Θάνος Κουτσούκης: Προτεραιότητά μας να σταματήσουν οι ελλείψεις φαρμάκων

* ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ Γ.Σ.

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2019 22:02

«Το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου στις 2 Ιουλίου θα είναι η εξουσιοδότηση προς το ΔΣ να χειριστεί με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο το σοβαρό θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα γιατί για μας έχει προτεραιότητα η υγεία του συνανθρώπου».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θάνου Κουτσούκη που ξεκίνησε δυναμικά τη θητεία του για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο που έχει αναλάβει τόσο με την οργάνωση και την καλή λειτουργία του συλλόγου όσο και με την επιμόρφωση των μελών του αλλά και με τη δυναμική διεκδίκηση λύσεων σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα του κλάδου και της κοινωνίας.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ΓΣ είπε ότι ένα ακόμα φλέγον είναι αυτό που αφορά στη διεκδίκηση της αμοιβής της νυχτερινής εργασίας και των εφημεριών των φαρμακοποιών, που επίσης αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα αφού η εν λόγω υπηρεσία που παρέχουν οι φαρμακοποιοί υποβαθμίζεται όλα αυτά τα χρόνια από τη μεριά της Πολιτείας.

Παράλληλα στη Συνέλευση τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία, όπως μας είπε, να ενημερωθούν για όλα τα κλαδικά ζητήματα, τα προγράμματα επιμόρφωσης καθώς και να επιλύσουν μια σειρά από νομικού ενδιαφέροντος απορίες. Ο κ. Κουτσούκης πριν ένα περίπου μήνα ανέλαβε πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας και η πρώτη εκδήλωση, με την οποία ξεκίνησε τη θητεία του, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καπώνη με τίτλο «Νέο Φαρμακευτικό Δίκαιο».

Συνέντευξη στον Σωτήρη Κέλλα

* Για ποιον λόγο κ. Κουτσούκη επιλέξατε να ξεκινήσετε τη θητεία σας με αυτή την εκδήλωση;

- Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία η απόλυτη γνώση της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας στα επιμέρους ζητήματα, που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε πολίτη, μοιάζει κυριολεκτικά με άθλο, για να το πετύχει κανείς. Άρθρα που αναφέρονται σε συγκεκριμένα θέματα μπορεί να βρίσκονται σε νόμους με τελείως άσχετο περιεχόμενο. Νόμοι σύνθετοι με ειδικές αναφορές σε παλαιότερους νόμους, τροποποιήσεις, καταργήσεις και συμπληρώσεις Νόμοι, οι οποίοι μπορούν κάποιες φορές να ερμηνευθούν κατά το δοκούν ορισμένων επιτηδείων διότι δεν εξασφαλίζουν απόλυτη ερμηνεία. Υπουργικές αποφάσεις, που άλλες φορές βοηθούν στην εφαρμογή ενός Νόμου κι άλλες φορές μπορεί να μπερδεύουν συνειδητά ή να συγκρούονται με τον Νόμο, τον οποίο υποτίθεται ερμηνεύουν Προεδρικά Διατάγματα, Νομοθετικά Διατάγματα, επιμέρους Κανονισμοί και Οδηγίες συνθέτουν ένα πολυπλοκότατο σκηνικό για εμάς τους κοινούς θνητούς (όλους τους άλλους πλην των νομικών, δηλαδή). Το Φαρμακευτικό Δίκαιο, που αφορά κυρίως εμάς τους φαρμακοποιούς, σαφώς και συγκαταλέγεται στην παραπάνω κατηγορία, αφού, για να το κατέχει κάποιος φαρμακοποιός καλά, πιθανότατα θα πρέπει να έχει τελειώσει παράλληλα και τη Νομική Σχολή. Κι όμως είναι υποχρέωσή μας, χωρίς καμιά αμφιβολία, να γνωρίζουμε άριστα τις σημαντικότερες τουλάχιστον διατάξεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε μέσα από το λειτούργημα το οποίο ασκούμε τα συμφέροντα του ασθενή, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Κοινωνικού Συνόλου γενικότερα, αλλά και τελικά του ίδιου μας του εαυτού. Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με τα κοινά του κλάδου και πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα, χρειάστηκε να κάνω επανειλημμένες αναζητήσεις σε Νόμους και Διατάγματα, προκειμένου να γνωρίζω καλά πώς μπορεί κάθε φορά να βρεθεί η καλύτερη λύση σε καθημερινά, πρακτικά ζητήματα του φαρμακείου και του συλλόγου.

 

*Οι παρεμβάσεις στη Νομοθεσία από την πλευρά της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια τι αποτελέσματα είχαν στην αγορά του φαρμάκου;

- Η απελευθέρωση του ωραρίου ευνόησε ορισμένα φαρμακεία και όσους καταναλωτές κάνουν τη βόλτα τους στην αγορά για να ψωνίσουν πιο εύκολα τα καλλυντικά τους, αλλά αποδυνάμωσε τον θεσμό των εφημεριών και διανυκτερεύσεων, με μόνο στην Αθήνα να έχουν απαλλαχθεί από αυτές τα 430 από τα 1.200 περίπου φαρμακεία, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να βρει εύκολα φαρμακείο τις μη εμπορικές ώρες και σε μη εμπορικές περιοχές. Η απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων με σκοπό να πωλούνται αυτά σε Super Market και αλλού οδήγησε σε μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών από την πλευρά των εταιρειών και παράλληλα δημιουργεί κινδύνους για τον ασθενή αφού υποβαθμίζεται η θεραπευτική αξία αλλά και η τοξικολογική δράση και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα των εν λόγω φαρμάκων.

 

*Τελικά οι ιδιώτες μπορεί να ανοίγουν φαρμακείο; Πότε θα εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

- Η μάχη γι’ αυτό κ. Κέλλα συνεχίζεται ανηλεώς εφόσον βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το αν θα ισχύσει τελικά το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ιδιώτες μη φαρμακοποιοί μπορούν να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων. Δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η Πολιτεία τα πολλά και σοβαρά επιχειρήματα των συνδικαλιστικών μας οργάνων καθώς και τον νομικών μας εκπροσώπων. Βέβαια, στο εν λόγω βιβλίο δύναται κανείς να βρει όλα τα Νομικά εκείνα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στο οποίο ένας φαρμακοποιός επιστήμονας είναι ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου. Θα πω μόνο μια φράση που χρησιμοποίησε το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «Η εξάρτηση των φαρμακοποιών, ως μισθωτών, από τον έχοντα την εκμετάλλευση του Φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση». Η κατάργηση της ιδιοκτησιακής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των φαρμακοποιών, καθώς και της απεριόριστης ευθύνης που έχουν τα φαρμακεία, δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα ασφαλούς και ποιοτικής τροφοδοσίας του πληθυσμού με φάρμακα, ούτε αυτά προστατεύονται επαρκώς και εκ των υστέρων από καμία δικλείδα ασφαλείας. Ελπίζουμε να εισακουστεί η πρώτη αυτή θετική εισήγηση του ΣτΕ.

 

*Άρα βρίσκεστε σε μια κρίσιμη καμπή…

- Πράγματι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή κατά την οποία ο πόλεμος για την κατάκτηση τις οικονομικής κυριαρχίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Εμείς οι φαρμακοποιοί σαν κλάδος και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία είμαστε το μικρό ψάρι σ’ αυτή την περίπτωση, αλλά θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είμαστε απαραίτητοι στην κοινωνία, είμαστε μη-αντιγράψιμοι, είμαστε πολλοί και ενωμένοι, έχουμε αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, και έτσι μαζί μας δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις μνημονιακούς νόμους, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις ακραίες γενικότερα πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται, αισθανόμαστε πλήρως ακάλυπτοι, ζούμε έντονα έναν ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό και απολύτως φυσιολογικά αγωνιούμε και για το παρόν αλλά και πολύ περισσότερο για το μέλλον που δε διαγράφεται ευοίωνο.

 

*Αυτή τη λαίλαπα εναντίον των φαρμακοποιών πώς θα την αντιμετωπίσετε;

- Καταλαβαίνουμε πλέον όλοι μας ότι για να επιζήσουμε στο δύσκολο περιβάλλον που πάει να δημιουργηθεί ως κοινωνία γενικότερα, αλλά και πιο ειδικά ως επιστημονικός κλάδος, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του, θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά περισσότερα από μια απλή διαμαρτυρία προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Καταλαβαίνουμε κι αν όχι, τότε άμεσα θα πρέπει να καταλάβουμε καλά, ότι ο αγώνας για την επιβίωση ενός ολόκληρου κλάδου θα πρέπει να είναι καθολικός (μας αφορά όλους, είμαστε δεν είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι, είμαστε δεν είμαστε μέλη ή διοίκηση σε κάποιον συνεταιρισμό φαρμακοποιών). Πρέπει να είναι καθολικός και πολύπλευρος. Αυτό σημαίνει ανάδειξη του επιστημονικού μας ρόλου και αναβάθμισή του, αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχουμε στον ασθενή, σωστή στάση απέναντι στην κατάχρηση φαρμάκων και δη των αντιβιοτικών και εν γένει καλή πρακτική του φαρμακοποιού του πάγκου απέναντι στον πελάτη – ασθενή. Παράλληλα, όμως, και κυρίως σημαίνει την ενεργό συμμετοχή στα συλλογικά μας όργανα, η οποία θα προσδώσει στον κλάδο μια περισσότερο καθαρή θέση και δυναμισμό απαραίτητο για μια πιο αποφασιστική διεκδίκηση από τη μεριά μας του ρόλου αυτού που δικαιούται ο φαρμακοποιός στη σύγχρονη κοινωνία.

 

*Μεταξύ σας υπάρχουν διαφορές… τι λέτε γι’ αυτό…

- Προκειμένου να μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει από την πλευρά μας να αποδείξουμε ξεκάθαρα ότι εμείς οι ίδιοι διαφυλάττουμε την αξία της έννοιας φαρμακοποιός. Όταν επομένως, με τον νέο νόμο για το ωράριο λέμε ότι κλείνουμε στις 9 το βράδυ, αυτό σημαίνει ότι κλείνουμε εκείνη την ώρα και όχι στις 9 και 20 για να ξεκλέψουμε μερικά λεπτά μη σεβόμενοι το διπλανό φαρμακείο που εφημερεύει και αγωνιά για το πότε θα σβήσει ο απέναντι συνάδελφος τον σταυρό. Ο σεβασμός στους κανόνες και η τήρηση της νομοθεσίας αποτελούν τη βάση για να μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, που είναι η ουσιαστική πρόοδος μέσα από τη μεταξύ μας καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στο να αντέξουμε στις επιθέσεις μεγαλύτερων παικτών της αγοράς. Οφείλουμε να σεβόμαστε, λοιπόν, και να ακολουθούμε τις συλλογικές αποφάσεις, οφείλουμε να τηρούμε τους μεταξύ μας κανόνες δεοντολογίας, οφείλουμε να προασπιζόμαστε το λειτούργημα του φαρμακοποιού με τη γενικότερη θετική μας στάση που ταιριάζει στον φαρμακοποιό επιστήμονα, οφείλουμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τους συνεταιρισμούς μας, οφείλουμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τους συλλόγους μας. Ο σύλλογός μας θα είναι πάντα πρόθυμος να προωθεί όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες αναβαθμίζουν και προασπίζονται το επάγγελμά μας και να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που σκοπό έχουν τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.

Ημερίδα για τα συμπληρώματα

διατροφής και φυτοθεραπευτικών

Την περασμένη Πέμπτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος διοργάνωσε και μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα μέλη του στο ξενοδοχείο "Imperial" που αφορούσε στις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και φυτοθεραπευτικών με τον καθηγητή Φαρμακευτικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Βιζιριανάκη. Η ημερίδα ξεπέρασε σε συμμετοχή φαρμακοποιών κάθε προηγούμενο, δείγμα της δίψας που έχουν οι φαρμακοποιοί της Λάρισας για συνεχή επιμόρφωση προκειμένου να μπορούν χρησιμοποιώντας όλα τα νέα δεδομένα της επιστήμης να ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στον σημαντικό τους ρόλο δίπλα στον Έλληνα ασθενή. Η επόμενη συνάντηση των μελών του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2/7/2019 στο ξενοδοχείο «Imperial» παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ) κ Βαλτά Απόστολου, του αντιπροέδρου του ΠΦΣ και προέδρου του Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) κ. Ζήκα Σεραφείμ και του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ κ. Δημητρέλου Ηλία. Να σημειωθεί εξάλλου πως ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κουτσούκης συμμετέχει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Καρδίτσα στο ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Φαρμακαποθηκών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη ΓΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass