«Πρέπει να σώσουμε την οικονομία, δυστυχώς θα χάσουμε αγαπημένους μας»

H ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΧΑΪΔΩ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2020 22:02

Η Λαρισαία Χάιδω Βογιατζή είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος στην Περιφέρεια του Σάρεϊ στο Λονδίνο εκεί όπου ζει εδώ και 3 χρόνια με τον επίσης Λαρισαίο σύζυγό της Πασχάλη Στάικο και τα δύο τους παιδιά.

Μιλώντας στην «Ε» περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αγγλία και τη στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί ο Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, μετά και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως σημειώνει, από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι σήμερα και από το σύνθημα της κυβέρνησης «πλένουμε χεράκια και τραγουδάμε το «Happy Birthday», ο πρωθυπουργός της Αγγλίας έχει εγκαταλείψει πλέον την τακτική της ανοσίας αγέλης, βάζοντας σε εφαρμογή τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

O περισσότερος κόσμος δουλεύει από το σπίτι, σχολεία κλειστά, παμπ κλειστές, γυμναστήρια, εμπορικά που κλείνουν σταδιακά και συνεχείς συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων, κατ’ οίκον αποκλεισμός και καραντίνα για όσους νοσούν. Οι σχολικές εξετάσεις έχουν ακυρωθεί.

«Η ανίχνευση του ιού γίνεται μόνο στα νοσοκομεία, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί πως σε λίγες εβδομάδες θα μπορεί να διενεργεί 25.000 τεστ την ημέρα», επισημαίνει. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων για την απομόνωση των κρουσμάτων. Στα σούπερ μάρκετ πλέον υπάρχει όριο στην αγορά αντισηπτικών και χαρτιού υγείας, ενώ online παραγγελίες έχουν τεράστια αναμονή παράδοσης».

«Επειδή τα πρώτα μέτρα στην Αγγλία, ουσιαστικά ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, οι Άγγλοι ακόμη δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα απαγορευτικά μέτρα. Είναι όμως μια συνθήκη που αλλάζει όσο αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών».

ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ

ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ

«Αυτό που ζήσαμε τις πρώτες μέρες, όταν τα σχέδια περί ανοσίας αγέλης ήταν ακόμη σε ισχύ, δεν περιγράφεται», λέει η κ. Βογιατζή. «Εμείς παρακολουθώντας και το σχέδιο αντιμετώπισης της Ελλάδας αλλά και τις εξελίξεις στην Ιταλία πραγματικά φοβόμασταν για τη ζωή μας, καθώς αυτό που βγήκε και ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν …συμβόλαιο μελλοθανώτων. Πρακτικά ήταν σαν να μας έλεγε ότι για να σώσουμε την οικονομία, ένα ποσοστό ανθρώπων θα πεθάνει και το οξύμωρο είναι πως την επομένη του διαγγέλματος, οι Άγγλοι, με τη γνωστή ψυχραιμία που τους διακρίνει έλεγαν… μα ήταν πολύ ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός».

«Πολλοί Έλληνες που βρίσκονται εδώ θέλουν να φύγουν. Κάποιοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, παρότι η κυβέρνηση της Αγγλίας ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων».

«Εμείς, επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και να μην γυρίσουμε στην Ελλάδα για δύο λόγους. Από τη μία φοβόμασταν μήπως κολλήσουν τα παιδιά στη διάρκεια του ταξιδιού και από την άλλη σκεφτήκαμε και τους υπόλοιπους. Δεν θέλαμε να μεταφέρουμε κάτι και να τους κάνουμε κακό. Δεν είναι σωστό», καταλήγει η κ. Βογιατζή.

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass