Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκαία η αλληλεπίδραση μουσείων με την κοινωνία

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» Γ. ΜΠΕΦΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2020 18:00

 «Ως Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας πιστεύουμε στη διάδραση και τη στενή συνεργασία των μουσείων» τονίζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ. Γιάννης Μπέφας με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου.

Ο κ. Μπέφας στη συνέντευξή του εξηγεί τους λόγους που τους οδήγησαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου, το πρώτο του είδους του, μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας αλλά και τα ομοειδή μουσεία ανά την επικράτεια, για το κεφάλαιο Εθνική Αντίσταση που… εκτείνεται μόλις σε μία σελίδα στα σχολικά βιβλία, τη Λάρισα που εκτός από πόλη του καφέ είναι και πόλη των μουσείων, αλλά και για τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης. Ο πρόεδρος κ. Μπέφας σημειώνει στην «Ε» χαρακτηριστικά ότι «τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης είναι πάντα επίκαιρα γιατί μας δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της ενότητας και του πώς να διεκδικούμε εθνική ανεξαρτησία».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

*Κύριε Μπέφα, γιατί διοργανώνεται Συνέδριο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης;

-Κύριε Αραμπατζή, εμείς ως Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας πιστεύουμε στη διάδραση και τη στενή συνεργασία των μουσείων. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μουσεία Εθνικής Αντίστασης πολλά από τα οποία -22 είναι σε όλη την Ελλάδα- αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα. Στο Συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ομοειδείς οργανισμούς και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για τη λειτουργία των μουσείων ως εκθεσιακοί χώροι όσο και ως ζωντανοί οργανισμοί που αλληλεπιδρούν με την κοινωνία. Πολλά απ’ αυτά ξέρετε δεν έχουν καν «σωστούς» χώρους ή μερικά απ’ αυτά υπολειτουργούν, για όλα αυτά και για πολλά ακόμα θα αναζητήσουμε λύσεις. Βέβαια, επειδή ο πήχης είναι ψηλά θα μιλήσουμε και για το πώς μπορούν τα μουσεία να γίνουν περισσότερο εξωστρεφή.

*Τι θα περιλαμβάνει το Συνέδριο;

-Το Συνέδριο γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων της θρυλικής ΕΠΟΝ, αλλά και τα 78 χρόνια από την ίδρυσή του ΕΛΑΣ. Με αφορμή αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα διοργανώνουμε το Συνέδριο σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη στήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας από τις 20 μέχρι και τις 22 Μαρτίου. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «1ο Συνέδριο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης: Δικτύωση, συνεργασία, ανταλλαγή ιστορικού υλικού, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα γίνει στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, όπου ακούμπησαν αγωνιστές όπως ο Μίμης Μπουκουβάλας, ο γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Κατσικογιάννης, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Γ.Ι. Κατσίγρας, ο Βασίλης Λουλές, ο Σωτήρης Κολλάτος και πάρα πολλοί ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας.

*Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνεδρίου;

-Εμείς θέλουμε μέσα από το Συνέδριο αυτό να δικτυωθούμε και να συνεργαστούμε με τα μουσεία που το αντικείμενό τους είναι η ιστορική περίοδος της δεκαετίας του ’40 μέσα από την ανταλλαγή ιστορικού υλικού και εμπειριών. Στόχος του Συνεδρίου είναι να κάνει γνωστά τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης και τους αντίστοιχους συλλόγους όπως τον δικό μας, να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και διάδρασης ανάμεσα στα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης και τους αντίστοιχους Συλλόγους, να αναδείξει τον ρόλο και το έργο των Μουσείων, να φέρει στο φως πτυχές της ιστορίας μας και να καλλιεργήσει την ιστορική συνείδηση και ιδιαίτερα της μαθητιώσας νεολαίας, να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και να αναδείξει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Εθνικής Αντίστασης μέσα από πρακτικές και εκπαιδευτικά προγράμματα των Μουσείων.

*Πώς θα μπορούσαμε σήμερα να δούμε τα μουσεία με άλλο μάτι και να γίνουν προορισμός;

-Για να δούμε με άλλο μάτι τα μουσεία πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία. Το μάθημα Ιστορίας για την Εθνική Αντίσταση έχει μόνο μία σελίδα, έτσι εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό αυτό. Βιωματικά διδάσκουμε σε όσους μαθητές έρχονται στο Μουσείο το κομμάτι εκείνο της τοπικής ιστορίας για την Εθνική Αντίσταση. Γι’ αυτό επισκέπτονται το Μουσείο πολλά σχολεία με χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο. Κι όλο αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, γιατί πριν συσταθεί ο σύλλογος δεν είχαμε προσωπικό στο Μουσείο και υπήρχε, όπως καταλαβαίνετε, ένα πρόβλημα.

*Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει ώστε να μην λέμε συνέχεια «πάμε για καφέ» αλλά μία φορά στο τόσο να λέμε «πάμε μία βόλτα στο μουσείο»;

-Είναι γεγονός ότι η Λάρισα εκτός από πόλη του καφέ είναι και πόλη των Μουσείων, τα οποία έχουν και σημαντική δράση. Εμείς προσπαθούμε να δικτυωθούμε και με τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης. Μαζευόμαστε και συζητάμε ανά τακτό χρονικό διάστημα για διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν. Όσον αφορά στο δικό μας μουσείο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, έγινε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη γενιά των γονιών μας που πέρασε πάρα πολλά, αλλά και για να διδάξουμε βιωματικά στη μαθητιώσα νεολαία το κεφάλαιο της Εθνικής Αντίστασης.

*Στη σημερινή εποχή πόσο σημαντικά και επίκαιρα είναι τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης;

-Τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης είναι πάντα επίκαιρα γιατί μας δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της ενότητας και του πώς να διεκδικούμε εθνική ανεξαρτησία. Καλούμε όλους τους πολίτες να περνάνε από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και να τιμούν τη γενιά των πατεράδων μας, τους αγώνες τους, να προβληματίζονται και να αναστοχάζονται. Πάνω από όλα όμως περιμένουμε όλα τα σχολεία για να μεταλάβουν τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά του αγώνα.