Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Είμαστε αντίθετοι στην ατομική αξιολόγηση»

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2020 22:04

Στη Λάρισα θα βρεθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θεόδωρος Τσούχλος, όπου τόσο σήμερα όσο και αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, αναμένεται να έχει επαφές με συλλόγους διδασκόντων και συνδικαλιστικά σωματεία.

Ο πρόεδρος της
ΟΛΜΕ, που είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ Καθηγητών, θα παρευρεθεί σήμερα στη συνέλευση της ΤΕ της ΔΑΚΕ Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», μια κρίσιμη συνεδρίαση αφού τις τελευταίες ημέρες η γαλάζια παράταξη έχει κλονιστεί, από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την προεδρία της ΕΛΜΕ.
Ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος σε συνέντευξή του στην «Ε» τοποθετείται για το θέμα της ΔΑΚΕ απευθύνοντας κάλεσμα στα στελέχη να εφαρμόσουν τις συνεδριακές και καταστατικές αποφάσεις, καθώς και τις αντίστοιχες του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της Παράταξης και μιλά για όλα τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ για ακόμη μια φορά διατυπώνει τη δυσαρέσκεια του κλάδου για την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, την ίδρυση των πρότυπων σχολείων αλλά και την «επαπειλούμενη» όπως τη χαρακτηρίζει ατομική αξιολόγηση που θα προκύψει με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

* Η παρουσία σας στη Λάρισα στην πιο κρίσιμη στιγμή για την παράταξη της ΔΑΚΕ αλλά και για την ΕΛΜΕ Λάρισας, φαντάζομαι ότι θέλει να περάσει ένα μήνυμα. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της παράταξης της ΔΑΚΕ, «φρενάρει» τη συγκρότηση και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της ΕΛΜΕ. Ποια είναι η θέση σας ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ αλλά και ως μέλος του ΔΣ της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΑΚΕ Καθηγητών;
- Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών καλώ το σύνολο των στελεχών μας να εφαρμόσουν τις συνεδριακές και καταστατικές αποφάσεις καθώς και τις αντίστοιχες του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της Παράταξης.
Ως πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. οφείλω να σεβαστώ τις αποφάσεις της Κεντρικής Δ.Α.Κ.Ε. αναγνωρίζοντας την αντίστοιχη Τ.Ε. Λάρισας.
* Πώς αξιολογείτε τα όσα έχουν δρομολογηθεί και έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;
- Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει προχωρήσει σε σειρά ανακοινώσεων και εξαγγελιών. Η υλοποίηση ορισμένων από αυτές δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το άρθρο 50 που αναφέρεται στα λεγόμενα «κολλέγια», μας αιφνιδίασε αρνητικά. Δεν υπήρξε διάλογος και εμείς επιμένουμε ότι παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και πλήττεται βάναυσα ο δημόσιος χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης λύση δεν είναι η ίδρυση και άλλων προτύπων σχολείων. Επιμένουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των σχολικών μονάδων και όχι σε κατηγοριοποιήσεις ανώφελες που ενισχύουν δυστυχώς τις μορφωτικές- κοινωνικές- οικονομικές ανισότητες. Απαιτούμε άμεσο, συνεχή και ουσιαστικό διάλογο με την κυρία Υπουργό, έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν αστοχίες, οι οποίες θα πλήξουν περαιτέρω τη Δημόσια Παιδεία.

* Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η ΟΛΜΕ;
- Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα τα οποία επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη του συνόλου των δεκάδων χιλιάδων κενών με βασικότατο κριτήριο την προϋπηρεσία. Το «προσοντολόγιο Γαβρόγλου» μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Ζητάμε πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων- αναπληρωτών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης σχολικών μονάδων, αντιμετώπιση του φαινομένου της ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας, κατάργηση της ισοτιμίας των πτυχίων των «κολλεγίων» με αυτά των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Στην Εκπαίδευση να διορίζονται αποκλειστικά οι απόφοιτοι των Καθηγητικών Σχολών, δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, με κυρίαρχο τον ρόλο του συλλόγου των διδασκόντων, οικονομική αναβάθμιση των Εκπαιδευτικών. Να μας αποδοθεί η απολεσθείσα διετία 2016-17. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, έμπρακτη αναγνώριση του λειτουργήματός μας, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη μνημονιακή δεκαετία και πλήρης συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών στην ηλικία των 60 με 30 έτη προϋπηρεσίας.
*Πρόσφατα χαρακτηρίσατε «σύστημα σωφρονισμού», την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θεωρείτε αναγκαία τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών;
- Η Ομοσπονδία με βάση τις συνεδριακές της αποφάσεις είναι απόλυτα αντίθετη στην επαπειλούμενη «ατομική αξιολόγηση». Η επιμόρφωση είναι δικαίωμα του συνόλου των εκπαιδευτικών και αυτήν απαιτούμε. Δεν συμφωνούμε με τα λεγόμενα από το Υπουργείο ή το ΙΕΠ για επιβράβευση των «καλών» και ο «σωφρονισμός» των υπολοίπων με επιμόρφωση. Αποδεχόμαστε την αποτίμηση της σχολικής μονάδας, δεν μας πτοούν οι επιχειρούμενοι κοινωνικοί αυτοματισμοί και δηλώνουμε πως θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη