Λαρισαίος ο καλύτερος συνθέτης στον κόσμο

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΠΕΚΟ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 22:07
Ο Ευριπίδης Μπέκος Ο Ευριπίδης Μπέκος

Λαρισαίος είναι ο καλύτερος συνθέτης συμφωνικής μουσικής του κόσμου! Πρόκειται για τον Ευριπίδη Μπέκο που πρώτευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για συμφωνική ορχήστρα, που προκήρυξε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το «2019 Έτος Νίκου Σκαλκώτα».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη, αλλά και με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο να συνθέσουν νέα έργα για ορχήστρα και να προαγάγει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Ο Λαρισαίος συνθέτης πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε εξήντα τέσσερις συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο, που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν όλες πολύ υψηλού επιπέδου. Μάλιστα, η Επιτροπή επέλεξε επίσης το ίδιο έργο για το δεύτερο βραβείο, το οποίο προσφέρει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για το καλύτερο έργο νέου Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των τριάντα πέντε ετών.

Το έργο του Ευριπίδη Μπέκου ονομάζεται «Νεοττιάν» που σημαίνει φωλιά μικρών πουλιών, ενώ, όπως είπε ο δημιουργός στην «Ε», εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σύγχρονου ακούσματος, έχει πλούσιους ορχηστρικούς όγκους, σημεία με ευαίσθητο και λεπτεπίλεπτο χαρακτήρα και μεγάλες εναλλαγές σε δυναμική. Στην ερώτηση γιατί ονόμασε το έργο του «Νεοττιάν» απάντησε ότι «Θα ήθελα να περιγράψω την ασφάλεια που αισθάνονται τα μικρά πουλάκια μέσα στη φωλιά που φτιάχνει η μαμά τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν εν τέλει…».

Το βραβείο «Νίκος Σκαλκώτας» θα δοθεί στον Ευριπίδη Μπέκο σε ειδική τελετή που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ το «Νεοττιάν» θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Skalkottas Today», που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας.

Ο Ευριπίδης Μπέκος δήλωσε στην «Ε» ότι «η χαρά μου είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μου και στον άλλο τομέα όπου δραστηριοποιούμαι, που είναι η σύγχρονη ορχηστρική μουσική, παράλληλα με τη σύνθεση τραγουδιών. Είναι χιλιάδες ώρες μελέτης και προσπάθειας, οπότε η βράβευση αυτή είναι ένα είδος ανταμοιβής».

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευριπίδης Μπέκος ήταν ο συνθέτης της βασισμένης στον Ιπποκράτειο Ορκο καντάτας «Ομνυμι» που παρουσιάστηκε πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή» και ομολογουμένως είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass