«Αφιέρωμα στην ειρήνη» από τον καλλιτέχνη της δερματοστιξίας

ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΝΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2019 22:33

Του Δημ. Κατσανάκη

Το ερώτημα φαίνεται να απασχολεί ακόμα και τους πλέον μυημένους στον χώρο τροφοδοτώντας συζητήσεις ακόμα και με φιλοσοφικές προεκτάσεις. Σε ποιο βαθμό άραγε μπορεί να θεωρείται μόδα μια τέχνη που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μοιάζει

ικανή να συνεχίσει την πορεία της στον χρόνο προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις σε ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το χρώμα και οποιαδήποτε άλλη διαφορά;
«Έγινε μόδα και μακάρι να σταματήσει για να μείνουν όσοι συνειδητά αποφασίζουν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με το αποτέλεσμα της τέχνης» απαντά χωρίς περιστροφές ένας καλλιτέχνης της δερματοστιξίας ή μάλλον ένας tattoo artist, όπως συνηθίζεται στη σύγχρονη καθομιλουμένη, ο Γιώργος Αγναντής έχοντας μόλις επιστρέψει γεμάτος βραβεία και διακρίσεις από το 6ο Φεστιβάλ Δερματοστιξίας Βαλκανίων (6th Balkan Thessaloniki Tattoo Convention), τη μεγαλύτερη γιορτή των tattoο fans, που οργανώθηκε το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου στον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους καλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες της δερματοστιξίας σε δράση, να μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους και να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με τον Λαρισαίο να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας έχοντας κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του μικρού ρεαλιστικού σχεδίου (μέχρι 15 εκατοστά) με το έργο «Το τέλος του χρόνου» και το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία του μεγάλου ρεαλιστικού σχεδίου με το έργο «Αφιέρωμα στην ειρήνη».
Με την αγάπη του για την τέχνη και το πάθος που τον διακρίνει παρά τους χαλαρούς του ρυθμούς επιχειρεί να μας δείξει τη δουλειά του στο δικό του στούντιο την ώρα που χαράσσει ένα ενδιαφέρον σχέδιο στο δεξί μπράτσο μιας νεαρής κοπέλας, που δείχνει να απολαμβάνει τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές οι συσπάσεις του προσώπου της δείχνουν έναν μάλλον ανεκτό πόνο.
Στους Λαρισαίους αρέσουν τα τατουάζ και τα επιλέγουν, υποστηρίζει ο Γιώργος επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια «απελευθέρωση», καθώς με «ανοιχτά μυαλά» επιθυμούν νέες τεχνικές με περισσότερο χρώμα και αληθοφανή, αλλά και μίνιμαλ σχέδια σε αντίθεση με τις πιο συντηρητικές επιλογές του παρελθόντος. Παρά την απελευθέρωσή τους δεν υπάρχουν Λαρισαίοι με καλυμμένο όλο τους το σώμα με τατουάζ αλλά υπάρχουν πολλοί Λαρισαίοι με πολλά και καλά τατουάζ στο σώμα τους. Με την ώρα στο στούντιο να κυλά ευχάριστα η δημοσιογραφική περιέργεια αναζητά τα πιο περίεργα πράγματα που έχουν ζητήσει από τον καλλιτέχνη στη διάρκεια των τελευταίων 8 χρόνων που ασχολείται με την τέχνη της δερματοστιξίας. Εκτός από κάποια σημεία του σώματος, που εκ των πραγμάτων θεωρούνται «περίεργα» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που ζητούν ένα σχέδιο για να καλύψουν ένα τατουάζ με το όνομα του ή της πρώην συντρόφου. Τελευταία μάλιστα υπάρχουν μητέρες που ζητούν αντί άλλου σχεδίου να «χτυπήσουν» μια πατούσα -αποτύπωμα του μωρού τους, σκέψη που ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει έξυπνη.
Οι ερωτήσεις διαδέχονται η μια την άλλη με τις απαντήσεις να επιχειρούν να περιγράψουν όσα εκτυλίσσονται καθημερινά στα στούντιο και σε μια δυναμικά εξελισσόμενη αγορά. Η επιλογή των σχεδίων είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. Ο πελάτης επιλέγει ένα σχέδιο που σημαίνει κάτι ή αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της ζωής του και ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει να του δώσει την τελική μορφή και να το αποτυπώσει στο δέρμα του ανθρώπινου σώματος.
Πιστοποίηση για τη διαδικασία δεν υπάρχει φυσικά. Κάθε στούντιο λειτουργεί με άδεια με τον Γιώργο να στέκεται ιδιαίτερα και να αναδεικνύει τη σημασία της καθαριότητας του χώρου και των υλικών, που είναι μιας χρήσης, χωρίς πάντως να υπάρχει η ανάγκη αποστείρωσης σε ένα χώρο που μοιάζει με αίθουσα χειρουργείου γύρω από το κρεβάτι όπου τοποθετείται όποιος αποφασίζει να «εκθέσει» σημεία του σώματός του στα μελάνια του καλλιτέχνη. Φυτικά χρώματα, υλικά από τις προηγμένες χώρες και τις γνωστές εταιρείες σε συνδυασμό με το περιβάλλον χτίζουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του καλλιτέχνη και του πελάτη για να είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα.
Εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης του τατουάζ τα τελευταία χρόνια τα στούντιο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. «Κάθε πολυκατοικία διαθέτει και τον δικό του τατουατζή!» προσθέτει με αρκετό χιούμορ ο καλλιτέχνης. Όσο για το κόστος της τέχνης του στην αγορά ξεκινά από μια ελάχιστη χρέωση μερικών δεκάδων ευρώ για μικρά σχέδια και μπορεί να φθάσει σε μερικές χιλιάδες ανάλογα με το σχέδιο και τις ώρες εργασίας.
Για το «Αφιέρωμα στην ειρήνη», που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στη Θεσσαλονίκη απαιτήθηκαν πάνω από 20 ώρες και ήταν ένα από το πιο περίπλοκα σχέδιά του. Η επιτυχία αυτή ανέβασε τις μετοχές του μεταξύ των ειδικών της δερματοστιξίας. Το τηλεφώνημα και η συζήτηση της συνεργάτιδάς του το αποδεικνύει περίτρανα. Μόλις έκλεισε τη συμμετοχή του στην 4th Athens Τattoo Expo το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Αμαρουσίου. Οι καλλιτέχνες στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχουν μόνο εφόσον έχουν επιλεγεί και προσκληθεί από τους διοργανωτές...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass