ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

"Η οικογένεια είναι ιερός θεσμός"

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ Ή ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ - Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ LIFESTYLE ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2019 22:08

«Δεν μου αρέσουν οι κραυγές και ο αγοραίος λόγος. Επιδιώκω να μιλώ πάντα με επιχειρήματα και να εκφράζω την κοινή λογική. Ένας συντηρητικός πολίτης μπορεί ταυτόχρονα να είναι και προοδευτικός».

Αυτά υποστηρίζει σε μια… ανθρωποκεντρική συνέντευξή του στην «Ε» ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ χαρακτηρίζει την οικογένεια «έναν ιερό θεσμό, στον οποίο στηρίζεται η λειτουργία ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και εντός αυτής ολοκληρώνεται ο άνθρωπος. Δυστυχώς, στην εποχή μας βλέπουμε ακόμη και τα αυτονόητα να αμφισβητούνται» σημειώνει με έμφαση.

Ακόμη ο «γαλάζιος» τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη μιλά για τη «στενή σχέση» που διατηρεί με την Εκκλησία και για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή του από την ημέρα που πρωτοεξελέγη βουλευτής.

 

 

* Κ. Χαρακόπουλε, ως πολιτικός έχετε μια έντονη δραστηριότητα. Ως άνθρωπο, όμως, πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτόν σας;

 - Προσπαθώ πάντοτε να ταυτίζω τις ιδέες και τις αξίες μου με τη ζωή μου, την ιδιωτική και τη δημόσια. Να φοβάστε όσους ο δημόσιος λόγος τους, και συχνά η ηθικολογία που επικαλούνται, δεν συμβαδίζουν με τη ζωή τους. Δεν μου αρέσουν οι κραυγές και ο αγοραίος λόγος. Επιδιώκω να μιλώ πάντα με επιχειρήματα και να εκφράζω την κοινή λογική. Απεχθάνομαι την άρπα κόλλα και τα μεγάλα λόγια, που πρόσκαιρα εντυπωσιάζουν. Προτιμώ την παρέα με απλούς ανθρώπους, απ’ όπου μαθαίνω αλήθειες και πιάνω τον σφυγμό της κοινωνίας.

 

 

* Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας από την ημέρα που πρωτοεκλεγήκατε βουλευτής;

- Ακολουθώ ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας, με πολύ διάβασμα -ειδικά στα χρόνια των μνημονίων είναι απίστευτος ο όγκος νομοσχεδίων που πρέπει να μελετήσει κανείς αν θέλει να είναι σοβαρός βουλευτής- πολύ τρέξιμο σε διάφορες κοινοβουλευτικές, αλλά και κοινωνικές υποχρεώσεις στην εκλογική μου περιφέρεια. Όπως φέρεται ειπών ο Γεώργιος Παπανδρέου, «οι πολιτικοί και οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν τις περιφέρειές των». Στις μέρες μας η πολιτική έχει γίνει μια χρονοβόρα, πολλές φορές και ψυχοφθόρα διαδικασία, που δεν μου αφήνει τον χρόνο που θα ήθελα για γράψιμο...

 

 

 * Η οικογένειά σας μάλλον θα έχει παράπονο που δεν σας βλέπει περισσότερο με τόσο εντατικούς ρυθμούς. Είναι έτσι, και γενικά τι πιστεύετε για την οικογένεια;

 - Πράγματι, αν θέλεις να είσαι συνεπής προς τις πολιτικές σου υποχρεώσεις είσαι αναγκασμένος να θυσιάζεις πολλές οικογενειακές στιγμές. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μου μεγάλωσαν χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω! Ο μεγάλος μου γιος, ο Παντελής, ψηφίζει σ’ αυτές τις εκλογές. Είμαι ευγνώμων στη Λίζα, που όπως κάθε Ελληνίδα μάνα, φροντίζει για όλα στο σπίτι. Η οικογένεια για εμένα είναι ιερός θεσμός. Θα έλεγα το παν! Σε αυτόν στηρίζεται η λειτουργία ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και εντός αυτής ολοκληρώνεται ο άνθρωπος. Δυστυχώς, στην εποχή μας βλέπουμε ακόμη και τα αυτονόητα να αμφισβητούνται.

 

 

 * Ακούγοντάς σας κάποιος θα έλεγε ότι είστε ένας συντηρητικός πολιτικός…

- Δεν πιστεύω ότι αυτές οι ταμπέλες αποδίδουν την κοσμοαντίληψη του κάθε ανθρώπου. Μάλλον στρεβλώνουν την πραγματικότητα. Το να είσαι συνεπής με τις αξίες και τις αρχές σου είναι συντήρηση, και το να λες τη μια το ένα και την άλλη το άλλο είναι πρόοδος; Ή το να επιμένεις για να παράδειγμα στο να μην αλλάξει τίποτε στη χώρα, ακόμη και αυτά που μας πληγώνουν, όπως το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, είναι πρόοδος, και όταν ζητάς τα αυτονόητα είναι συντήρηση! Ευτυχώς, το παραμύθι αυτό το αποκαθήλωσε, μεταξύ άλλων, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

* Αποφεύγετε να αυτοχαρακτηρισθείτε ως συντηρητικός…

- Ένας συντηρητικός πολίτης μπορεί ταυτόχρονα να είναι και προοδευτικός! Συντηρητικός για όσα δοκιμάστηκαν στο καμίνι του χρόνου, διαχρονικές αξίες που άντεξαν, και προοδευτικός για ξεπερασμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν. Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε ο συντηρητικός να συκοφαντηθεί ως οπισθοδρομικός και να εμφανιστεί ως αντίθετο του προοδευτικού. Δεν είναι έτσι...

 

 

 * Εντούτοις, εσείς έχετε στενή σχέση με την Εκκλησία...

 - Πράγματι. Αλλά γιατί αυτό θα πρέπει να θεωρείται οπισθοδρομικό; Από μικρός ανέβαινα στο ψαλτήρι και βοηθούσα τον παππού μου τον Γιώργη, που ήταν ψάλτης στο χωριό. Εκτός των άλλων, αυτό με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τον διαχρονικό πλούτο της γλώσσας μας, σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, μείωνε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία. Πιστεύω και επικαλούμαι τον Θεό σε κάθε βήμα μου. Το “Κύριε βοήθει μοι” το συναντά ακόμη και σήμερα κανείς σε σπίτια και εκκλησίες που άφησαν οι παππούδες μας στην Καππαδοκία, που ήταν βαθύτατα θρησκευόμενοι και χάρις στην Ορθοδοξία διατήρησαν την ελληνική τους συνείδηση. Αλλά και όσοι πολιτικοί δεν πιστεύουν και προσέρχονται στην εκκλησία για ψηφοθηρικούς λόγους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Υπερασπιζόμενοι την ορθόδοξη παράδοσή μας ουσιαστικά υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά.

 

 

* Πώς είδατε έως τώρα τον προεκλογικό αγώνα;

- Αρχίζει να διακρίνεται μια τάση υποχώρησης του πολιτικού λόγου και των επιχειρημάτων και κατίσχυσης των δημοσίων σχέσεων και του lifestyle στην πολιτική. Αυτό δεν προμηνύει καλά για το μέλλον. Οι πολίτες πιστεύω πρέπει να επιλέξουν με κριτήρια αξιοσύνης αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν σοβαρά και υπεύθυνα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass