Τάκης Θεοδωρικάκος:

Λύνουμε τα χέρια αιρετών, ενισχύουμε τις συνεργασίες

Τι λέει για «κυβερνησιμότητα», ΕΝΦΙΑ, «Φιλόδημο», Περιφέρειες, Δημόσιο, Πρέσπες κ.ά. σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2019 20:29
«Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια ωρολογιακή βόμβα που άφησε  η προηγούμενη κυβέρνηση» τονίζει – μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ» - ο υπουργός  Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τη ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή «Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» τονίζει – μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ» - ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τη ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή

«Με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών, καθιστούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες λειτουργικούς και “κυβερνήσιμους” από την πρώτη μέρα» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ», ο κ. Θεοδωρικάκος εξηγεί τους άξονες της ρύθμισης που καταθέτει αύριο στη Βουλή του ΥΠΕΣ για να «αντιμετωπίσουμε άμεσα» όπως χαρακτηριστικά λέει «μια ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το χάος που θα προκαλέσει στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην πράξη από την 1η Σεπτέμβρη, οπότε και αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις».


Η νομοθετική ρύθμιση που «δεν θα αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών» αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς όπως διαβεβαιώνει ο κ. Θεοδωρικάκος «όντως δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε. Η απλή αναλογική θα καταργηθεί» και θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σχολιάζει το πρόγραμμα «Φιλόδημος», εξηγεί την απόφαση για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, προϊδεάζει για τις αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό Κώδικα, περιγράφει τις προτεραιότητες για το Δημόσιο και στέλνοντας μήνυμα στους δημοσίους υπαλλήλους σημειώνει πως «σέβομαι τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά απαιτώ να σέβονται την εργασία τους και να είναι εντάξει στις δικές τους υποχρεώσεις».
Ο κ. Θεοδωρικάκος με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει ότι «αποτελεί θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του για τη στάση της ΝΔ σε αυτό το θέμα, όταν εμείς για να εμποδίσουμε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας. Η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη».
Τέλος, θεωρεί πως «το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είναι «να καταστήσει και πάλι τη χώρα αξιόπιστη, να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος πρωτοπόρο στην Ευρώπη. Οφείλουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα στους Έλληνες να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις και τον δυναμισμό τους. Να γίνουμε δημιουργικοί και να νιώσουμε ξανά εθνική αυτοπεποίθηση».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Θεοδωρικάκο έχει ως εξής:

* Μετά τις συναντήσεις με τους αιρετούς της ΤΑ αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις, καταθέτετε ρύθμιση για το θέμα της κυβερνησιμότητας. Μέσω των Οικονομικών Επιτροπών θα επιλυθεί το πρόβλημα της πλειοψηφίας;
«Το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε είναι προϊόν ενός, σύντομου μεν, αλλά πολύ ουσιαστικού διαλόγου με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και τα θεσμικά τους όργανα, που ξεκίνησε από την αμέσως επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας μου. Συναντήθηκα με ΚΕΔΕ, πολλούς δημάρχους, διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων, και με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το χάος που θα προκαλέσει στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην πράξη από την 1η Σεπτέμβρη, οπότε και αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις.
Με τη νομοθετική μας παρέμβαση επιδιώκουμε να λύσουμε τα χέρια των εκλεγμένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη κιόλας μέρα. Γι’ αυτό, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, με μόνη προϋπόθεση τη συμμετοχή της παράταξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη στη συνεργασία. Δίνουμε επίσης στον εκάστοτε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφία σε πολύ κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα που υπάγονται στον Δήμο. Τέλος, ενισχύουμε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των εν λόγω Επιτροπών σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας».

* Δεν τίθεται ζήτημα αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών;
«Σε καμία περίπτωση, κάθε άλλο. Δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε τη βασική αρχιτεκτονική λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Όπως θα δείτε, το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας των ΟΤΑ.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες ακυβέρνητους. Θα διορθώσουμε τώρα ό,τι διορθώνεται, με σκοπό να κάνουμε μια συνολικότερη και συνεκτική ρύθμιση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μια ρύθμιση που θα επιλύει τα χρόνια προβλήματα της αναποτελεσματικότητας, της γραφειοκρατίας και των επάλληλων αρμοδιοτήτων ΟΤΑ και Κράτους.
Αλλά καταλαβαίνετε ότι αν δεν ενθαρρύνουμε τώρα, άμεσα, τη συνεργασία μεταξύ παρατάξεων, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα κ.ο.κ. Αν δεν ενισχύσουμε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες κρίσιμων Επιτροπών, βασικά θέματα καθημερινότητας θα μένουν στον «αέρα» και θα γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής διαπραγμάτευσης. Με απόλυτο σεβασμό λοιπόν στη βούληση των πολιτών, καθιστούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες λειτουργικούς και "κυβερνήσιμους" από την πρώτη μέρα».

* Έχετε καταλήξει με πιο σύστημα θα αντικαταστήσετε την απλή αναλογική;
Υπάρχει μια αρνητική εμπειρία. Η εμπειρία από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που καταδικάζει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία. Η φιλοσοφία του συστήματος που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα και η όσο το δυνατόν αναλογικότερη αντιπροσώπευση της βούλησης των πολιτών στις εκλογές. Όντως δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε. Η απλή αναλογική θα καταργηθεί. Προηγουμένως όμως θα έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο και με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ αλλά και ξεχωριστά με δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας».

* Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου στις εθνικές εκλογές;
«Το πρόβλημα με την αδυναμία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών να κυβερνήσουν, κάνει όλους να αντιληφθούν ότι η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα. Τα κράτη για να προοδεύσουν πρέπει να κυβερνώνται. Όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, μέσα στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Είναι ευθύνη όλων να συνδράμουν. Ιδιαίτερα τα κόμματα που θέλουν να διεκδικούν την εξουσία, οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής. Και ασφαλώς περιμένω ότι η διάταξη που αφορά στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν, θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους. Είναι κάτι που τους το χρωστάει η Ελλάδα».

* Έχετε αποφασίσει αν θα διατηρήσετε τα προγράμματα αυτά όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ;
«Να είστε σίγουρος ότι η κυβέρνησή μας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης και θα αξιοποιήσει κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο, γιατί μέσω αυτής πιστεύουμε ότι μπορούν να αναπτυχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές και υπηρεσίες. Και όπως είπαμε, επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας, που μεταφράζεται σε ανάπτυξη και ευημερία. Στο πλαίσιο στήριξης της Αυτοδιοίκησης κινείται άλλωστε και η πρόθεσή μας να αποδώσουμε τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους».

* Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους τι θα εξυπηρετήσει;
«Βασική φιλοσοφία της πολιτικής μας είναι να αισθανθούν όλοι οι πολίτες ότι οι φόροι που πληρώνουν για την ακίνητη περιουσία τους, τους παρέχουν ανταποδοτικά κάποιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η φροντίδα για την καθαριότητα στους δρόμους, στις γειτονιές. Στόχος μας να καταστήσουμε τους ΟΤΑ πραγματικά αυτοδύναμους, πόλους ανάπτυξης και προόδου κοντά στον πολίτη. Αρμοδιότητες χωρίς πόρους δεν νοούνται. Η εφαρμογή αυτής της θεμελιώδους μεταρρύθμισης θέλει σωστή προετοιμασία, ώστε να μην υπάρξουν δήμοι πολλών ταχυτήτων. Δεν έχουμε πρόθεση να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους Δήμους. Το αντίθετο. Θέλουμε να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό θα υπάρξει πάρα πολύ καλή προετοιμασία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα των οποίων άλλωστε είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους».

* Άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία στους Δήμους έχετε προγραμματίσει;
«Επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζοντας τις αρμοδιότητές της, γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει σύγχυση και μπέρδεμα με τις αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες, μεταξύ τους αλλά και με το κράτος. Θέλουμε να απλοποιήσουμε όλο τον Κώδικα δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση και να ενισχύσουμε συνολικά τις δυνατότητές της στον τομέα της διοίκησης. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενίσχυση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης οι υπηρεσίες θα γίνουν πιο λειτουργικές και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα».

* Για τις Περιφέρειες τι προβλέπετε;
«Οι Περιφέρειες αποτελούν έναν καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει κάθε Περιφέρεια να συντάξει το δικό της περιφερειακό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αλλά και στις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών ταμείων. Σκοπεύω να επισκεφθώ κάθε γωνιά της χώρα και να συζητήσω από κοντά με δημάρχους και περιφερειάρχες για τα αναπτυξιακά σχέδια που απαιτούνται για να μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης και τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε περιοχής και να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα έργα, δράσεις και καινοτόμες υπηρεσίες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Οι Περιφέρειες μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό, μπορούν να γίνουν ισχυροί πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας».

* Οι προτεραιότητές σας για το δημόσιο ποιες είναι;

«Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές της κυβέρνησης παρουσίασε τις δεσμεύσεις μας για την αποκομματικοποίηση με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.
Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν: Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα. Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και, ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου».

* Στους δημοσίους υπαλλήλους τι μήνυμα στέλνετε;
«Το ελληνικό δημόσιο έχει εξαιρετικά στελέχη που πρέπει να αξιοποιηθούν. Το μήνυμά μου προς τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο. Σέβομαι τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά απαιτώ να σέβονται την εργασία τους και να είναι εντάξει στις δικές τους υποχρεώσεις».

* Από τη συζήτηση στη Βουλή, στις προγραμματικές φάνηκε πως εκτός από τα αριστερά σας, θα δεχόσαστε κριτική και από τα δεξιά σας, τον κ. Βελόπουλο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών...
«Αυτό δεν θα είναι κάτι καινούριο για τη ΝΔ. Το ίδιο σκηνικό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια είτε εντός είτε εκτός Βουλής. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσετε ότι οι θέσεις της ΝΔ και μάλιστα για μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν προσδιορίζονται από τις «πιέσεις» που δέχεται είτε από Αριστερά είτε από Δεξιά. Μοναδικός γνώμονας στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων μας για τη διαμόρφωση των θέσεών μας είναι το πατριωτικό συμφέρον. Και οι θέσεις μας δεν αλλάζουν είτε βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση είτε βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση».
-Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε ότι για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλάξατε στάση...
«Αποτελεί θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του για τη στάση της ΝΔ σε αυτό το θέμα, όταν εμείς για να εμποδίσουμε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας. Η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι απολύτως συνεπής πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους.
Ξέρετε, το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του. Αξιοπιστία που αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. Με αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την αξιοπιστία προσπαθεί να χτυπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό καταπιάστηκε με τόση προχειρότητα με το θέμα των Σκοπίων. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική. Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών».

* Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

«Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να καταστήσει και πάλι τη χώρα αξιόπιστη, να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος πρωτοπόρο στην Ευρώπη. Οφείλουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα στους Έλληνες να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις και τον δυναμισμό τους. Να γίνουμε δημιουργικοί και να νιώσουμε ξανά εθνική αυτοπεποίθηση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κράτος αποτελεσματικό και λειτουργικό στην υπηρεσία του πολίτη. Πρέπει, επιτέλους, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, η Ελλάδα να αποκτήσει δυνατή φωνή, κύρος και αξιοπιστία. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν με την πολιτική μας καταφέρουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και τους κάνουμε να πιστέψουν στο όραμα και στην προοπτική που τους προσφέρουμε. Γι’ αυτό πρέπει και ως κυβέρνηση να είμαστε συνεπείς απέναντί τους, ώστε να πιστέψει και να εμπιστευθεί και πάλι ο λαός τους πολιτικούς και την πολιτική. Γι’ αυτό αν θέλουμε οι πολίτες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους με το κράτος, πρέπει και το κράτος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με τους πολίτες».

* Διαπιστώνω ότι τα πάντα κινούνται γύρω από τη λέξη «αξιοπιστία»…

«Πράγματι στα χρόνια που πέρασαν το βασικό χαρακτηριστικό που απώλεσαν η πολιτική και οι πολιτικοί ήταν η αξιοπιστία. Όταν υπόσχεσαι άλλα προεκλογικά και κάνεις ακριβώς τα αντίθετα μετεκλογικά, φυσικό είναι να χάνεις την αξιοπιστία σου. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδατε, από την αρχή της πορείας του το 2016 ως υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ αλλά και σήμερα ως πρωθυπουργός, εκείνο που προέβαλε και εκείνο που διαφυλάττει είναι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων».

* Είστε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα της διαδρομής του προς την ηγεσία της ΝΔ αλλά στη συνέχεια για την πρωθυπουργία. Τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση στον πολιτικό Μητσοτάκη;
«Η εργατικότητά του, η μεθοδικότητά του, η συνέπειά του σε όσα πιστεύει. Είναι ένας πολιτικός που έχει όραμα για την Ελλάδα, αλλά που δεν πετάει στα σύννεφα. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει».

-Μιλήσατε για συνέπεια λόγων και έργων. Μέσα εκεί πρέπει να εντάξουμε και το ζήτημα των voucher και των παιδικών σταθμών;
«Ξέρετε ότι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Ήδη φέτος θα λάβουν voucher 28.000 επιπλέον δικαιούχοι που αντιστοιχεί σε 35 εκατομμύρια επί πλέον δαπάνη. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικογένεια. Να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια, δηλαδή εκείνους που υφίστανται περισσότερο από οποιονδήποτε τις συνέπειες της κρίσης.
Όπως ξέρετε, στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των νέων ζευγαριών με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Θεωρούμε το δημογραφικό εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε με μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Φέτος γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Στο επόμενο σχολικό έτος, έχοντας περισσότερο χρόνο και με καλύτερο σχεδιασμό, θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass