Η Συμφωνική άλλαξε πολλά στον χάρτη της Λάρισας...

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ - ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8.30 Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΛ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2019 22:56
Στιγμιότυπο από την τελευταία πρόβα, λίγες ώρες πριν  την αποψινή μεγάλη συναυλία Στιγμιότυπο από την τελευταία πρόβα, λίγες ώρες πριν την αποψινή μεγάλη συναυλία

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

«Η Συμφωνική Ορχήστρα άλλαξε πολλά στον πολιτιστικό χάρτη της Λάρισας. Έδωσε ευκαιρίες, εκπαίδευσε κοινό και παιδιά, παρουσίασε παραστάσεις εφάμιλλες με μεγάλες ορχήστρες της χώρας και του εξωτερικού» αναφέρει σε συνέντευξή του σήμερα

στην «Ε» ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας κ. Χρήστος Κτιστάκης. Ο κ. Κτιστάκης με αφορμή τη σημερινή (και ώρα 8.30 μ.μ.) συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και της Σ.Ο.Λ. τζούνιορ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μιλάει για την Ορχήστρα και τα είκοσι χρόνια δημιουργίας, για τον κόσμο που διψάει για καλή μουσική, αλλά και για το τι θα ακούσουν απόψε όσοι τυχεροί βρήκαν εισιτήριο (αφού η συναυλία ήταν εδώ και μέρες sold out). Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, τα ξεπεράσαμε όλα όπως ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε ό,τι κι αν εμφανιστεί μπροστά μας».

*Μαέστρο, μετά τη «Ρυθμωδία» και τη «Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα» που άφησαν άριστες εντυπώσεις στο φιλόμουσο κοινό της πόλης, σήμερα προετοιμάζεστε για τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία σας. Μιλήστε μας για την πορεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας.
-Κύριε Αραμπατζή, σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε διαχρονικά εσείς και η εφημερίδα «Ελευθερία» για τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης και θέλω επίσης να ευχαριστήσω το φιλόμουσο κοινό της Λάρισας που μας αγκαλιάζει τα τελευταία χρόνια και γεμίζει την αίθουσα συναυλιών. Φέτος κλείνουμε τα 20 χρόνια συνεχόμενης ενεργούς παρουσίας στο μουσικό γίγνεσθαι της πόλης. Η Συμφωνική Ορχήστρα άλλαξε πολλά στον πολιτιστικό χάρτη της Λάρισας. Έδωσε ευκαιρίες, εκπαίδευσε κοινό και παιδιά, παρουσίασε παραστάσεις εφάμιλλες με μεγάλες ορχήστρες της χώρας και του εξωτερικού. Θα έλεγα ότι ενώ και μόνο η συνεπής παρουσία ενός τέτοιου συνόλου στην ελληνική επαρχία αποτελεί άθλο, εντούτοις, οι επιτυχίες του συνόλου ήταν πρωτοφανείς και χαίρουμε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από τους μουσικούς κύκλους της χώρας. Και το σημαντικό για μένα είναι ότι η ορχήστρα έχει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των μουσικών, χαίρει άκρας υγείας και δημιουργίας. Πολλές παράμετροι συντελούν για να συμβαίνει αυτό. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Ωδείο, την Αντιδημαρχία του Δήμου, τον Σύλλογο Φίλων που πλαισιώνει την ορχήστρα και φυσικά τους πρωταγωνιστές, που είναι οι μουσικοί. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, τα ξεπεράσαμε όλα όπως ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε ό,τι κι αν εμφανιστεί μπροστά μας.
*Η Ορχήστρα δεν εμφανίζεται μόνο με το κλασικό ρεπερτόριο αλλά ασχολείται και με άλλου είδους μουσικές, πείτε μας για αυτό…
-Φυσικά, το κλασικό ρεπερτόριο είναι το κατ’ εξοχήν είδος που λατρεύουμε και οφείλουμε να φροντίζουμε. Προσπαθούμε όμως να αγκαλιάσουμε ένα ευρύτερο κοινό και να το προσεγγίσουμε με σοβαρότητα αλλά και χαρά. Κάπου εκεί εντάσσεται η «Ρυθμωδία» και η συνεργασία με Έλληνες θρύλους της τζαζ όπως ο Γιώργος Τζούκας, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Στέφανος Δημητρίου και άλλοι. Οι δυνατότητες μια συμφωνικής ορχήστρας είναι μεγάλες και οι συνεργασίες που θα προκύψουν θα είναι ενδιαφέρουσες. Ο κόσμος θέλει να ακούει καλή ποιοτική μουσική. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πόσο συγκινητική ήταν η άμεση ανταπόκριση των σχολείων στη «Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα», ένα έργο σε μουσική του Μότσαρτ που οραματιστήκαμε μαζί με τον Γρηγόρη Πυριαλάκο. Κάναμε 8 παραστάσεις για σχολεία και το παρακολούθησαν πάνω από 3.500 παιδιά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε και πρέπει να απευθυνόμαστε σε περισσότερους.
*Και τώρα, χριστουγεννιάτικη συναυλία…
-Η αλήθεια είναι ότι σπάνια κάνουμε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία. Συνήθως αυτό το διάστημα έχουμε παρουσιάσει ήδη την τελευταία μας συμφωνική συναυλία κατά το τέλος Νοεμβρίου. Φέτος με την παραίνεση του Συλλόγου Φίλων αλλά και των μουσικών μας, θα παρουσιάσουμε μια μαγική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με ελληνικό αλλά και παγκόσμιο άρωμα Χριστουγέννων. Τα κομμάτια που θα ερμηνεύσουμε είναι μοναδικά! Θα ακουστούν μελωδίες και από τον κινηματογράφο όπως “Home alone” (Μόνος στο σπίτι), «Πολικό εξπρές» κ.α. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Το έντυπο μουσικό υλικό επιμελήθηκε ο κορυφαίος των φλάουτων της ορχήστρας Βασίλης Παπανδρεόπουλος, ενώ ο κορυφαίος των χάλκινων, Μάριος Αντωνίου εμπλούτισε με ολόφρεσκες καινούριες ενορχηστρώσεις για τη συγκεκριμένη συναυλία το πρόγραμμα της Σ.Ο.Λ. Η χριστουγεννιάτικη συναυλία αναμένεται με ιδιαίτερη προσμονή και χαρά από όλους μας, μιας και σε αυτήν και για πρώτη φορά, 30 μέλη της Σ.Ο.Λ. τζούνιορ θα συμπράξουν στο ίδιο αναλόγιο με τους επαγγελματίες μουσικούς τη Σ.Ο.Λ. Μια δουλειά που γίνεται σε βάθος χρόνου από καθηγητές του Δ.Ω.Λ. και μέλη της Σ.Ο.Λ. Ευδοκία Χώτα στα βιολιά, Νίκο Νικολαΐδη στα βιολοντσέλα, Νάνση Χατζή στα κοντραμπάσα, Δημήτρη Χατζούλη στο όμποε, Μάριο Αντωνίου στα χάλκινα. Σε αυτή την εορταστική συναυλία, οι πολλά υποσχόμενοι νέοι μουσικοί θα είναι οι πρωταγωνιστές. Τους προετοιμάζουμε από τον Οκτώβριο, όλοι μας έχουμε μοχθήσει πολύ και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν οι επαγγελματίες μουσικοί της Σ.Ο.Λ. που όταν ξεκινήσαμε πριν από 20 χρόνια ήταν τότε μαθητές των μαθητικών ορχηστρών του Δ.Ω.Λ. Όλοι αυτοί έχουν εμφυσήσει αγάπη στους μαθητές για τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σύνολο, που είναι συγκινητική για όλους μας. Με την υπέρ Ορχήστρα των 70 μουσικών, εμφανίζονται επίσης: ένα μικρό χορωδιακό σύνολο από μικρούς μαθητές του Ωδείου, όπως επίσης σπουδαστές φωνητικής των τάξεων μονωδίας του Δ.Ω.Λ. Βάσκας Ποζίδου και Έλλης Νταϊλιάνη. Τραγουδούν σολιστικά οι: Άντια Ισούφαϊ, Μαρία Κανελοπούλου και ο Χρήστος Παπαγεωργίου. Για τον στολισμό της αίθουσας έχει φροντίσει ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Για τον φωτισμό της αίθουσας και τεχνική υποστήριξη φροντίζουν με νέες ιδέες οι: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης και Γιώργος Παυλόπουλος. Γραμματειακή υποστήριξη της Ορχήστρας: Βαρβάρα Βασιλάκη. Σας περιμένουμε όλους στη μαγική χριστουγεννιάτικη συναυλία μας!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass