«Στοχεύουμε στο τουριστικό εισόδημα, όχι στις αφίξεις»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2020 22:04

Στην ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων στη χώρα (π.χ. καταδυτικός τουρισμός), δίνει το μεγαλύτερο βάρος του το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που στοχεύει «σε αύξηση του τουριστικού εισοδήματος και λιγότερο στην αύξηση των αφίξεων», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο υπουργός υποστηρίζει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, στην ενίσχυση τοπικών έργων τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν σε αυτό οι Περιφέρειες, από τις οποίες ζητά «συνεργατική διακυβέρνηση και συνεννόηση».

Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει στήριξη στα νησιά που επλήγησαν περισσότερο από το μεταναστευτικό ζήτημα, με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της εικόνας τους, το οποίο ο υπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει ταχύτατα.

* Κύριε Θεοχάρη, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχετε θέσει στο Υπουργείο Τουρισμού για το 2020;

- «Έχουμε θέσει μια σειρά από στόχους σε σχέση και με τα μερίδια της τουριστικής αγοράς. Όπως έχουμε πει, εστιάζουμε περισσότερο στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος και λιγότερο στην αύξηση των αφίξεων. Συγκεκριμένα, θέλουμε να πετύχουμε διψήφια αύξηση στο συνάλλαγμα και θα είμαστε ευχαριστημένοι και με μονοψήφια αύξηση στους επισκέπτες. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε και συγκεκριμένους στόχους. Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, με πρώτο και κύριο την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου, για την ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων στον τουρισμό.

Το στρατηγικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν εξαντλείται στο δεκαετές στρατηγικό πλάνο για τον τουρισμό. Ενσωματώνει την πλήρη αλλαγή εκ βάθρων του εκπαιδευτικού συστήματος του τουρισμού, την ενίσχυση των θεματικών προϊόντων του τουρισμού, ξεκινώντας με το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για το βιώσιμο και τον προσβάσιμο τουρισμό».

 

 

* Ξένοι επενδυτές στον τουρισμό στην Ελλάδα ή ενίσχυση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων;

- «Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αντιθέτως, αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργείται μία καλώς εννοούμενη «επενδυτική άμιλλα» μεταξύ των επενδυτών για να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες. Με αυτόν τρόπο ενισχύονται συνολικότερα οι επενδύσεις και οι δουλειές που δημιουργούνται στον τουρισμό. Άρα, λέμε «ναι» και στα δύο».

 

 

* Σε ομιλία σας έχετε αναφέρει ότι «βασικός στόχος είναι να απαγκιστρωθούμε από τον μαζικό τουρισμό και να πάμε σε ένα ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα αφουγκράζεται τα «θέλω» των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα διαφυλάττει το περιβάλλον, την παράδοση και την ιστορία μας». Πώς θα φτάσουμε εκεί;

- «Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, η οποία, όμως, ξεκινάει από την πολιτική βούληση, την οποία εμείς έχουμε και ήδη βρίσκουμε ανταπόκριση από τις Περιφέρειες για συνεργατική διακυβέρνηση και συνεννόηση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ήταν η πρώτη πρωτοβουλία που πήραμε στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης και της προσαρμογής των μέτρων ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του σύγχρονου και επιλεκτικού τουρίστα – καταναλωτή.

Η παρουσία μας σε τοπικά συνέδρια αλλά και η ενίσχυση τοπικών έργων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η παρουσία μου στη Λάρισα, αποδεικνύει ότι η πολιτική βούληση δε σταματάει στα λόγια, αλλά γίνεται πράξη».  

 

 

* Ποια είναι η θέση σας σχετικά με όσα καταγγέλλουν κοινωνίες νησιωτών, οι οποίες δέχονται μεγάλο αριθμό φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, για το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός τους;

Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για την τόνωση των τοπικών οικονομιών;

- «Οι τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν έχουν κανένα πραγματικό πρόβλημα στο τουριστικό τους προϊόν, έχουν πράγματι πληγεί ως προς την εικόνα τους σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον προτείναμε από την πρώτη στιγμή και καταρτίζουμε ένα σχέδιο δράσης ενίσχυσης της εικόνας ιδιαίτερα των νησιών που έχουν πληγεί από το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Παράλληλα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον αρμόδιο νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ώστε να υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι για να υλοποιηθεί με ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass