Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οδύσσεια» φορτηγατζήδων στο εξωτερικό, λόγω κορονοϊού

*«ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ» ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΦΟΡΤΗΓΩΝ Δ.Χ. ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΜΠΟΤΗΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 20:04
Ο Δημήτρης Μπομπότης με το φορτηγό του, κάπου στην Ουκρανία Ο Δημήτρης Μπομπότης με το φορτηγό του, κάπου στην Ουκρανία

Περιμένουν για ώρες σε ουρές χιλιομέτρων, ελέω αυστηρών ελέγχων, στα σύνορα για να «τσουλήσουν» λίγα μέτρα. Αϋπνία και καφέδες τα μόνα σίγουρα.

Ανησυχούν μην αρρωστήσουν γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα αντιμετωπίσουν ουκ ολίγα προβλήματα μέχρι να καταφέρουν να τους φροντίσει κάποιος σε νοσοκομείο αναφοράς ή κάτι αντίστοιχο. Και με τα φορτηγά; Τι θα γίνει με δαύτα; Άλλος πονοκέφαλος.

Δεν μπορούν να πάρουν δεύτερο άτομο για παρέα αν αυτό δεν έχει δίπλωμα για να είναι οδηγός. Μοναξιά και τραγούδια για συντροφιά.

Οι μέρες του κορονοϊού είναι για όλους δύσκολες. Για τους φορτηγατζήδες όμως και κυρίως για όσους κάνουν δρομολόγια εξωτερικού τούτες τις μέρες, είναι κομμάτι παραπάνω.

*Ο Δημήτρης Μπομπότης είναι πρόεδρος στο Σωματείο Φορτηγών Δ.Χ. νομού Λάρισας και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε δρομολόγιο. Πολωνία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία είναι κάποιες από τις χώρες όπου θα ξεφορτώσει εμπόρευμα.

Συζητάμε καθώς ξεκουράζεται, μέσα στο φορτηγό του φυσικά. «Όλα εδώ μέσα τα κάνουμε. Πόσο μάλιστα αυτές τις ημέρες που αποφεύγουμε τις κοινωνικότητες» λέει. Μόνον όταν κάνουν δουλειά πρέπει να έρθουν σε επαφή με πολύ κόσμο.

«Δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Όταν έχεις να παραδώσεις φορτίο θα συναναστραφείς με πολύ κόσμο. Χαρτιά, αποθήκες, λογιστήρια. Ανθρώπους που δεν τους ξέρεις και κατά πόσο κι εκείνοι παίρνουν μέτρα προφύλαξης».

Σκιάζεται από το σενάριο να αρρωστήσει ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Εφόσον σε τακτά χρονικά διαστήματα μας θερμομετρούν σε ελέγχους από χώρα σε χώρα σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αν θα έχουμε πυρετό ή είμαστε θετικοί σε έλεγχο για κορονοϊό» υπογραμμίζει και προσθέτει πως θα είναι ένας πραγματικός γολγοθάς για εκείνους, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει άλλος οδηγός από Ελλάδα, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο αυτό τον καιρό.

Οι έλεγχοι αυτές τις ημέρες στα σύνορα έχουν εντατικοποιηθεί και σε κάποια σημεία είναι πραγματικό μαρτύριο. «Τις πρώτες ημέρες υπήρχαν ουρές ακόμα και 40 χιλιομέτρων για να περάσεις σύνορα. Σκέψου πως ήσουν άυπνος γιατί οδηγούσες 9-10 ώρες και έπρεπε να πας σημειωτόν άλλες τόσες επιπλέον ώρες για να περάσεις τα σύνορα. Κάθε μισή ώρα κουνιόμασταν για λίγο, άρα δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε». Εξαντλητικό αν μη τι άλλο.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο κ. Μπομπότης αναφέρει και το ζήτημα με τις καμπίνες των πλοίων στο εξωτερικό. Εκεί όπου σύμφωνα με τον ίδιο κοιμούνται 4 άγνωστα άτομα μαζί, θέτοντας τη ζωή των επαγγελματιών οδηγών σε άμεσο κίνδυνο με φόντο το μεροκάματο.

Ο Σύλλογος νομού Λάρισας αριθμεί 200 μέλη. Από αυτούς το συντριπτικό ποσοστό ασχολείται με μεταφορές εντός Ελλάδας.

Για το αν «βγαίνει πλέον το μεροκάματο», ο πρόεδρος του Σωματείου της Λάρισας απαντάει σχεδόν… θετικά αλλά σημειώνει πως αυτό γίνεται με «μεγάλες δυσκολίες και θυσίες» ενώ σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με εκείνο των παλαιότερων εποχών.

Το θετικό με τα δρομολόγια στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός πως υπάρχει η πληρωμή την ίδια ώρα που στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο η πίστωση – επιταγή έχει κατακλύσει την αγορά. Κι όλα αυτά ενώ τα έξοδα του φορτηγού τρέχουν…

Του Κώστα Γκιάστα

Gallery άρθρου