Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκλέγουμε δήμαρχο όλων των Λαρισαίων, όχι κομματάρχη του ‘60»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2019 22:08

«Το δίλημμα είναι αν θα επικρατήσει το ήθος και η ενότητα της πόλης, απέναντι στις λογικές της πόλωσης και του διχασμού. Αν θα επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος απέναντι στις συκοφαντίες και τα ψεύδη. Αν θα ψηφίσουμε δήμαρχο όλων των Λαρισαίων ή κομματάρχη του ‘60» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης, μιλώντας σήμερα στην «Ε» και, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής τονίζει πως «είναι προφανές ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα στενά μαθηματικά των κομματικών μηχανισμών αλλά με την πλατιά δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία που στήριξε και στηρίζει τη Συμπαράταξη. Μια πλειοψηφία που διατρέχει ολόκληρο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου της Λάρισας, πέρα και πάνω από την κομματική τοποθέτηση του καθενός μας».

Ο κ. Καλογιάννης σχολιάζει το κάλεσμα της υποψήφιας δημάρχου για πολιτική αλλαγή και στη Λάρισα, τονίζοντας πως «η προσπάθεια να “ανακατέψουμε” την αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές, αν δεν γίνεται για να κρύψει την πολιτική γύμνια και την ανυπαρξία προτάσεων, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Τα πολιτικά μηνύματα οι πολίτες με τις επιλογές τους τα έστειλαν την πρώτη Κυριακή». Για να υπογραμμίσει πως «θέλω να πληροφορήσω την κυρία Καραλαριώτου ότι την Κυριακή ο κόσμος ψηφίζει για δήμαρχο. Όχι για κομματάρχη της δεκαετίας του ’60».

Ζητά από τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου να κρίνουν «ποιος έχει σχέδιο» ενώ με αφορμή το δίλημμα της ερχόμενης Κυριακής «αν θα επικρατήσει το ήθος και η ενότητα της πόλης» απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

 

* Κύριε Καλογιάννη ένα πρώτο σας σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών, το 44% της α’ Κυριακής δεν είναι μικρό ποσοστό.

- «Ήταν μια μεγάλη νίκη. Μια πρωτιά. Και το ποσοστό μας διπλάσιο από την προηγούμενη φορά. Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει πάρει αυτοδιοικητική παράταξη στον Δήμο. Και αυτή είναι απτή απόδειξη πως η Συμπαράταξη Λαρισαίων είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό εγχείρημα. Και είναι προφανές ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα στενά μαθηματικά των κομματικών μηχανισμών αλλά με την πλατιά δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία που στήριξε και στηρίζει τη Συμπαράταξη. Μια πλειοψηφία που διατρέχει ολόκληρο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου της Λάρισας, πέρα και πάνω από την κομματική τοποθέτηση του καθενός μας.

Αυτό το προκάλεσε η πορεία μας. Αυτά τα πέντε χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, αποδείξαμε στην πράξη πως δεν χωρίσαμε τους πολίτες με βάση τις κομματικές τους τοποθετήσεις. Δείξαμε πως ο Δήμος ήταν ανοιχτός σε όλους και προσιτός από όλους. Δεν μπήκαμε στη λογική των “ημετέρων” και αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Μέσα σ’ αυτό το ποσοστό, μέσα στις χιλιάδες των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τη Συμπαράταξη, προφανώς βρίσκονται και άνθρωποι με τις δικές τους ιδιαίτερες πολιτικές αναφορές που δεν τους εμπόδισαν να επιλέξουν ένα πραγματικά υπερκομματικό ψηφοδέλτιο».

 

 

* Η αντίπαλός σας, καλεί τους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν το πολιτικό ρεύμα, να επέλθει πολιτική αλλαγή και στη Λάρισα.

- «Η προσπάθεια να “ανακατέψουμε” την αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές, αν δεν γίνεται για να κρύψει την πολιτική γύμνια και την ανυπαρξία προτάσεων, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Τα πολιτικά μηνύματα οι πολίτες με τις επιλογές τους τα έστειλαν την πρώτη Κυριακή. Όμως, όλοι ακούσαμε την κυρία Καραλαριώτου να λέει ότι είναι συμφέρον της πόλης να ψηφίζουμε έναν κομματικό συνδυασμό στη δεύτερη Κυριακή, γιατί δήθεν θα μπορεί εκείνη να πετυχαίνει περισσότερα έργα για την πόλη, επειδή πιστεύει ότι θα έχει απέναντί της μια “φιλική” κυβέρνηση.

