Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρήστος Λενούτσος: Η Λάρισα μπαίνει στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη

* Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ «outΗEAR NEW MUSIC WEEK», ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ * «ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ»

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2019 22:02

«Ο συντριπτικός αριθμός των συναυλιών σήμερα αφορά στη μουσική δημιουργία μέχρι το 1900. Ακούσματα οικεία, που μας προκαλούν συνειρμούς και συναισθήματα σε ήχους που έχουμε μάθει να ακούμε. Τι γίνεται όμως με τους συνθέτες του σήμερα, οι οποίοι αποτελούν την εξέλιξη της μουσικής;

Ποια είναι η μουσική που γράφουν και πώς αφήνουν τη δική τους ταυτότητα στην εξέλιξη της μουσικής ιστορίας; Αυτό είναι το κομμάτι που έρχεται να καλύψει το outΗEAR New Music Week. Να μας φέρει σε επαφή με τη μουσική του αύριο…» αναφέρει σήμερα σε συνέντευξή του στην «Ε» ο ιδρυτής της διοργάνωσης κ. Χρήστος Λενούτσος. Ο κ. Λενούτσος στη συνέντευξή του εξηγεί τι είναι η «Εβδομάδα Νέας Μουσικής outΗEAR», πώς προέκυψε μία τέτοια διοργάνωση στη Λάρισα και τι καινούριο μπορεί να «προσκομίσει» στη μουσική σκηνή της πόλης. Ο Χρήστος Λενούτσος τέλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Λάρισα με μια τέτοια διοργάνωση προκαλεί τα βλέμματα της διεθνούς μουσικής κοινότητας και μπαίνει στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θανάσης Αραμπατζής

*Κύριε Λενούτσο, τι είναι το outΗEAR New Music Week;

- To outΗEAR New Music Week είναι ένα διεθνές φεστιβάλ, που αφορά στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, δηλαδή τη μουσική που γράφουν σήμερα οι συνθέτες. Είναι μια διοργάνωση που ξεπερνά τα όρια μιας απλής παρουσίασης της σύνθετης αυτής τέχνης και υποστηρίζει την προαγωγή και προβολή της σύγχρονης μουσικής με διαφορετικές δραστηριότητες, μέσω κορυφαίων συντελεστών.

 

*Πώς προέκυψε μια τέτοια πρωτοβουλία;

- Ήταν πάντα μια σκέψη μου ότι η Λάρισα, μια πόλη με βαθιά ιστορία στον πολιτισμό, θα μπορούσε να δεχτεί στους κόλπους της μια μουσική διοργάνωση που αφορά σε ένα βασικό τομέα της μουσικής και είναι η σύνθεση του σήμερα. Από τα βάθη των αιώνων μπορούμε να παρατηρήσουμε τη μουσική εξέλιξη σχετικά με τη διαμόρφωσή της. Ο συντριπτικός αριθμός των συναυλιών σήμερα αφορά στη μουσική δημιουργία μέχρι το 1900. Ακούσματα οικεία, που μας προκαλούν συνειρμούς και συναισθήματα σε ήχους που έχουμε μάθει να ακούμε. Τι γίνεται όμως με τους συνθέτες του σήμερα, οι οποίοι αποτελούν την εξέλιξη της μουσικής; Ποια είναι η μουσική που γράφουν και πώς αφήνουν τη δική τους ταυτότητα στην εξέλιξη της μουσικής ιστορίας; Αυτό είναι το κομμάτι που έρχεται να καλύψει το outΗEAR New Music Week. Να μας φέρει σε επαφή με τη μουσική του αύριο.

 

*Δεν είναι όμως αυτό ένα πολύ εξειδικευμένο κομμάτι στη μουσική;

-Είναι ένα πολύ αναγκαίο κομμάτι στη μουσική. Για να ξέρουμε ποιοι είμαστε, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Με την ίδια λογική, είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σήμερα και πώς πορευόμαστε στο μέλλον. Τα ακούσματα της σύγχρονης μουσικής και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι πρωτόγνωρες. Σε μία τέτοια συναυλία δεν πηγαίνουμε για να κρίνουμε αυτή τη μουσική. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε, όταν μας λείπει η απαραίτητη τεχνογνωσία. Πηγαίνουμε για να ακούσουμε τη νέα μουσική δημιουργία, για να μυηθούμε σε καινούρια ακούσματα, για να έρθουμε σε επαφή με τη μουσική του μέλλοντος.

 

*Τι προσφέρει στη Λάρισα;

- Η πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης καθορίζεται από το εύρος και την ποιότητα των δραστηριοτήτων της. Μια ξεχωριστή πολιτισμική αύρα αποκτάται όταν προάγεται ένας τομέας των τεχνών που αναδεικνύει τη σύγχρονη πραγματικότητα του σήμερα. Αυτή τη θέση υποστηρίζει το φεστιβάλ, συνδυάζοντας δύο βασικά τμήματα, το εκπαιδευτικό και το καλλιτεχνικό. Νέοι της πόλης μας, καθώς και από όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια, μαθήματα, διαλέξεις, συναυλίες με κορυφαίους συντελεστές. Εκτός αυτού, η Λάρισα με μια τέτοια διοργάνωση προκαλεί τα βλέμματα της διεθνούς μουσικής κοινότητας και μπαίνει στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, καθώς και η Αυστριακή Πρεσβεία υποστηρίζουν αυτή τη διοργάνωση. Επίσης η παρουσία των Klangforum Wien δείχνει ότι κάτι εξαιρετικό συμβαίνει εδώ. Και αυτό γίνεται παγκοσμίως γνωστό.

 

*Και ποιος το διοργανώνει;

- Το διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Γκρατς, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και της Αυστριακής Πρεσβείας Αθηνών. Η μουσική πλαισίωση του φεστιβάλ γίνεται με το παγκοσμίου φήμης μουσικό σύνολο Klangforum Wien το οποίο έχει θέσει το outΗEAR New Music Week στις επίσημες ετήσιες δραστηριότητές του. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας Αθηνών.

 

*Πώς οργανώθηκε το outΗEAR New Music Week;

- Το outΗEAR New Music Week πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λάρισα. Ξεκίνησε με μια σκέψη όπως προανέφερα και πήρε σάρκα και οστά όταν το συζήτησα με πολύ καλούς μου φίλους και συμφοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ο Ορέστης Τουφεκτσής, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Γκρατς και ο Δημήτρης Πολυζωίδης, ιδρυτικό μέλος του Klangforum Wien

 

*Τι πρόκειται να συμβεί στο outHEAR 2019;

-Κατ’ αρχάς οργανώσαμε το καλοκαίρι προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να επιλεχθούν οι νέοι συνθέτες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ. Αν και είναι μόλις η δεύτερη χρονιά παρουσίας του, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και το επίπεδο πολύ υψηλό. Οι συνθέτες που έχουν επιλεγεί, στο σύνολο 23, πρόκειται να έρθουν στη Λάρισα από όλες τις μεριές του κόσμου, δηλαδή Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αργεντινή, Ιράν, Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα και άλλες χώρες. Θα παρουσιάσουν σε ανοιχτό τριήμερο συμπόσιο τα έργα τους που θα γίνει στον Μύλο του Παππά. Θα διδαχθούν από τους διακεκριμένους καθηγητές που είναι οργανωτικά μέλη του outΗEAR New Music Week, Δημήτρη Παπαγεωργίου ΑΠΘ, Ορέστη Τουφεκτσή Πανεπιστήμιο Τεχνών Γκρατς, καθώς και από τον φιλοξενούμενο καθηγητή Klaus Lang Πανεπιστήμιο Τεχνών Γκρατς. Θα εκτελεστούν και θα ηχογραφηθούν τα έργα τους από το σύνολο Klangforum Wien μαζί με τους μαθητευόμενούς τους PPCM. Θα δουλέψουν τα έργα τους με τον διακεκριμένο φιλοξενούμενο σολίστα του ακορντεόν Παναγιώτη Ανδρέογλου. Επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις από τα μέλη του Klangforum Wien για τις τεχνικές των οργάνων που χρησιμοποιούν. Θα έλεγα μια σπάνια ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους. Όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ είναι ανοιχτές για το κοινό και οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον μπορεί να τις παρακολουθήσει. Τέλος, θα γίνουν 4 συναυλίες εκ των οποίων οι δύο θα είναι από τον φιλοξενούμενο καλλιτέχνη Παναγιώτη Ανδρέογλου στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κούμα και δύο από το σύνολο Klangforum Wien μαζί με τους μαθητευόμενούς τους PPCM στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

 

*Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στον κόσμο;

-Θα ήθελα να προσκαλέσω καταρχήν όλους τους νέους που ασχολούνται με τη μουσική να έρθουν και να γνωρίσουν σπουδαίους μουσικούς και να μάθουν από αυτούς. Θεωρώ πολύ σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις, σε νέα ακούσματα, δεκτικοί στην ιστορία που χτίζουμε γιατί αυτά χαρακτηρίζουν την εποχή μας, χαρακτηρίζουν εμάς. Η παρουσία του κοινού στις συναυλίες είναι σημαντική γιατί δυναμώνει τη θέληση για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, δημιουργώντας έναν θεσμό που ανοίγει ορίζοντες σε νέους ανθρώπους, προκαλεί συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια και πολιτιστικούς οργανισμούς που αναβαθμίζουν την πόλη μας και τη φέρνουν έξω από τον Ελλαδικό χώρο κάνοντάς την παγκοσμίως γνωστή στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Gallery άρθρου