Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις, να προσφέρουμε»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΘΕΟΦ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2019 19:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουν 2019 19:19

«Η ενασχόληση με τα κοινά φυσικά και είναι υποχρέωση των πολιτών. Περισσότερο από επιστήμονας, είμαι πολίτης. Ίσως φανεί τετριμμένο, αλλά το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια.

Αρκετά “βολευτήκαμε” όλοι με την εύκολη κριτική όσων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Καιρός να προσφέρουμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις, όσοι μπορούμε να προσφέρουμε έστω και στο ελάχιστο, γιατί περισσότερο από ποτέ η πατρίδα το χρειάζεται. Τη μικρή και τη μεγάλη συνεισφορά του καθενός μας. Την ελάχιστη ίσως δική μου. Αλλά όχι την αδράνεια και την εύκολη και ανέξοδη κριτική» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Θεόφιλος Καραχάλιος.

Ο κ. Καραχάλιος εμπλέκεται χρόνια στα κοινά αλλά περισσότερο γνωστή είναι η ακαδημαϊκή του ταυτότητα ως μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθότι καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Ιατρικό Τμήμα Λάρισας, όπως και για την πολυετή προσφορά του στην ομώνυμη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Μιλώντας σήμερα στην «Ε» εξηγεί την απόφασή του να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας και σημειώνει πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη «σήμερα στο τιμόνι της Ν.Δ. και αύριο της χώρας» είναι «που με εμπνέει για να συνεισφέρω τις δυνάμεις μου σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ως πανεπιστημιακός γιατρός, επισημαίνει τις παθογένειες του ΕΣΥ, σχολιάζει το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και τονίζει την ανάγκη στα νοσοκομεία να αλλάξουν η «διοικητική μέριμνα» το «μάνατζμεντ και στα εργαλεία διοίκησης και διαχείρισης».

Περιγράφει το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενώ στο ερώτημα, τέλος, γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τον Θεόφιλο Καραχάλιο απαντά χωρίς περιστροφές: «Γιατί, χωρίς να έχω προσωπικά κίνητρα ή οφέλη, επέλεξα να προσφέρω τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην πρόοδο και την πρωτοπορία. Και επιπλέον γιατί μπορώ να δείξω ότι η τεχνοκρατική προσέγγιση στην πολιτική μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο». Αναλυτικά η συζήτησή μας έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

* Κύριε Καραχάλιο, χρόνια τώρα ασχολείσθε με τα πολιτικά πράγματα μέσω της ΝΔ, στο παρελθόν συμμετείχατε στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Λαρισαίων, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που κατέρχεστε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με τη ΝΔ.

«Η αυτοδιοίκηση είναι ένας άλλος χώρος, με τελείως διαφορετικά συστατικά πολιτικά στοιχεία. Η συμμετοχή μου στις εθνικές εκλογές συνιστά ουσιαστικά έναν άλλο στίβο δραστηριότητας, αυτή τη φορά με ορίζοντα το ίδιο το μέλλον της χώρας μας (το μεσοπρόθεσμο, αλλά κυρίως το μακροπρόθεσμο). Και για να σας πω την αλήθεια, δεν θα έπαιρνα – σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον – μια τέτοια απόφαση, αν στο τιμόνι της Ν.Δ. (και αύριο της χώρας), δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η δική του παρουσία που με εμπνέει για να συνεισφέρω τις δυνάμεις μου σ’ αυτή την προσπάθεια».

 

* Η αλήθεια είναι πως επιστήμονες σαν εσάς συνήθως αποφεύγουν την πολιτική σκηνή με αφορμή και την εικόνα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι τελικά αποκλειστικό «δικαίωμα» ορισμένων οικογενειών ή υποχρέωση των πολιτών;

«Νομίζω ότι έχετε ήδη απαντήσει. Φυσικά είναι υποχρέωση των πολιτών. Περισσότερο από επιστήμονας, είμαι πολίτης. Ίσως σας φανεί τετριμμένο, αλλά σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια. Αρκετά «βολευτήκαμε» όλοι με την εύκολη κριτική όσων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Καιρός να προσφέρουμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις, όσοι μπορούμε να προσφέρουμε έστω και στο ελάχιστο, γιατί περισσότερο από ποτέ η πατρίδα το χρειάζεται. Τη μικρή και τη μεγάλη συνεισφορά του καθενός μας. Την ελάχιστη ίσως δική μου. Αλλά όχι την αδράνεια και την εύκολη και ανέξοδη κριτική».

 

* Γνωρίζετε εκ των έσω πού νοσεί το ΕΣΥ και δεκαετίες τώρα γιατροί και πολίτες παρατηρούν την «αδράνεια» των εκάστοτε κυβερνήσεων να επιλύσουν βασικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ασθενής να χειρουργηθεί την ώρα που πρέπει αντί να περιμένει σε λίστες. Τελικά είναι αδράνεια ή μήπως είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης;

«Το κυρίαρχο πρόβλημα, κατά την άποψη μου, είναι ένα τεράστιο έλλειμμα διοίκησης. Ποιος κάνει το μάνατζμεντ στις μονάδες υγείας και πώς αξιοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. Ξέρετε, η μεγάλη πρόκληση στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας είναι η κάλυψη του κόστους των παροχών τους (ειδικά σε εξειδικευμένες υψηλής τεχνολογίας θεραπείες).

Όλα τα αποτελεσματικά συστήματα χρησιμοποιούν εργαλεία για τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων τους. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλείται χάος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εφαρμογή εργαλείων βέλτιστης διαχείρισης πόρων, καθώς και η σωστά οργανωμένη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό και με μια στοιχειώδη οργανωτική δουλειά, νομίζω ότι το σύστημα υγείας θα μπορούσε να λειτουργεί πολύ καλύτερα στη χώρα μας απ’ ό,τι σήμερα».

 

* Η πολιτική της ΝΔ στον χώρο της υγείας πού θα διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ;

«Δυσκολεύομαι να σας πω ποια είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία. Και δυσκολεύομαι γιατί δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πολιτική. Αντίθετα, υπάρχει ένα θολό τοπίο, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και με οριζόντια μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Η Ν.Δ. διαμορφώνει μια πολιτική προσέγγιση τεχνοκρατικά άρτια, η οποία επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Να εφαρμόσει πρακτικές που ακολουθεί όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος.

Σαν πρώτο βήμα θα σας έλεγα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να βασίζεται και να στηρίζει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας. Η σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της υγείας θα πρέπει όμως να οριοθετηθεί. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες υγειονομικών παροχών (π.χ. λίστες αναμονής, εξειδικευμένες και ακριβές θεραπείες κ.λπ.).

Ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από τις δημόσιες δομές υγείας, έρχεται να το καλύψει ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη. Και βέβαια, το πρόγραμμα της Ν.Δ. δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και κυρίως στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που αυξάνουν τη διαφάνεια και μειώνουν το κόστος λειτουργίας».

 

* Αν αύριο το πρωί αναλαμβάνετε ένα πόστο στο Υπουργείο Υγείας, τι θα αλλάζατε στα νοσοκομεία της Λάρισας;

«Τη διοικητική μέριμνα. Το μάνατζμεντ και τα εργαλεία διοίκησης και διαχείρισης. Αρκεί να σας πω ότι σε όλες τις μονάδες υγείας του κόσμου, εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των δεδομένων λειτουργίας με 13 έως 14 παραμέτρους. Στην Ελλάδα, το δικό μας σύστημα καταγράφει 3 έως 4 παραμέτρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καν στοιχειώδη εικόνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Αν δεν αποκτήσουμε σαφή εικόνα, δεν θα καταλάβουμε ποτέ πώς μπορούμε να βελτιώσουμε υποδομές και υπηρεσίες».

* Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πιστεύεται ότι καρπώθηκε τη δυσαρέσκεια των πολιτών ή έπεισε για τις θέσεις της;

«Νομίζω πως ο κόσμος απογοητεύτηκε μεν από την τραγωδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνει ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν μια νέα αντίληψη για τη σύγχρονη διακυβέρνηση της χώρας, με βάση τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας για την επιστροφή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης. Κάθε μέρα που περνάει η αίσθηση αυτή εδραιώνεται στον πολίτη κι αυτό εξηγεί γιατί η Ν.Δ. εισπράττει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».

 

* Ποιο νομίζετε πως είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

«Το δίλημμα είναι απλό: Είτε η Ελλάδα θα προσεγγίσει τον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βελτιώνοντας τους όρους διαβίωσης των πολιτών της, είτε θα συνεχίσουμε μια πορεία καταστροφής της κοινωνίας και του έθνους. Νομίζω όμως ότι οι Έλληνες, με το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, έχουν δείξει τις επιλογές τους».

 

* Στις εκλογές θα ζητήσετε τον σταυρό προτίμησης των πολιτών. Γιατί να επιλέξουν εσάς κ. Καραχάλιο;

«Γιατί, χωρίς να έχω προσωπικά κίνητρα ή οφέλη, επέλεξα να προσφέρω τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην πρόοδο και την πρωτοπορία. Και επιπλέον γιατί μπορώ να δείξω ότι η τεχνοκρατική προσέγγιση στην πολιτική μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».

Σχετικά Άρθρα