Δεν είναι ώρα να μετράμε πολιτικά οφέλη

ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ * ΠΟΙΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΟΣ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ * ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ * ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 20:09

«Οι πρωτοφανείς συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει μία επανεκκίνηση στη σχέση πολιτών και πολιτικών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πράξεις και όχι με λόγια. Δεν είναι ώρα για να μετράμε πολιτικά οφέλη. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης την απήχηση που είχε στην τοπική κοινωνία η πρωτοβουλία του να προσφέρει τη βουλευτική του αποζημίωση για τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω καραντίνας ένας βουλευτής, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως «αξιοποιεί τις ευκολίες που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία», ενώ ασκεί κριτική στα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, τονίζοντας πως «υπάρχει έλλειψη σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, ενώ δεν στηρίζεται όσο πρέπει ο επιστημονικός τομέας».

-Ερ.: Κύριε Κόκκαλη, ποια ήταν η απήχηση της πρωτοβουλίας σας να δώσετε τη βουλευτική αποζημίωσή σας, στην κοινωνία;

-Απ.: Κοιτάξτε κ. Ρούστα, θέλω κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω πως η απόφασή μου αυτή βρίσκεται μακριά και πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι εκλογές εξάλλου είναι μακριά, θα απαντήσω σε οποιαδήποτε σκεπτικιστική προσέγγιση. Τα πράγματα είναι απλά: Καλώς ή κακώς, κυρίως τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σύστημα έχει αποδομηθεί στα μάτια της κοινωνίας, μετά τη δίνη της κρίσης. Οι πρωτοφανείς συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει μία επανεκκίνηση στη σχέση πολιτών και πολιτικών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πράξεις και όχι με λόγια. Έτσι, αποφάσισα να κάνω το ελάχιστο, να συνδράμω κι εγώ στην πανστρατιά για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου δημοσίου συστήματος υγείας. Όποιος μπορεί, όσο μπορεί. Να περάσουμε μαζί και αυτή τη δυσκολία.

-Ερ.: Χθες ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά τη δική σας πρωτοβουλία, κάλεσε τους δικούς του βουλευτές να δώσουν τη μισή από τη βουλευτική τους αποζημίωση για τον ίδιο λόγο. Θεωρείτε πως «ανοίξατε τον δρόμο»;

-Απ.: Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι περισσότερο, από το να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος καθώς η πρωτοβουλία μου άνοιξε έναν εξόχως χρήσιμο δημόσιο διάλογο, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από το κόμμα στο οποίο ανήκω, που πρότεινε να δοθεί υποχρεωτικά η μισή βουλευτική αποζημίωση για διάστημα τριών μηνών. Δεν είναι ώρα για να μετράμε πολιτικά οφέλη. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας.

-Ερ.: Ποιο είναι το 24ωρο ενός βουλευτή που είναι κι αυτός σε καραντίνα; Υπάρχουν προβλήματα στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα;

-Απ.: Δεν σας κρύβω πως η απώλεια της επαφής για εμένα, που τις ημέρες που δεν έχω κοινοβουλευτικά καθήκοντα βρίσκομαι σε διαρκείς επαφές με πολίτες και φορείς, είναι δύσκολη. Ωστόσο, προσπαθώ μέσα από τις ευκολίες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία να βρίσκομαι κοντά σ' εκείνους που έχουν ανάγκη να ακουστούν τα προβλήματά τους στα κέντρα των αποφάσεων. Γι' αυτό και βλέπετε πως η κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα δεν έχει διακοπεί το διάστημα της καραντίνας. Θα συνεχίσω έτσι, γιατί τώρα οι πολίτες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την πολιτεία.

-Ερ.: Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύουν πραγματικά αυτούς που πονάνε ή υπάρχει και μία ψηφοθηρική προσέγγιση;

-Απ.: Τα μέτρα κινούνται κατ’αρχάς σε μια θετική κατεύθυνση, πλην όμως απουσιάζει ο οριζόντιος χαρακτήρας σε ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Το γεγονός πως συναινούμε στα μέτρα κατά της πανδημίας δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Τα μέτρα πρέπει να εμφορούνται από κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, κάτι που δεν είδαμε –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, οικονομολόγους και αυτοαπασχολούμενους. Δυστυχώς βλέπουμε έλλειψη σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη μηδενική πρόνοια που υπήρξε για τον αγροτικό κόσμο, εκεί που θα έπρεπε χθες, η κυβέρνηση να λάβει γενναίες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου». Τα νούμερα που ανακοινώνονται μπορεί να ακούγονται μεγάλα, όμως στην πράξη θα φανούν όλα. Θεωρώ πως πρέπει τα μέτρα που θα παρθούν, να παρθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και να αποτελέσουν αυτό που λέγεται το τελευταίο διάστημα, ένα «οικονομικό μπαζούκας» που θα αντιμετωπίσει επαρκώς τις αρνητικές επιπτώσεις. Τώρα όμως, πριν να είναι αργά, γιατί σας θυμίζω πως η οικονομία μας είναι ακόμη εύθραυστη, αναρρώνοντας από τη δεκαετή κρίση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass