Προσκλητήριο Ξηρομερίτη για συμπράξεις… Τέχνης

Ο ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 22:08
Ο δωρητής Μάριος Ξηρομερίτης με τον εικαστικό Αντώνη Καρακωνσταντάκη ανάμεσα στους "Ακρίτες" Ο δωρητής Μάριος Ξηρομερίτης με τον εικαστικό Αντώνη Καρακωνσταντάκη ανάμεσα στους "Ακρίτες"

Τους δικούς της ακοίμητους φρουρούς απέκτησε πριν από λίγες μέρες η Λάρισα. Στις παρυφές της πόλης, την προστατεύουν πια οι Ακρίτες της και συγκεκριμένα 7 πελταστές, 6 ιππείς και 2 ταγοί που βρίσκονται σε αμυντική διάταξη έτοιμοι να προστατέψουν την πόλη από κάθε επιβουλή

Όχι, η Λάρισα δεν ξαναέγινε πόλη-κράτος που απειλείται από τους γείτονές της για να χρειάζεται στρατό… Ο λόγος για τα έργα Τέχνης-εικαστικές εγκαταστάσεις του εικαστικού Αντώνη Καρακωνσταντάκη, τα οποία είναι τοποθετημένα στους άρτι παραδοθέντες κυκλικούς κόμβους στη ΔΕΥΑΛ και στη συμβολή της οδού Ιωαννίνων με την Περιφερειακή Τρικάλων. Το πιο σημαντικό; Είναι δωρεά ενός ιδιώτη και συγκεκριμένα του δημοτικού συμβούλου και γιατρού Μάριου Ξηρομερίτη. Ο κ. Ξηρομερίτης σε συνέντευξή του σήμερα στην «Ε» μιλάει για τη δύναμη της τέχνης, για τον πολιτισμό που είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, ενώ απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους να συνεργαστούν και να συμπράξουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ιστού πολιτισμού και τέχνης που να διατρέχει την πόλη.

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

*Κύριε Ξηρομερίτη, τι σας έκανε να προβείτε σ’ αυτή την κίνηση της χορηγίας έργων Τέχνης;

-Επειδή είμαστε άνθρωποι που ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τα κοινά, προσπαθούμε να εκφράσουμε την αγάπη μας για την πόλη και τον δήμο μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό που μας ενώνουν όλους. Αυτό ήταν το σκεπτικό. Ήμουν πρόεδρος στην Πινακοθήκη για αρκετά χρόνια, όπως και τώρα είμαι στη διοίκησή της και από κει υπήρξε αυτό το ερέθισμα για τον πολιτισμό και τα εικαστικά. Πιστεύω ότι στερούμαστε καθημερινών ερεθισμάτων, ο πολιτισμός πρέπει να είναι -και- βιωματικός και να ερχόμαστε σε επαφή μαζί του κάθε μέρα. Με την τοποθέτηση έργων σε δημόσιους χώρους ο καθένας μπορεί να έρχεται κοντά και να απολαμβάνει μικρές στιγμές τέχνης και πολιτισμού, έστω κι αν εκείνη τη στιγμή δεν το συνειδητοποιεί. Το πιο σημαντικό σε σχέση μ’ αυτές τις χορηγίες είναι να δώσουμε βήμα στους καλλιτέχνες, αλλά και στα παιδιά, με την έννοια ότι είναι εφικτό να ζούμε τον πολιτισμό καθημερινά. Έχοντας ως αρχή αυτό που λένε οι εκκλησιαστικοί πατέρες ότι πλούσιος είναι αυτός που δίδει και όχι αυτός που κατέχει μπορούμε να δημιουργήσουμε συμπράξεις φυσικών προσώπων, συλλόγων κι άλλων φορέων και μέσα από αυτές να προσφέρουμε έργο το οποίο θα το απολαμβάνει ο κάθε πολίτης.

 

 

*Από τη στιγμή που έχουμε βανδαλισμούς σε ιστορικά κτίρια δεν φοβάστε ότι η χορηγία σας θα γίνει στόχος;

-Αν μπορούσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποιους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν τα παιδιά να εκφραστούν οργανωμένα, αλλά και να συζητούσαμε ακόμη-ακόμη τη θεματολογία μαζί τους θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά να εκφραστούν, να μην διοχετεύουν την ανάγκη τους για έκφραση σε μέρη που δεν πρέπει και να μην ξοδεύουν τα λεφτά τους και μετά να ερχόμαστε εμείς και να ξοδεύουμε κι άλλα λεφτά για να σβήνουμε τα γκράφιτι. Θα πρέπει όμως εμείς να τους δείξουμε τον δρόμο. Να βρούμε για παράδειγμα χώρους όπου θα μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά και έπειτα να τους ομορφύνουν.

 

 

*Σε μία χώρα με έντονα τα σημάδια της κρίσης ακόμη ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια;

*Ακόμη και οι πιο ενδεείς συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να αντικρίζουν εικόνες που να τους δημιουργούν θετικά συναισθήματα και αισθήματα ανάτασης. Σκεφτείτε πόσοι συνάνθρωποί μας, λόγω της οικονομικής κρίσης που αναφέρετε, βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και οδηγούνται πολλές φορές σε έσχατες «λύσεις». Ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό ανάχωμα, ώστε να αποκτήσει ο κάθε άνθρωπος τις απαραίτητες αντιστάσεις για να καταφέρει να παλέψει τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε όλες αυτές τις «μαύρες» σκέψεις.

 

 

*Η επιλογή του καλλιτέχνη και του έργου πώς έγινε;

-Ο Αντώνης Καρακωνσταντάκης -από τους πρώτους δασκάλους στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα- είναι ένας από τους ανθρώπους που γνώρισα όταν ήμουν στη διοίκησή της περίπου το 2006-7. Εκτός από εξαιρετικός άνθρωπος είναι και ένας καλλιτέχνης εγνωσμένης αξίας που έχει δώσει πολλά στον τόπο. Αλλά εκτός από τη μακροχρόνια φιλία και συνεργασία, ο Αντώνης Καρακωνσταντάκης συνέβαλε κι αυτός με τη δική του χορηγία στη δημιουργία του έργου. Ο τίτλος του έργου είναι «Οι Ακρίτες» και είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η πόλη μας με την έννοια ότι ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημότης θα πρέπει να σταθεί στο ύψος του και να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά και τις παραδόσεις του.

 

 

*Έχετε στο μυαλό σας να συνεχίσετε αυτές τις χορηγίες;

-Μου δίνετε την ευκαιρία και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό, να καλέσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν με τη μικρή ή τη μεγάλη τους χορηγία να δημιουργηθεί ένας ιστός τέχνης και πολιτισμού που να ομορφαίνει την πόλη μας. Η Λάρισα αποκτά με τα έργα που έχουν γίνει από την Περιφέρεια και τον Δήμο πάρα πολλούς χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδεχτούν εικαστικές εγκαταστάσεις και σε αυτό θα μπορούσαν να συμβάλουν είτε φυσικά πρόσωπα είτε φορείς είτε σύλλογοι είτε φυσικά καλλιτέχνες που θα βάλουν το μεράκι τους και θα καταθέσουν τις αγωνίες τους στους χώρους αυτούς. Απευθύνω, λοιπόν, ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους τους φορείς και προς τον κάθε δημότη ξεχωριστά να συνεργαστούμε και να κάνουμε συμπαραγωγές τέχνης και πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass