κόσμο να βγει στους δρόμους, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να είναι ο πολυπληθέστερος στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού. Όμως τώρα επιλέγετε να περάσετε σε έναν άλλο στίβο, αυτόν της πολιτικής. Ποια είναι η επιστημονική σας πορεία μέχρι τώρα;

-Ως αθλητής συμμετείχα σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Ως νέος επιστήμονας (οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού international business, κάτοχος μεταπτυχιακού Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, υπ. διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτικής) διακρίθηκα με την έρευνά μου σε συνέδρια και διαγωνισμούς ενώ έχω εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

*Τι σας απασχολεί πιο έντονα; Τι στόχους έχετε;

-Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας και όχι μόνο εμένα, τα τελευταία χρόνια είναι το φαινόμενο brain drain –ή αλλιώς η φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων, κατά κύριο λόγο, στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Η γενιά μας είναι μια γενιά με πολλά εφόδια και γνώσεις η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον καθένα από την οικονομική κρίση. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα οι νέοι να ενεργοποιηθούμε και να συμμετέχουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να πλαισιώσουμε τους εμπειρότερους με την τεχνογνωσία μας και τις δεξιότητές μας. Να προσφέρουμε στον τόπο, δημιουργώντας συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

*Ως οικονομολόγος δίνετε μεγάλη σημασία στα τοπικά προϊόντα. Η Θεσσαλία αναμφισβήτητα έχει τις πρώτες ύλες. Υπάρχουν όμως οι συνθήκες για την ανάδειξή τους;

-Οι συσχετίσεις ανάμεσα σε τροφές και τόπους είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο στις περισσότερες χώρες, ενώ είναι πολλά τα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές, όπου τα τοπικά προϊόντα είναι στην πρώτη γραμμή όπως συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία, μια χώρα παγκοσμίως γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα τοπικά προϊόντα έχουν τη δυναμική εκείνη που χρειάζεται ώστε να θεωρηθούν ως ένα μέσο κατάλληλο και ιδανικό για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και της τοπικής οικονομίας. Εξάλλου τα τοπικά προϊόντα θεωρούνται από τους περισσότερους ως αυθεντικά αλλά και ως ποιοτικά με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διαφοροποίηση προς τα πάνω στις τιμές τους. Και είναι αυτή ακριβώς η καταναλωτική αντίληψη που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινή γνώμη και δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο μάλιστα ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να χαρακτηρίσει τα τοπικά προϊόντα ως πιθανό ατού οικονομικής ανάπτυξης των περιφερειών. Και ως τοπικά προϊόντα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών νοούνται τα φυσικά αγαθά ή οι υπηρεσίες που παράγονται ή παρέχονται από διαφορετικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο με μια καθιερωμένη κοινωνικοοικονομική ταυτότητα. Αυτή τη στιγμή 20 πιστοποιημένα θεσσαλικά προϊόντα και τρόφιμα και 20 προς αναγνώριση και πιστοποίηση για να χαρακτηριστούν ΠΟΠ/ΠΓΕ απασχολούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποκτώντας έτσι την προστιθέμενη αξία που όλοι στοχεύουμε.

 

 

*Σας ακούμε πολύ συχνά να μιλάτε για θέματα τουρισμού και να στέκεστε στην ταυτότητα των περιοχών και των δράσεων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου στη Λάρισα που κάθε χρόνο έχει και ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή και απήχηση. Μπορεί η Θεσσαλία να βρει κι άλλες τέτοιες δράσεις που να τονώσουν κι άλλο την τουριστική της κίνηση;

-Ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου είναι ένα αθλητικό γεγονός με εθνική εμβέλεια και απήχηση, κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τις συμμετοχές αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο που διεξάγεται αναδεικνύονται ο ιστορικός πλούτος, η παράδοση και οι ομορφιές της Λάρισας. Τα οφέλη είναι πολλά. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές για τον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών, έρχονται στην πόλη της Λάρισας από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ φέτος συμμετείχαν και Ολλανδοί. Αυτοί, σύμφωνα με τη μελέτη, σε μεγάλο ποσοστό διανυκτερεύουν στην πόλη της Λάρισας ενώ κάθε αθλητής που έρχεται για να τρέξει στον Ιπποκράτειο, φέρνει μαζί του τουλάχιστον έναν συνοδό.

 

 

*Τι γνώμη έχετε για τον αθλητικό τουρισμό;

 -Ο αθλητικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί μια από τις ισχυρότερες τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας παγκοσμίως, γιατί συνδυάζει με έναν τρόπο μοναδικό την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί μέσα από την άθληση, και την επιθυμία του ίδιου ανθρώπου να γνωρίσει τον κόσμο ταξιδεύοντας. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η άθληση στη σύγχρονη εποχή αποτελεί διέξοδο από την καθημερινότητα και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στον αθλούμενο, πέρα από τα προφανή της οφέλη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέχει αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτού του είδους οι αθλητικές διοργανώσεις, τονώνουν την τοπική αγορά, προσελκύοντας χιλιάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα οι τουρίστες, γνωρίζουν τα τοπικά ήθη και έθιμα, τα ιστορικά μνημεία των περιοχών, την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά ενώ γεύονται και την τοπική κουζίνα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass