«Σύγχρονες πόλεις είναι αυτές που σκέφτονται διαφορετικά»

Δηλώνει στην «ΕτΔ» η αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη που συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή ομάδα-δίκτυο για τη βιώσιμη κινητικότητα

Δημοσίευση: 11 Νοε 2019 22:02

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Σε πανευρωπαϊκή επιτελική ομάδα – δίκτυο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα συμμετέχει η αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη.

Η κ. Μητσιάδη έγινε δεκτή στην ομάδα του δικτύου πόλεων Civitas, έχοντας ήδη μεταβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην αυστριακή πόλη Γκρατς, όπου παρουσίασε και το πρόγραμμα Harmony – Horizon 2020.
Η κ. Μητσιάδη είναι πλέον μέλος της 15μελούς Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της πρωτοβουλίας Civitas (Political Advisory Committee – PAC), μετά την αίτηση που υπέβαλε, και η οποία υποστηρίχθηκε και από το εθνικό δίκτυο του Civitas (CIVINET Ελλάδας – Κύπρου). Σήμερα μιλάει στην «ΕτΔ». Η Βασιλένα Μητσιάδη είναι μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στη Διασφάλιση Ποιότητας και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:
«Οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να έχουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται πιο έντονο διεθνώς. Δυστυχώς, η απειλή είναι μεγάλη και η πρόληψη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στα χέρια μας.
Έτσι λοιπόν, έχουμε μείωση των ρύπων με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και με ενίσχυση της μετακίνησης των πολιτών με ποδήλατο ή με τα πόδια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τρέξαμε ένα εργαλείο, το Health Economic Assessment Tool (HEAT), με το οποίο βγάλαμε αποτελέσματα για το οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος αλλά και το κέρδος στην υγεία, όσο περπατάμε και κάνουμε ποδήλατο».* Ενταχθήκατε σε πανευρωπαϊκή επιτελική ομάδα – δίκτυο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, καθώς γίνατε δεκτή στην ομάδα του δικτύου πόλεων Civitas. Τι σημαίνει αυτό για σας και τι για τον Δήμο Τρικκαίων συνολικότερα;
- «Θεωρώ πολύ σημαντικό να εκπροσωπείται η Ελλάδα στην Ευρώπη και πόσο μάλλον η πόλη μας. Τα Τρίκαλα είναι μέλος σε πολλά δίκτυα πόλεων, εθνικά και ευρωπαϊκά, και μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των πόλεων μπορούμε να λύσουμε ή να σκεφτούμε λύσεις για τις πόλεις μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων CIVITAS οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην προώθηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
* Ποιες ενέργειες υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα;
- «Εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όπου μέσα σε 7 ημέρες υλοποιούνται δράσεις αλλά και μόνιμα μέτρα στο κομμάτι της κινητικότητας. Ο δικός μου ρόλος ήταν ενεργός από τη χρονιά που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή και ο λόγος είναι ότι σαν πολίτης θέλω να ζω σε μια πόλη φιλική στους πολίτες της.
Αυτή ωστόσο είναι και η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής. Επίσης, είχαμε και έχουμε συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των πόλεων. Τέλος, μέχρι το τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020, θα καταθέσουμε προτάσεις για έργα που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών της πόλης μας, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα των Τρικάλων. Ανάπλαση παραποτάμιας ζώνης με δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμια με σωστές προδιαγραφές, εκ νέου μελέτη των δύο πλατειών στο κέντρο της πόλης με αναφορά στον πεζό και τον ποδηλάτη, διαπλάτυνση πεζοδρομίων για βελτίωση της καθημερινής αγοράς, και άλλα μικρά εργάκια σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Σημαντική είναι ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, μέσω εφαρμογής παραπόνων, καθώς και μέσα από διαβουλεύσεις που κάνουμε πριν πάρουμε την τελική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

* Πόσο σημαντική είναι σήμερα η Βιώσιμη Κινητικότητα για τη σύγχρονη πόλη;
- «Σύγχρονες πόλεις είναι οι πόλεις που σκέφτονται διαφορετικά. Η Βιώσιμη Κινητικότητα βοηθάει στο να αποκτήσουμε συνείδηση και εδώ θα πρόσθετα τη λέξη «περιβαλλοντική».
Οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να έχουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται πιο έντονο διεθνώς. Δυστυχώς, η απειλή είναι μεγάλη και η πρόληψη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στα χέρια μας. Έτσι λοιπόν, έχουμε μείωση των ρύπων με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και με ενίσχυση της μετακίνησης των πολιτών με ποδήλατο ή με τα πόδια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τρέξαμε ένα εργαλείο, το Health Economic Assessment Tool (HEAT), με το οποίο βγάλαμε αποτελέσματα για το οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος αλλά και το κέρδος στην υγεία, όσο περπατάμε και κάνουμε ποδήλατο».

* Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε τις πλέον απαραίτητες για την πόλη των Τρικάλων, ώστε αυτή να ικανοποιεί τις ανάγκες της Βιώσιμης Κινητικότητας;
- «Αυτή την περίοδο περιμένουμε την τελική πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των συνεργατών του για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του κυκλοφοριακού μοντέλου, θα αποτελέσει την αφετηρία για το μέλλον των Τρικάλων. Προτείνοντας περισσότερους χώρους για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, νέες θέσεις στάθμευσης με παράλληλη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις παρεμβάσεις των νέων μελετών που προανέφερα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass