Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μένουμε σπίτι» και στην Καλιφόρνια

Ο Λαρισαίος ογκολόγος Δ. Τζαχάνης περιγράφει την κατάσταση στο Σαν Ντιέγκο όπου ζει και εργάζεται

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 20:15 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρ 2020 10:27

Oκ. Δημήτρης Τζαχάνης είναι ογκολόγος– αιματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Είναι Λαρισαίος που εδώ και χρόνια ζει στην Αμερική μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά και από την Τετάρτη βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ στους 40 εκ. κατοίκους της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η «ΕτΔ» μίλησε μαζί του τη στιγμή που επέστρεφε από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οδηγώντας σε ένα σχεδόν έρημο δρόμο, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Καλιφόρνια όπως σημειώνει.

Παρότι ακόμη στο Σαν Ντιέγκο τα κρούσματα είναι λιγοστά, γνωρίζει ότι ως γιατρός θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας βοήθεια σε εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο, σε ασθενείς σε ανοσοκαταστολή αλλά και μεταμοσχευμένους, που θα χτυπηθούν άσχημα από τον κορονοϊό. Ανησυχεί επίσης για τις ελλείψεις που σημειώνονται σε αντιδραστήρια, μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, αν και σιγά - σιγά αρχίζουν να αντιμετωπίζονται.

Όπως θα πει, πηγαίνει στη δουλειά καθημερινά, ωστόσο στο νοσοκομείο όπου εργάζεται βλέπουν πλέον μόνο επείγοντα περιστατικά και τα υπόλοιπα εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την Τετάρτη που ανακοινώθηκε το lockdown, o περισσότερος κόσμος παραμένει στα σπίτια του, τα σχολεία είναι κλειστά, όπως και τα εμπορικά καταστήματα. Στα σούπερ μάρκετ σημειώνονται ελλείψεις μέσα στην ημέρα, όμως ο ανεφοδιασμός είναι συνεχής.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο κ. Τζαχάνης, «είναι οι άστεγοι για τους οποίους υπάρχει σκέψη να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Η πολιτεία έχει επιτάξει επίσης ξενοδοχεία όπου παραμένουν άτομα που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα».

Στέλνοντας τους χαιρετισμούς του στη Λάρισα και στον αγαπημένο του Πλαταμώνα όπου περνά τα καλοκαίρια του από παιδί, ευελπιστεί ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται, θα αποδώσουν και θα περιορίσουν την μετάδοση της νόσου.

 

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του κ. Τζαχάνη στο www.eleftheria.gr και στα social media της εφημερίδας.

 

Χαρίκλεια Βλαχάκη