Εκτυπώνει ασπίδες για τον κορονοϊό… σπίτι του!

*Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΪΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΘΕΛΟΤΙΚΗΣ «3D» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ 800 ΑΣΠΙΔΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2020 21:00

Οι περισσότεροι ασχολούνται με το διαδίκτυο. Άλλοι πάλι ανοίγουν κάποιο βιβλίο. Μουσική, παιχνίδια και ταινίες πολλές. Ο καθένας περνάει τον χρόνο του στο σπίτι του, όπως του αρέσει, καθώς πλέον υπάρχει αρκετός.

Ο Λαρισαίος Δημήτρης Χαϊδάς, ωστόσο, αποφάσισε να κάνει κάτι πιο δημιουργικό σε περίοδο καραντίνας. Άρχισε να εκτυπώνει τρισδιάστατες ασπίδες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού με στόχο να τις δώσει σε νοσοκομεία αναφοράς όπου τις χρειάζονται. Η προσπάθεια όμως δεν είναι ατομική. Ο νεαρός επιστήμονας είναι μέρος μιας πανελλήνιας κίνησης που έγινε διαδικτυακά και σήμερα θα παραδοθούν οι πρώτες 800 ασπίδες εκεί όπου είναι απαραίτητες.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο ίδιος ασχολείται με τον σχεδιασμό αντικειμένων για οποιαδήποτε χρήση. Έπιπλο, μηχανολογικό εξάρτημα, διακοσμητικό, ερευνητικό, παραγωγή πρωτοτύπου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Βιομηχανικού Σχεδιασμού με μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2006 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας) για τη διδασκαλία σχεδιαστικών προγραμμάτων στις σχολές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και Μηχανολογίας.

«Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε μέσα από το Facebook όπου δημιουργήθηκε μια ομάδα από χρήστες που διαθέτουν τρισδιάστατους εκτυπωτές. Οι συντονιστές της ομάδας έδωσαν τις κατευθύνσεις και εμείς με τα μηχανήματά μας ξεκινήσαμε να εκτυπώνουμε 3D, εθελοντικά πάντα, τα πλαστικά μέρη προστατευτικής ασπίδας με σκοπό την άμεση χρήση σε νοσοκομεία» εξηγεί στην «Ε».

Η ασπίδα αυτή αποτελείται και από την μπροστινή πλαστική μεμβράνη αλλά και από το λάστιχο που σφίγγει στο κεφάλι. Η συγκέντρωση όλων των 3D εκτυπωμένων κομματιών που στέλνει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι εθελοντές απ'  όλη την Ελλάδα, γίνεται στην Αθήνα, όπως και η συναρμολόγηση των τεμαχίων που αποτελούν την ασπίδα. Στήθηκε ένας τεράστιος στόλος εθελοντών από όλη την Ελλάδα.

«Να επισημάνω όμως ότι πήραμε πρώτα έγκριση από τους αρμόδιους φορείς όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, για τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υλικών και έπειτα ξεκίνησε η κατασκευή» διευκρινίζει πριν αρχίσει να μιλάει με νούμερα «μαζεύτηκαν 2.000 περίπου μέλη με 400 τρισδιάστατους εκτυπωτές, κατασκευάστηκαν σε πρώτη φάση 800 ασπίδες προστασίας για να γίνει η παράδοση 1η Απριλίου (σ.σ. σήμερα) σε νοσοκομεία. Η ζήτηση ξεπερνά τις 10.000 έως τώρα. Τα εκτυπωμένα μέρη ανά ασπίδα κατασκευάζονται περίπου σε 2,5 ώρες και καταναλώνουν 13 μέτρα πλαστικής πρώτης ύλης πάχους 1.75 cm –filament».

Είναι γεγονός πλέον πως η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει φέρει μια νέα βιομηχανική επανάσταση με εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς όπως η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, η εκπαίδευση, η μόδα, η Ιατρική κ.ά.

Πέρυσι μάλιστα ο Δημήτρης Χαϊδάς εκτύπωσε μέρος κρανίου από ασθενή που χρησιμοποιήθηκε για προεγχειρητικό έλεγχο στη Νευροχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν.Λ. «Από την πλευρά μου διαθέτω στο εργαστήριό μου (διατηρεί και σχετική ιστοσελίδα www.dhaidas.com) 3 τρισδιάστατους εκτυπωτές μαζί με ένα 3D scanner, αλλά και ένα μηχάνημα κατασκευής καλουπιών –vacuum- πάντα ετοιμοπόλεμος να προσφέρω. Έτσι, στο κομμάτι της προστατευτικής ασπίδας ξεκίνησα τη μικρή παραγωγή με σκοπό την αποστολή των πλαστικών μερών γιατί αντίπαλός μας, εκτός από το νέο αυτόν ιό, είναι και ο χρόνος».

Πολλές φορές ο ίδιος αναρωτιέται πόσο καλά συντονιστήκαν άτομα που ούτε καν γνωρίζονται και δημιούργησαν μια παραγωγική διαδικασία με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Αν θέλουμε κάτι πάρα πολύ, μπορούμε να το πετύχουμε. Έστησε ο καθένας μας στο εργαστήριό του, στο σπίτι του, στην αποθήκη του μια μικρή μονάδα παραγωγής με τα μηχανήματα που διαθέτει. Καλό είναι να κρατήσουμε ότι στο δύσκολο αυτό διάστημα που διανύουμε συντονιστήκαμε, μείναμε ενωμένοι και δείχνει να πετυχαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό για το κοινό καλό σαν παραλληλισμό και με το κίνημα του «μένουμε σπίτι» που φαίνεται σαν Ελλάδα πως το τηρούμε κατά μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον» καταλήγει ο νεαρός βιομηχανικός σχεδιαστής.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass