Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο μοντέλο διοίκησης για καλύτερη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ * ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ * ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2023, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Η επιτυχία του Συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» δεν ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών, αλλά χρειάστηκε να γίνει μια προγραμματισμένη δουλειά, μια δουλειά πολυετής που στηρίχθηκε στη συνεργασία και στα πολλά έργα…» «Η επιτυχία του Συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» δεν ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών, αλλά χρειάστηκε να γίνει μια προγραμματισμένη δουλειά, μια δουλειά πολυετής που στηρίχθηκε στη συνεργασία και στα πολλά έργα…»

«Η εκλογική μας νίκη από την πρώτη Κυριακή οφείλεται αναμφίβολα στο έργο μας, το οποίο αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως, στα πολλά βραβεία και διακρίσεις που λάβαμε από την Ευρώπη και στο γεγονός ότι δεν κοιτάξαμε χρώματα και κόμματα, αλλά είχαμε ως κεντρικό σύνθημα την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Βέβαια πολύτιμη ήταν και η συμμετοχή των υποψηφίων του Συνδυασμού, οι οποίοι αποδείχτηκαν όλοι άξιοι συνεργάτες».

Αυτό σημειώνει, στην πρώτη του συνέντευξη στην «Ε» μετά τη νίκη του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ αναφορικά με την επόμενη μέρα και τον τρόπο διοίκησης, προαναγγέλλει αλλαγές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να κουμπώσουν στο νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του.

Φυσικά επιμένει στην αλλαγή λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας το μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης και απαντά ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα ξαναδιεκδικήσει την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών.

Η συνέντευξη

* Κύριε Αγοραστέ, περιμένατε την εκλογική σας νίκη από την πρώτη Κυριακή;

- Σαν συνδυασμός από την πρώτη στιγμή κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να πραγματοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε στους Θεσσαλούς, με τακτική συνεργασιών και σωστό σχεδιασμό, με ρεαλιστικό πρόγραμμα και με σωστή κατάρτιση του συνδυασμού μας, ώστε να πετύχουμε την ισχυρότερη εντολή από την πρώτη Κυριακή. Αυτό ζητούσαμε σε κάθε προεκλογική μας ομιλία και συγκέντρωση και από την ανταπόκριση του κόσμου διαισθανόμασταν ότι αυτό είναι εφικτό. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η επιτυχία του Συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» δεν ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών, αλλά χρειάστηκε να γίνει μια προγραμματισμένη δουλειά, μια δουλειά πολυετής που στηρίχθηκε στη συνεργασία και συνέργεια, στα πολλά έργα σε κάθε γωνία του θεσσαλικού διαμερίσματος και με πρωτοβουλίες που είχαν στόχο την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

* Πού κρίθηκε η μάχη;

- Αναμφίβολα στο έργο μας, το οποίο αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως. Με πολλά βραβεία και διακρίσεις από την Ευρώπη, με τη συμμετοχή μου ως μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. και ως πρέσβης της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή μας σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και με συνεχείς παρεμβάσεις σε νομοσχέδια, όπου προωθούσαμε τη λογική της εξυπηρέτησης των ανθρώπων, της καθημερινότητάς τους. Σίγουρα πολύτιμη ήταν η συνεισφορά όλων των υποψηφίων του Συνδυασμού, οι οποίοι έφεραν εις πέρας την ειδική αποστολή που είχαν, να σταθούν δίπλα στον Θεσσαλό με κάθε τρόπο. Ανεξαρτήτως των ψήφων που πήραν, όλοι συνεισέφεραν σημαντικά και τους ευχαριστώ.

* Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι «τα προηγούμενα 5 χρόνια δεν είχατε αντίπαλο, δεν σας ασκήθηκε αντιπολίτευση». Υπενθυμίζω ότι παραιτήθηκε η Ηρώ Διώτη από επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρουσίες του Νίκου Τσιλιμίγκα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν αραιές, στη Λαϊκή Συσπείρωση υπήρξε αλλαγή ηγεσίας στο μεσοδιάστημα με την αποχώρηση του Βαγγ. Μπούτα, ελάχιστες οι παρουσίες του κ. Ηλιόπουλου από τη Χρυσή Αυγή.

- Δεν κοιτάω τις άλλες παρατάξεις, αλλά το πώς πολιτευτήκαμε εμείς. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις, ενώ δεν κοιτάξαμε χρώματα και κόμματα, αλλά είχαμε ως κεντρικό σύνθημα την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Με συλλογική ηγεσία και συνεργασίες με όλους τους θεσμούς. Ο συνδυασμός μας γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό, να προτάξει το υπέρ και όχι το κατά, να γεφυρώσει τις οποιεσδήποτε διαφορές. Συνεπώς τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Όλα κατακτιούνται με αγώνες, με αποτελεσματικές πράξεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Έτσι κινήθηκα και ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Απέδειξα ότι στις κρίσιμες -για τη χώρα- στιγμές κινήθηκα αυτοδιοικητικά και υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Υπενθυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2015 σε όλες τις ευρωπαϊκές συναντήσεις με αξιωματούχους και με την Ευρωπαία Επίτροπο για την περιφερειακή ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, όταν δημιουργήθηκε το χρηματοδοτικό κενό ανέλαβα τις πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρει το ΕΣΠΑ και να ανασάνουμε οικονομικά. Αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ’15 με μία δύσκολη διαπραγμάτευση πετύχαμε να φέρουμε στην Ελλάδα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τα αποθεματικά, σαν ΕΝΠΕ διαθέσαμε τα αποθεματικά μας. Σε δύσκολους καιρούς φτιάξαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, τη λίμνη Κάρλα, με αποτέλεσμα να γλιτώσουμε το πρόστιμο για τα χρήματα που πήραμε, ενώ αποδείξαμε ότι σαν χώρα και σαν Περιφέρεια μπορούμε να κάνουμε μεγάλα έργα. Τέλος προσωπικά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου στην Επιτροπή που έστησε αρχιτεκτονικά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο το Invest Eu, το οποίο θα αντικαταστήσει το γνωστό «πακέτο Γιούνκερ». Ως εισηγητής δέχθηκα με μεγάλη χαρά την ομόφωνη έγκριση των προτάσεών μου από τους Ευρωπαίους συναδέλφους και αναμένουμε να πέσουν στην ευρωπαϊκή αγορά 700 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, για επενδύσεις με πολύ ευνοϊκούς όρους.

* Αναφερθήκατε στην προεδρία σας στην ΕΝΠΕ. Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις περιφέρειες της χώρας και με πολύ πιθανή την εκλογή του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, η παραπάνω θέση συνεχίζει να σας ενδιαφέρει;

- Αναμφίβολα ναι. Θεωρώ ότι το έργο μου εκτιμήθηκε απ’ όλους. Επειδή όμως η θέση αυτή δεν είναι διορισμένη, αλλά αιρετή, άρα θα πρέπει να μιλήσω με τους συναδέλφους μου, πριν αποφασίσω για την υποψηφιότητά μου.

* Το διαχρονικό αίτημά σας για περιφερειακή διακυβέρνηση, μπορεί να γίνει δεκτό με μια κυβέρνηση ΝΔ;

- Στο μέλλον θέλουμε να ανανεώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και της Θεσσαλίας, που είναι και μια κοινωνική επιταγή, γιατί χωρίς εκσυγχρονισμένο παραγωγικό μοντέλο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εμείς προτείναμε -και επιμένουμε- την περιφερειακή διακυβέρνηση σε όλα τα κόμματα. Η σημερινή κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να το πράξει, αλλά δεν το τόλμησε. Η Φώφη Γεννηματά το έχει υιοθετήσει, η ΝΔ αποδέχεται ένα σημαντικό μέρος των προτάσεών μας. Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για μία γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομική διοίκηση της χώρας.

* Το 2023 θα συμπληρώσετε 13 χρόνια περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Πιστεύετε ότι θα συνεχίζει να σας συναρπάζει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης ή θα στραφείτε προς άλλες κατευθύνσεις;

- Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσω. Όμως μου δίνετε την ευκαιρία να ανακοινώσω τη διοργάνωση -του χρόνου- εκδηλώσεων με τίτλο «10 years challenge» για να δείξουμε πώς είναι σήμερα οι πόλεις, πόσο έχουν αλλάξει τα χωριά μας, προς το καλύτερο. Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω στην τρίτη μου θητεία. Έχουμε δώσει ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα στη Θεσσαλία, το οποίο το ζηλεύουν πολλές περιφέρειες και μας συμβουλεύονται για τον τρόπο διοίκησης και διακυβέρνησης. Είμαστε η περιφέρεια πρότυπο, με πολλές διακρίσεις. Πάμε σε μια νέα ψηφιακή εποχή, με τον τίτλο reg hut, που είναι ένας ευρωπαϊκός κόμβος, στον οποίο θα λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη του αύριο, ιδιαίτερα για το κλίμα και τις δημόσιες συμβάσεις.

* Ποιο θα είναι το μοντέλο διοίκησης που θα επιλέξετε, σε σχέση με τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, των συμβούλων, κλπ και με ποια κριτήρια θα γίνουν οι επιλογές προσώπων;

- Στόχος μας είναι η παραγωγική επανάσταση και θα κινηθούμε από κάτω προς τα πάνω. Θα φτιάξουμε μια μελέτη, προκειμένου να αξιοποιήσουμε σωστά και γρηγορότερα το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (ήδη το πρωί είχα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με συνεργάτη της κ. Κρέτσου). Στην επιλογή συμβούλων σε κρίσιμες θέσεις δεν θα παίξουν ρόλο οι εκλογικές τους επιδόσεις, αλλά η διοικητική τους ικανότητα, η διαχειριστική επάρκεια, η εμπειρία σε θέματα διοίκησης και βέβαια η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

-------------------------

Ανανεωμένο το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ανανεωμένη κατά το ήμισυ η ομάδα του Κ. Αγοραστού στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς επανεκλέχθηκαν οι κ.κ. Μπίλλης Απόστολος, Πινακάς Βασίλειος, Λιούπας Νικόλαος, Καλομπάτσιος Χρήστος, Λαδόπουλος Γεώργιος και Παιδής Αθανάσιος, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί (α’ επιλαχών) ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους. Για τους δικούς τους λόγους δεν ήταν υποψήφιοι οι κ.κ. Δ. Παπαδημόπουλος, Κ. Δεσπόπουλος, Μ. Μαμάρα, Απ. Μπέμπης, Γ. Σακκάς.  Στην ομάδα του Ν. Τσιλιμίγκα, μόνο ο δικηγόρος Κ. Καραμπάτσας θα ξανακαθίσει στα έδρανα του Συμβουλίου, καθώς οι Ρ. Κομήτσας, Δ. Αράπκουλε είναι μεν έμπειροι στα αυτοδιοικητικά, αλλά νέοι στο ΠΣ. Μαζί τους και ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ Π. Τσακνάκης. Αν ακολουθήσει την τακτική της περασμένης θητείας με τις αραιές εμφανίσεις του ο Ν. Τσιλιμίγκας, τότε το βάρος της αντιπολίτευσης θα πέσει μάλλον στον πρωτεύσαντα σε ψήφους Νικαιώτη αυτοδιοικητικό.

 

 

Γ.Ρ.    

Σχετικά Άρθρα