Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασιλική Τσίτα: Δηλώνω υπερήφανα ΠΑΣΟΚ

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2019 22:12

Η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα και αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με συνθήματα.

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έχουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους για να το επιτύχουμε» υποστηρίζει ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Βασιλική Τσίτα. Σε συνέντευξή της στην «Ε» αναφέρεται στην υποψηφιότητά της και μιλά για τις προκλήσεις της χώρας αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού Λάρισας με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών. «Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά στρατηγική, είναι συντριπτική και ήδη λειτουργεί αποσυσπειρωτικά απεγκλωβίζοντας ψηφοφόρους» δηλώνει χαρακτηριστικά οριοθετώντας ως βασικό στόχο του Κινήματος στις εκλογές την επιστροφή των προοδευτικών πολιτών στον ιδεολογικό πολιτικό τους χώρο.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Κυρία Τσίτα είστε ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή που έχει δημιουργήσει αίσθηση με την παρουσία και τις παρεμβάσεις του. Πώς αποφασίσατε να εκτεθείτε ως υποψήφια βουλευτής;

- Πιστεύω στις αρχές και αξίες που εκφράζει η προοδευτική παράταξη, πιστεύω και στη συνεχή ανανέωση της πολιτικής σκηνής. Η πολιτική χρειάζεται αδιάλειπτη συνεισφορά σε νέα μυαλά και νέες ιδέες για να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά. Θα σας έλεγα όμως ότι η απόφασή μου εξαρτήθηκε και από το γεγονός ότι μπορώ να προσφέρω σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση. Η εργασιακή μου εμπειρία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μου επιτρέπει πλήρη γνώση του Ευρωπαϊκού πλαισίου. Επίσης ως οικονομολόγος, υποψήφια διδάκτωρ, με ερευνητικό αντικείμενο προσανατολισμένο στη διαδικτυακή οικονομία μπορώ να έχω ακριβή εικόνα των μελλοντικών προκλήσεων και ευκαιριών για τη χώρα.

 

* Με βάση αυτή ακριβώς την εμπειρία σας, ποιο είναι σήμερα το ζητούμενο για τη χώρα;

- Δίκαιη ανάπτυξη εδώ και τώρα. Δυσκολεύομαι να φανταστώ άλλη φράση που να περικλείει με καλύτερο τρόπο το ζητούμενο για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Ανάπτυξη που θα μεγεθύνει το ΑΕΠ αλλά και που θα διαχέεται σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια έχει αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό και από ελπίδες και έχει καταδικαστεί στο ανέφικτο έργο των αέναων υπερπλεονασμάτων υπό καθεστώς αυστηρής λιτότητας.

 

* Ειδικά για τον νομό Λάρισας, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης;

- Για την τοπική γεωργική παραγωγή θα σας έλεγα ότι ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε, υπάρχουν εξαιρετικά περιθώρια βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών και του ΑΕΠ της χώρας. Χώρες όπως η Ολλανδία έχουν καταφέρει να επιτυγχάνουν μέση απόδοση 1.700 ευρώ ανά στρέμμα τη στιγμή που εμείς μετά βίας προσεγγίζουμε τα 190 ευρώ. Για να προσεγγίσουμε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να μεταβούμε στην καινοτόμο επιστημονική παραγωγή και να αναπτύξουμε μια φιλόδοξη στρατηγική μάρκετινγκ. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο Θεσσαλικός κάμπος και οι άνθρωποί του είναι ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ο νομός επίσης θα μπορούσε να προσανατολιστεί και στην παγκόσμια αγροτουριστική τάση και τη σύγχρονη ανάγκη για επαφή με τη φύση και τα προϊόντα της. Πέρα από τα πανέμορφα παράλια, ο Νομός Λάρισας διαθέτει περιοχές φυσικού μεγαλείου που μπορούν να αναδειχθούν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

 

* Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα;

- Η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια ανέφικτη κατάσταση στην οποία την οδήγησαν οι λεονταρισμοί χωρίς αντίκρισμα και ο ψευτοεπαναστικός λαϊκισμός των Κυβερνώντων. Ούτε η διαρκής αυστηρή λιτότητα, ούτε τα αδιανόητα υπερπλεονάσματα οδηγούν κάπου. Η Ελλάδα πρέπει να δραπετεύσει από αυτόν το ζουρλομανδύα και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατόν. Θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης-τιμωρίας της προκειμένου να επανακτήσει προοπτική και να αντιμετωπίσει τη βαθύτατη κοινωνική κρίση.

* Πόσο εύκολο θα είναι για τη χώρα να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση;

Υπάρχουν πράγματι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι στην Ένωση που αποδέχονται ως μόνη οικονομική πολιτική την αυστηρή λιτότητα. Αντίληψη, που απλά μετατρέπει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του Νότου σε κοινωνική κρίση. O Ανδρέας Παπανδρέου ως οικονομολόγος είχε έγκαιρα αντιληφθεί τη σημασία της συνοχής Βορά-Νότου. H οικονομική του σκέψη σήμερα που ο μύθος της αυστηρής λιτότητας αρχίζει να κλονίζεται, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για να αλλάξουν οι όροι. Στο Κίνημα είμαστε πεπεισμένοι ότι η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα, να επιστρέψει η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία και αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με συνθήματα. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έχουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους.

 

* Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ;

- Και τα δύο. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε όλοι μαζί, Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, πολίτες και στελέχη από την ανανεωτική αριστερά, το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία. Νιώθω περήφανη να δηλώνω ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να «υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα». Το Κίνημα αυτό έχει βαθιές ρίζες που ακουμπούν στην ψυχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Από εκεί αντλούμε τη δύναμη για να δημιουργήσουμε το αναγεννητικό ρεύμα που θα αλλάξει τη χώρα.

 

* Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας ως γυναίκα στην πολιτική;

- Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει ανάγκη από τη συμβολή των γυναικών. Γυναίκες όμως που θα μένουν πιστές στη γυναικεία τους φύση και δεν θα αντιγράφουν το πρότυπο συμπεριφοράς των ανδρών συναδέλφων τους. Θεωρώ ότι ο γυναικείος τρόπος διαχείρισης της εξουσίας είναι πιο κοντά στα μοντέρνα πρότυπα της συμμετοχικής διοίκησης, της καινοτομίας και της ενσυναίσθησης. Για τη γυναίκα όμως γενικά σήμερα θα έλεγα ότι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται και ας μην είναι τόσο εμφανείς όσο παλαιότερα. Οι γυναίκες για παράδειγμα σε θέσεις ευθύνης εξακολουθούν και παραμένουν ζητούμενο. Το ΠΑΣΟΚ στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 κατοχύρωσε θεσμικά την ισότητα. Σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής με ηγέτιδα τη Φώφη Γεννηματά συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη ισότητα.

 

* Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών;

- Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε πλήρως την Κυβέρνηση. Ως προς το Κίνημα, θα σας έλεγα ότι άντεξε στην προσπάθεια επιβολής δικομματισμού και καθιερώθηκε ως η προοδευτική παράταξη της χώρας. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά στρατηγική, είναι συντριπτική και ήδη λειτουργεί αποσυσπειρωτικά απεγκλωβίζοντας ψηφοφόρους. Ήρθε η ώρα όμως αυτή η αρνητική ψήφος για το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει θετική για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να κτίσουμε ξανά μια ισχυρή προοδευτική παράταξη. Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να επιστρέψουν στον ιδεολογικό πολιτικό τους χώρο. Πρέπει να ενισχύσουν την προσπάθεια του Κινήματος για ανάπτυξη και κοινωνική προκοπή. Πρέπει να μας βοηθήσουν να κτίσουμε με αρχές, ιδέες και αξίες την Ελλάδα και το μέλλον που μας αξίζει.

 

* Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες ενόψει των εθνικών εκλογών;

- Ο χώρος μας, ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής πέρασε και αυτός μαζί με τη χώρα τη δική του κρίση. Απορρόφησε πιέσεις και συμπιέστηκε σε εκλογικά ποσοστά. Όμως δεν κρύφτηκε, δεν απέφυγε τις ευθύνες και έκανε με ειλικρίνεια την αυτοκριτική του. Η σημερινή εποχή επιβάλλει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του μεταπολιτευτικού κύκλου στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Η χώρα πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης με μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Είμαστε ένα Κίνημα που ενδιαφέρεται για την ευημερία σήμερα, κι όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Όχι γιατί είμαστε ανυπόμονοι, αλλά γιατί ή κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Καλούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα για μια δίκαιη ανάπτυξη εδώ και τώρα. Έχουμε και το όραμα και το σχέδιο για να πετύχουμε. Κοιτώντας σας λοιπόν καθαρά στα μάτια, ζητώ την ψήφο και τη στήριξή σας.