Είναι εκβιασμός και μάλιστα χυδαίος. Απέναντι στους πολίτες και τις επιλογές τους. Το μήνυμά της είναι ένα μήνυμα αφελές και υβριστικό, εξαιρετικά οπισθοδρομικό! Είναι αφελές, διότι αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να σηκώνει, εν έτει 2019 το “κόκκινο τηλέφωνο” και να ζητά πόρους και έργα από τη “φιλική” κυβέρνηση, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Χρειάζεται σοβαρότητα, οργάνωση, προετοιμασία και μελέτη, σχεδιασμός και επάρκεια. Με “ρουσφέτια” και “χατίρια” δεν μπορείς να εγγυηθείς το μέλλον της πόλης. Είναι ύβρις απέναντι σε δεκάδες δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, που όπως και στον τόπο μας κατάφεραν να υλοποιήσουν έργο με διαδοχικές κυβερνήσεις και με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.

Είναι οπισθοδρομικό, διότι το “κατόπιν ενεργειών μου” έχει ευτυχώς μείνει στο παρελθόν. Θέλω να πληροφορήσω την κυρία Καραλαριώτου ότι την Κυριακή ο κόσμος ψηφίζει για δήμαρχο. Όχι για κομματάρχη της δεκαετίας του ’60».

 

 

* Απευθυνόμενος στους συμπολίτες, άσχετα με το εάν είναι ψηφοφόροι της ΝΔ ή όχι, για ποιο λόγο θα τους ζητούσατε να σας ψηφίσουν.

- «Τους καλούμε να μας ψηφίσουν για να ολοκληρώσουμε ένα σημαντικό έργο που έχει μελετηθεί, οργανωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, και με το οποίο η Λάρισα μετατρέπεται, μέρα με την ημέρα, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνονται παρεμβάσεις στην πόλη με βάση ένα καλά μελετημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο, που έχει ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το έργο να συνεχιστεί και όχι να επιστρέψουμε σε πειραματισμούς, μπαλώματα και έργα χωρίς σχεδιασμό. Η εποχή δεν το επιτρέπει.

Τους ζητάμε να μας στηρίξουν γιατί έχουμε αποδείξει στην πράξη, στην καθημερινότητά μας, ότι ξέρουμε να ακούμε. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας, ακούμε τα μηνύματα της εποχής. Προχωράμε με συναινέσεις και ενότητα. Δε βάζουμε διχαστικά διλήμματα, ούτε διχαστικές λογικές. Αντιθέτως συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις και κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι σύγχρονες δημοκρατίες.

Να εγγυώνται τον διάλογο και τη διαβούλευση, να δίνουν τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να εκφράζουν τις απόψεις τους, να παίρνουν αποφάσεις σύνθεσης. Έτσι επιτυγχάνεται η ενότητα σε μια κοινωνία. Και θα την υπερασπιστούμε και την επόμενη Κυριακή».

 

 

* Στους ψηφοφόρους των συνδυασμών που έμειναν εκτός ποιο είναι το μήνυμά σας;

- «Όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτή την πόλη. Ο καθένας μας έχει τη διαδρομή του και με βάση αυτή τη διαδρομή κρίνεται το έργο μας. Τους ζητούμε, λοιπόν, να κρίνουν τις διαδρομές μας. Την πορεία του καθενός μας. Πώς πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ποιο ήταν το ήθος μας και ποια η πολιτική ηθική μας. Τι προσφέραμε και με ποιον τρόπο. Να κρίνουν ποιος έχει σχέδιο, πόσο τεκμηριωμένο είναι και πόσο εφαρμόσιμο.

Ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν επίσης ποιος μπορεί να συνεργαστεί και να συνθέσει διαφορετικές αντιλήψεις, ποιος ενισχύει τον διάλογο και τη συνεργασία. Αν τα κρίνουν όλα αυτά, τότε είμαι σίγουρος ότι η κρίση τους θα τους οδηγήσει να στηρίξουν τον συνδυασμό μας. Και το λέω, διότι παρατήρησα τις τελευτές ημέρες ότι η κ. Καραλαριώτου αποπειράθηκε να προσβάλει τη νοημοσύνη μας, λέγοντας πως εγώ απέκλεισα τους υπόλοιπους συνδυασμούς από τη διενέργεια ενός τηλεοπτικού διαλόγου.

Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι το θέμα του debate δεν τέθηκε ποτέ από τον εκπρόσωπό της κατά τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρους ψέματα και πυροτεχνήματα κι ας επικεντρωθούμε στο σχέδιο και την προοπτική του Δήμου».

 

 

* Ποιο νομίζετε πως είναι το δίλημμα της β’ Κυριακής;

- «Το δίλημμα είναι αν θα επικρατήσει το ήθος και η ενότητα της πόλης, απέναντι στις λογικές της πόλωσης και του διχασμού. Αν θα επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος απέναντι στις συκοφαντίες και τα ψεύδη. Αν θα ψηφίσουμε δήμαρχο όλων των Λαρισαίων ή κομματάρχη!

Γι’ αυτό καλώ τους συμπολίτες μας να πάνε μαζικά στις κάλπες την Κυριακή. Αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί. Γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας, με σχέδιο και οργάνωση, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις της πόλης. Γιατί έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, ανθρώπους και θεσμούς. Γιατί έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα και την προκοπή της πόλης μας».