Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» * ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2020 22:23

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα είναι τέτοιο που θα στοχεύει στον μετασχηματισμό του παραγωγού σε επιχειρηματία, ισχυρό και ανταγωνιστικό στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με υψηλές αποδόσεις και κέρδη και με σεβασμό προς το

περιβάλλον, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τους καταναλωτές».
Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, όπως το παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα πει περισσότερα επ’ αυτού στην πρωινή ομιλία του στο Αναπτυξιακό Φόρουμ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της εφημερίδας «Ελευθερία» στο ξενοδοχείο «Διβάνι».
Ο ΥΠΑΑΤ μιλά για το κυβερνητικό μείγμα πολιτικής, που θα είναι εστιασμένο: στον αγρότη-επιχειρηματία, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εισαγωγή νέων μεθόδων καλλιέργειας, την υιοθέτηση τεχνικών γεωργίας υψηλής ακριβείας για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Εμφανίζεται σίγουρος ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα θα αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα για τα επόμενα χρόνια και για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας κι είμαι πεπεισμένος ότι θα το κερδίσουμε», ενώ εξηγεί γιατί αρνήθηκε συνάντηση με τους Θεσσαλούς μπλοκατζήδες: Παράνομες πρακτικές που αντίκεινται στα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι η κατάληψη δρόμων, δεν είναι αποδεκτές ούτε μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για την παραγωγή αποτελεσμάτων» δηλώνει χαρακτηριστικά.

* Κύριε Υπουργέ, έρχεστε σήμερα στη Λάρισα για να μιλήσετε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εφημερίδα «Ελευθερία». Μπορείτε να μας προετοιμάσετε για τα βασικά σημεία που θα κινηθεί η ομιλία σας;
- Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την εφημερίδα σας για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που τείνει να γίνει θεσμός, βάζοντας στο επίκεντρο τη διερεύνηση νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων που δημιουργούνται στην περιοχή και τη μετατροπή τους σε εφαρμόσιμα σχέδια, με στόχο μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Καλύπτοντας τις βασικότερες θεματικές του οικονομικού και κοινωνικού φάσματος και συγκεντρώνοντας πλήθος έγκριτων και αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων από την πολιτική, τη διοίκηση, την ακαδημία και την επιχειρηματικότητα, το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διάκρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2019» και επιτρέψτε μου να ευχηθώ ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις για τον τόπο σας.
Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού συμμετέχω -μετά την τιμητική σας πρόσκληση- στην ενότητα του φόρουμ με τίτλο «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία» και είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξω στον Θεσσαλικό κόσμο τις σκέψεις μας για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις αλλά προσφέρει και μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα επόμενα χρόνια ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα βρίσκεται στον πυρήνα των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών πολιτικών. Η συζήτηση για τη διαμόρφωση της ΚΑΠ, η στενότητα των κονδυλίων που το επερχόμενο «BREXIT» φέρνει, οι κίνδυνοι που εγείρει η κλιματική αλλαγή, οι αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων και τη μεταχείριση των ζώων, η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, η μετακίνηση των πληθυσμών και η εμφάνιση νέων και ραγδαία αναπτυσσόμενων αγορών είναι μερικές μόνο από τις μεταβλητές που θα καθορίσουν την εξίσωση του πρωτογενούς τομέα. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής καλούμαστε να επανακαθορίσουμε την αγροτική μας πολιτικής, επιλέγοντας και σχεδιάζοντας ένα νέο, φιλόδοξο, μακρόπνοο και απαλλαγμένο από αναχρονιστικές αντιλήψεις μείγμα πολιτικής εστιασμένο: στον αγρότη-επιχειρηματία, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εισαγωγή νέων μεθόδων καλλιέργειας, την υιοθέτηση τεχνικών γεωργίας υψηλής ακριβείας για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την προστασία από την κλιματική αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, ήδη, εδώ και επτά μήνες υλοποιούμε με επιτυχία το προεκλογικό μας πρόγραμμα και βάζουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε κάνει πολλά -για τα οποία αναλυτικά θα μιλήσω στο Φόρουμ- και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η ανασυγκρότηση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα θα αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα για τα επόμενα χρόνια και για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κερδίσουμε.
* Η παρουσία σας στον κάμπο συμπίπτει με την έναρξη των καθιερωμένων αυτήν την εποχή αγροτικών κινητοποιήσεων. Αρχικά οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί σας, η οποία τελικά δεν έγινε. Δεν έτυχε ή ήταν προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο αυτής και δεν είχε νόημα μια τέτοια συζήτηση;
- Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει είμαι υπέρ του διαλόγου και της παραγωγικής ανταλλαγής απόψεων. Και αυτό έχω κάνει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων και αυτό συνεχίζω να κάνω. Συναντήθηκα με το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των φορέων του αγροτικού κόσμου και μάλιστα το αποτέλεσμα του μεγαλύτερου μέρους των συναντήσεων αυτών έλαβε «σάρκα και οστά», έλαβε υλική υπόσταση μέσα από τη νομοθέτηση διατάξεων και θεσμικών πλαισίων. Ενδεικτικά αναφέρω την αναδιαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τον νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς -η δημόσια διαβούλευση του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε- την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με χώρες όπως π.χ. η Κίνα για την εξαγωγή εμβληματικών αγροτικών μας προϊόντων, την ίδρυση της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας -κάτι που επί 20 χρόνια κανείς προκάτοχός μου δεν είχε καταφέρει- καθώς και την εξαίρεση του ελαιολάδου και της ελιάς από τους δασμούς των Η.Π.Α. Επομένως και θετικά διακείμενος στον συνθετικό και γόνιμο διάλογο είμαι και υλοποιώ τους καρπούς του. Παράνομες όμως πρακτικές που αντίκεινται στα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι η κατάληψη δρόμων, δεν είναι αποδεκτές ούτε μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για την παραγωγή αποτελεσμάτων.
* Ανακοινώσατε χθες τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης. Είναι ουσιαστικά η πρώτη προκήρυξη Μέτρου του ΠΑΑ επί θητείας σας;
- Δεν αποτελεί πρώτη προκήρυξη, αλλά ουσιαστικά ολοκλήρωση ενός μέτρου, το οποίο χρόνιζε λόγω της ανεπάρκειας και της αδράνειας της προηγούμενης κυβερνήσεως, η οποία είχε οδηγήσει τα Σχέδια Βελτίωσης σε αδιέξοδο. Έπρεπε δυστυχώς να δαπανηθούν αμέτρητες ώρες νομικού χρόνου και ενεργειών για να λυθεί αυτός ο κόμπος και να ξεμπλοκάρει το Μέτρο. Επιπλέον με την υπερδέσμευση, στην οποία προχωρήσαμε, εξασφαλίσαμε πόρους για τα 2/3 των αγροτών που έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα. Αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εν γένει, επισημαίνω ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε τα εύσημα, καθώς έρχεται πρώτο τη τάξει Υπουργείο στην απορρόφηση Κοινοτικών πόρων.
Εκτός λοιπόν από τα Σχέδια Βελτίωσης έχουμε κινήσει και άλλα μέτρα του ΠΑΑ, όπως οι Γεωργικοί Σύμβουλοι που επίσης χρόνιζε, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ ενεργοποιήθηκαν επίσης τα δασικά προγράμματα. Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε.
* Το τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης εξαρτάται εν πολλοίς από την τιμή του προϊόντος, η οποία όμως είναι πρόσκαιρη. Όλοι οι προκάτοχοί σας μιλούσαν για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο η κάθε Περιφέρεια ή περιοχή θα εκμεταλλευόταν τα πλεονεκτήματά της, με το κράτος να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Ποια είναι τα σχέδιά σας; Θα τρέξουν τελικά και πότε οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες;
- Το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Αγροτών και των Γεωργικών Συμβούλων επιταχύνεται, καθώς από κοινού με τον ΕΛΓΑ βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία για να μπούνε σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατόν.
Από κει και μετά, πράγματι, η χώρα χρειάζεται ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το επιβάλλει άλλωστε και η ΚΑΠ της νέας προγραμματικής περιόδου. Αλλά δεν στέκομαι σ’ αυτό. Αποτελεί πρωταρχική και αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο οφείλει να περάσει σε μια νέα εποχή. Για το καλό των παραγωγών μας, της ελληνικής υπαίθρου και της ελληνικής οικονομίας. Το Σχέδιο αυτό θα παρέχει τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τα απαραίτητα εργαλεία -θεσμικά και μη- στους αγρότες και τους φορείς του αγροτοδιατροφικού κλάδου και θα εξειδικεύει περαιτέρω ανά περιφέρεια και κλάδο τις επιμέρους πολιτικές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχή υλοποίησή του.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση εθνικού σχεδιασμού για τη φυτοπροστασία, τα αρδευτικά έργα και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τις Περιφέρειες για να τρέξουν και τα υπόλοιπα προγράμματα του ΠΑΑ την ώρα που ήδη ετοιμάζεται η υπογραφή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με τις Περιφέρειες. Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα είναι τέτοιο που θα στοχεύει στον μετασχηματισμό του παραγωγού σε επιχειρηματία, ισχυρό και ανταγωνιστικό στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με υψηλές αποδόσεις και κέρδη και με σεβασμό προς το περιβάλλον, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τους καταναλωτές. Για να το πετύχουμε, όμως, πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια.