Διεκδικούμε αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 22:00

Υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 102 του Συντάγματος, που καθιερώνει και κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, τάσσεται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» εξηγεί για ποιους λόγους διεκδικεί την προεδρία της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας μέσα από το κοινό ψηφοδέλτιο και μετά τη συμφωνία να προκριθεί για πρόεδρος της ΚΕΔΕ όποιος εκ των δύο διεκδικητών συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και αναφέρεται στις θέσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας την ανάγκη όλες οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, να σηκώσουν το βάρος καθώς «για λόγους κοινωνικούς και εθνικούς δεν πρέπει να μένουν πρόσφυγες στα νησιά».

Όσο για την πορεία και το έργο του δημάρχου – δικηγόρου μιλούν οι αριθμοί:. Εκλέγεται για 5η φορά δήμαρχος στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Την 5η με ποσοστό 70% τον α’ γύρο. Έχει κατασκευάσει 18 σχολεία, δεν έχει δάνεια, δεν έχει χρέη. Αντίθετα έχει ταμείο 3.500.000 ευρώ. Ο δήμος του διακρίθηκε πανελλαδικά στην καθαριότητα, τη διαφάνεια-αποτελεσματικότητα-εξυπηρέτηση πολιτών και διεθνώς σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αιρετική κατασκευή θεάτρου («Σοφία Βέμπο»).

 

 

* Στα τέλη Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ. Θεωρείτε κρίσιμες αυτές τις εκλογές και γιατί;

- Γιατί η Αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο. Θα προχωρήσει επιτέλους μπροστά και θα συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά ή θα παραμείνει στάσιμη, ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων; Θα έχει φωνή, λόγο και ουσιαστική παρέμβαση σε ζητήματα που την αφορούν, που αφορούν στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών ή θα παραμείνει παθητικός αποδέκτης των ρυθμίσεων-παρεμβάσεων της κεντρικής εξουσίας; Εμείς θα ζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος που καθιερώνει και κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

 

 

* Θα είστε υποψήφιος με το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Γιατί κατεβαίνετε σ΄ αυτές τις εκλογές και γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι συνάδελφοί σας;

- Γιατί έχω τη γνώση, την εμπειρία, την αγάπη και τη θέληση να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση της χώρας μας και τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, όπως επί 5 φορές (δημοτικές περιόδους) υπηρετώ τους συμπολίτες μου επιτελώντας σημαντικό έργο. Όπως επί 8 χρόνια στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επί 5 χρόνια τώρα ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζω να προσφέρω. Γιατί έχω θέσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα των δήμων της χώρας και τις υποστηρίζω διαχρονικά με συνέπεια, αδιαφορώντας για το ποια είναι η κυβέρνηση. Γιατί είμαι οπαδός του διαλόγου, της συνεργασίας και της ενότητας. Του εμείς κι όχι του εγώ, όπως το απέδειξα έμπρακτα το 2014, υποχωρώντας και στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια (Γ. Πατούλης), χάριν της ενότητας.

 

 

* Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλούνται ήδη να διαχειριστούν οι δήμαρχοι ανά τη χώρα είναι το μεταναστευτικό. Ποια είναι η θέση σας σ΄ αυτό;

- Απαιτείται η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης του ζητήματος. Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ενημέρωση των δήμων. Ζητάμε την ορθολογική κατανομή-διασπορά των προσφύγων-μεταναστών σε όλη την Ελλάδα πλην της Θράκης. Για λόγους κοινωνικούς και εθνικούς δεν πρέπει να μένουν πρόσφυγες στα νησιά. Πρέπει όλοι μαζί, δηλαδή όλες οι περιοχές της χώρας να σηκώσουμε αυτό το βάρος, γιατί μας αφορά όλους.

 

 

* Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

- Είμαι υπέρ ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση, επανάκτηση - επανάχρηση, κομποστοποίηση, ενεργειακή αξιοποίηση (όχι ταφή) όσων δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες, για παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εδώ και δεκαετίες γίνεται στην Ευρώπη. Αυτά υπαγορεύονται από τη λογική της κυκλικής οικονομίας. Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι εξόχως αυτοδιοικητικό και πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να αφήσει τους δήμους να το διαχειρισθούν, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Το κράτος να υποστηρίζει τους δήμους και όχι να παρεμβαίνει στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

 

 

* Πώς αντιλαμβάνεστε αυτό που αποκαλείται διοικητική μεταρρύθμιση;

- Θέλουμε περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι θετικές ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης. Εμείς όμως μιλάμε για τη μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας: στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο αργό και γραφειοκρατικό κεντρικό κράτος. Όλα τα άλλα είναι θεσμικά «μερεμέτια». Δεν αποτελούν μεταρρύθμιση.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass