Ακουγα τις φωνές τους, δεν έβλεπα πρόσωπα…

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ 16 ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Δημοσίευση: 05 Απρ 2020 19:04

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Κάθε έξοδος ασθενή της νόσου COVID 19 από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης θεωρείται όχι μόνο προσωπική νίκη αλλά νίκη ολόκληρου του συστήματος υγείας.

Η έξοδος του Λαρισαίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Κέλλα, του πρώτου κρούσματος του νέου ιού στη Θεσσαλία, την προηγούμενη Τρίτη, μετά από 16 ημέρες νοσηλείας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Νικητής μετά από μια δύσκολη περιπέτεια, μια περιπέτεια ζωής, παραδέχεται ότι αυτές οι ημέρες της νοσηλείας του άλλαξαν τη στάση απέναντι στη ζωή, η οποία απέκτησε μεγαλύτερη αξία, όπως συμβαίνει με κάθε συμπολίτη όταν αντιμετωπίζει κινδύνους για την ίδια τη ζωή του.

Ο Λαρισαίος βουλευτής θεωρείται πλέον ο καλύτερος πρεσβευτής του αγώνα κατά του κορονοϊού, όπως του είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία, και σήμερα μιλά στην «Ε» για αυτή την περιπέτεια αναφέροντας άγνωστες λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του, τα ευρήματα εξετάσεων που ανησύχησαν τους λοιμωξιολόγους και τη συνδρομή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη θεραπευτική του αγωγή.

Σε μια ανθρώπινη συζήτηση περιγράφει τις δύσκολες και ατέλειωτες ώρες στον ψυχρό θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου άκουγε μόνο τις φωνές των γιατρών και των νοσηλευτών, που τον επισκέπτονταν, χωρίς να τους βλέπει και αποκαλύπτει ποια ήταν η πολιτική του δραστηριότητα μέσα στη Μονάδα και τι σκέφθηκε όταν ανέπνευσε «καθαρό αέρα» μετά την έξοδό του από τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Στη μοναδική πολιτική αναφορά του δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και στέλνει μήνυμα στους Λαρισαίους να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών μένοντας όλοι στο σπίτι.

*Τι ακριβώς συνέβη και ζητήσατε να ελεγχθείτε για πιθανή προσβολή σας;

- Επέστρεψα από την Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαρτίου με ένα ελαφρύ πυρετό, 37,5. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι μπορεί να έχω λοίμωξη από τον κορονοϊό αλλά λόγω της βουλευτικής μου ιδιότητας εξαιτίας της οποίας έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και επειδή το πρωί της επόμενης ημέρας συνέχισε ο πυρετός στα ίδια επίπεδα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, αποφάσισα να κάνω το τεστ. Συνεννοήθηκα με τους λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, πήγα με όλα τα μέτρα και τις προφυλάξεις, με περίμεναν στον ειδικά κατασκευασμένο χώρο έξω από το Τμήμα Λοιμωδών, μου πήραν δείγμα και αποχώρησα για το σπίτι.

Όταν ήρθε η απάντηση ότι το δείγμα ήταν θετικό έπεσα από τα σύννεφα. Σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους παρέμεινα στο σπίτι σε καραντίνα διότι ήμουν τελείως ασυμπτωματικός.

* Τι συνέβη όμως και μεταφερθήκατε στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων για νοσηλεία;

- Το βράδυ της Κυριακής 15 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά, εμφάνισα υψηλό πυρετό, 39. Μίλησα με τον λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εκείνη την ημέρα εφημέρευε. Τελικά πήγα στο Νοσοκομείο, μου συνέστησαν εισαγωγή πάλι με όλα τα μέτρα και τις προφυλάξεις, και μπήκα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

* Όταν έγινε γνωστό ότι προσβληθήκατε από τον ιό και το ανακοινώσατε μέσω της προσωπικής σας σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των συναδέλφων σας τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στη Βουλή;

- Μόλις πληροφορήθηκα ότι προσβλήθηκα ενημέρωσα όλους όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί μου και ειδικά στην Αθήνα. Την Τρίτη πρωί και απόγευμα είχα Επιτροπή στη Βουλή, όπως και την Πέμπτη το μεσημέρι, την Τετάρτη ήμουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου είχα μακρά συνομιλία με τον υπουργό, πάντα όμως τηρώντας τα μέτρα της απόστασης και της αποφυγής χειραψίας. Την Πέμπτη είχα επίσης ραντεβού με εκπροσώπους των αγροτών της Λάρισας και τον υφυπουργό τον κ. Σκρέκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενημέρωσα λοιπόν όλους αυτούς τους παράγοντες, ενημερώθηκε ο γιατρός της Βουλής, ενημερώθηκαν οι βουλευτές με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή και βεβαίως ενημερώθηκε και ο ΕΟΔΥ, που άρχισε την ιχνηλάτηση.

Προς μεγάλη μου ικανοποίηση θα σας πω ότι όλοι οι γνωστοί, όλοι οι φίλοι με τους οποίους ήρθα σε επαφή τις τελευταίες 10 ημέρες, το συγγενικό περιβάλλον και οι συνεργάτες, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα και έκαναν στη συνέχεια το τεστ βρέθηκαν όλοι αρνητικοί.

Από πού το κόλλησα εγώ, δεν μπορώ να σας πω, ο ΕΟΔΥ με χαρακτηρίζει "ορφανό" κρούσμα.

* Πέραν του υψηλού πυρετού και κατά την παραμονή στη Μονάδα είχατε και άλλα συμπτώματα; Και πώς ξεκίνησε η θεραπευτική αγωγή που σας χορηγήθηκε;

- Μόλις μπήκα στη Μονάδα Λοιμωδών το βράδυ της Κυριακής, μου έγινε αξονική τομογραφία θώρακος, όπου διαγνώστηκαν στοιχεία πνευμονίας στις βάσεις των πνευμόνων, όπως κάνει ο κορονοϊός. Λίγα και χαμηλά.

Ξεκίνησε αμέσως η αντιική αγωγή, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, και μου χορηγήθηκαν ταυτόχρονα και αντιβιοτικά ευρέως φάσματος για gram θετικά και gram αρνητικά μικρόβια για τυχούσα επιλοίμωξη...

* Αυτή η θεραπευτική αγωγή ακολουθήθηκε κατόπιν οδηγιών του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα;

- Κατόπιν οδηγιών και κατευθύνσεων του συντονιστή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, του κ. Συρογιαννόπουλου με τους λοιμωξιολόγους του και τον κ. Τσιόδρα, όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

* Τον γνωρίζατε πριν ξεκινήσει η περιπέτειάς σας ή εξαιτίας αυτής;

- Όχι, δεν τον γνώριζα πριν, ούτε έκανα εγώ τις συνεννοήσεις μαζί του, τις έκανε ο κ. Συρογιαννόπουλος με τους λοιμωξιολόγους του ΠΓΝΛ.

* Δηλαδή δεν είχατε απευθείας επικοινωνία με τον κ. Τσιόδρα;

- Είχα τις επόμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία, με τον καθηγητή να δείχνει ενδιαφέρον και να με ρωτά για την πορεία της υγείας μου. Ανθρώπινα και όχι για τον καθορισμό θεραπευτικής αγωγής. Για το ιατρικό μέρος μιλούσε με τους λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

* Είναι προφανές ότι δεν είσαστε ένας κοινός ασθενής, πώς αλήθεια σας αντιμετώπισαν οι υγειονομικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου; Κάποιοι από αυτούς προφανώς είναι και ψηφοφόροι σας...

- Κύριε Κατσανάκη, απέναντι στην ασθένεια όλοι οι ασθενείς είναι το ίδιο. Και βέβαια πολλοί ήταν γνωστοί και φίλοι με πολλούς από τους οποίους είχαμε συναντηθεί παλαιότερα και σε αίθουσες μαιευτηρίων. Μου τα έλεγαν όμως οι ίδιοι γιατί εγώ δεν έβλεπα κανένα πρόσωπο από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό γιατί έμπαιναν στο δωμάτιο με τις ειδικές στολές και τις μάσκες και το μόνο που φαίνονταν ήταν τα μάτια τους. Άκουγα μόνο τη φωνή τους, δεν τους έβλεπα!

Αυτοί με γνώριζαν, μου έλεγαν το όνομά τους αλλά εγώ δεν τους έβλεπα.

* Σας μετέφεραν και τα μηνύματα ή τις ευχές των συναδέλφων τους υποθέτω...

- Ήταν έκδηλη η αγωνία και του ιατρικού προσωπικού και των λοιμωξιολόγων και του παραϊατρικού προσωπικού για την καλή έκβαση της υγείας μου. Αυτό ήταν ολοφάνερο στη συμπεριφορά τους. Όπως ήταν έκδηλη και απερίγραπτη η χαρά τους κατά την έξοδό μου από τη Μονάδα.

* Στις δηλώσεις μετά την έξοδό σας είπατε ότι υπήρξε κάποια χρονική στιγμή στη Μονάδα ιδιαίτερα δύσκολη. Με το χέρι στην καρδιά, σε αυτή τη στιγμή ανησυχήσατε για τη ζωή σας;

- Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Από την Κυριακή, ημέρα εισαγωγής μου και για 5 ημέρες ο πυρετός παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα, 39 ακατέβατα. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου είχα μια δραματική επιδείνωση της υγείας και απεικονιστικά και κλινικοεργαστηριακά. Εκεί θορυβήθηκαν ιδιαίτερα οι γιατροί. Βεβαίως δεν μου είπαν τότε όλη την αλήθεια, τι ακριβώς συμβαίνει, ούτε την ακριβή ακτινολογική εικόνα αλλά τους είδα πολύ ανήσυχους. Και μετά από σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπως μου είπαν, πρόσθεσαν κάποιο επιπλέον φάρμακο στην ήδη εφαρμοζόμενη αγωγή.

* Εννοείτε τη χλωρικίνη;

- Όχι τη χλωρικίνη, το λεγόμενο Plaquenil, το έπαιρνα από την πρώτη ημέρα. Όπως έπαιρνα μαζί και την αζιθρομυκίνη το γνωστό ZITHROMAX συν τα δύο αντιβιοτικά για gram θετικά και gram αρνητικά μικρόβια ευρεία κάλυψη για πιθανή επιλοίμωξη. Αυτά συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.

* Στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων υποθέτω ότι ο χρόνος είχε διαφορετική διάσταση. Πώς αλήθεια περνούσατε τον χρόνο σας αυτές τις 16 ημέρες νοσηλείας;

- Οι ώρες στη Μονάδα κύριε Κατσανάκη, ήταν ατελείωτες. Όταν νύχτωνε δεν ξημέρωνε και όταν ξημέρωνε δεν νύχτωνε! Ξαπλωμένος στο κρεβάτι, κάποιες βόλτες στο δωμάτιο, βλέποντας τα μέσα ενημέρωσης στο ίντερνετ και κοιτώντας στο ταβάνι ώρες ατελείωτες ...

* ...Και μέσα σε ένα ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον φόβου και ανησυχίας να επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία σας...

- Το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό είναι το περιβάλλον στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με κανένα. Εκείνο όμως που προσωπικά με εξάντλησε και έκανε δύσκολη τη ζωή μου ήταν ο διαρκής πυρετός και στη συνέχεια η επιδείνωση της κατάστασής μου την Παρασκευή.

* Είχατε επικοινωνία με την οικογένειάς σας, τους δικούς σας ανθρώπους;

- Ναι τηλεφωνική. Μιλούσαμε πολλές φορές την ημέρα, ήρθε κάποιες φορές ο γιος μου και με είδε από το παράθυρο γιατί ήταν όλη η οικογένεια αρχικά σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ που ήταν τελικά αρνητικά.

* Στις 16 ημέρες και στον βαθμό που ήταν δυνατό είχατε κάποια έστω και ελάχιστη πολιτική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου;

- Όχι, δεν είχα μαζί μου υπολογιστή, η πολιτική μου ενασχόληση εξαντλούνταν στην ενημέρωσή μου από τους συνεργάτες μου, παρακολουθούσα μόνο τις ειδήσεις και είχα ατελείωτα τηλέφωνα. Από φίλους, συγγενείς, δικούς μου ανθρώπους από τον νομό Λάρισας και όλη την Ελλάδα που μου έδιναν δύναμη και κουράγιο στον δύσκολο αγώνα μου εναντίον του κορονοϊού. Όπως είχα τηλέφωνα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργούς, τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και υφυπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον δήμαρχο Λαρισαίων, συναδέλφους μου από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τα άλλα κόμματα οφείλω να ομολογήσω.

* Και φθάνει η 16η ημέρα, που παίρνετε το πολυπόθητο εξιτήριο. Τι ακριβώς σκεφθήκατε όταν περάσατε την έξοδο της Μονάδας Λοιμωδών και αναπνεύσατε "καθαρό αέρα";

- Όταν βγήκα είδα έναν άλλο κόσμο γιατί δεν ήξερα τι καιρός επικρατεί, έβλεπα από το παράθυρο ήλιο ή βροχή αλλά δεν είχα την αίσθηση της θερμοκρασίας. Όπως εξεπλάγην όταν μια μέρα είδα στα μέσα ενημέρωσης ότι έκανε παγωνιά και έπαθαν ζημιά οι αγρότες στον νομό μας.

Αίσθημα ελευθερίας, χαράς και ευγνωμοσύνης προς όλο τον κόσμο.

* Ήταν αναμφισβήτητα μια περιπέτεια ζωής για εσάς, από την οποία βγήκατε νικητής. Τι σας άφησε αυτή η περιπέτεια, άλλαξε τον τρόπο που βλέπετε πλέον τον κόσμο;

- Σίγουρα ήταν μια μεγάλη περιπέτεια. Με το χέρι στην καρδιά θα σας πω ότι δεν φοβήθηκα ούτε μια στιγμή γιατί είχα και βαθιά πίστη στο Θεό αλλά και εμπιστοσύνη στις ικανότητες των γιατρών του ΠΓΝΛ. Γι΄ αυτό οφείλω να τους ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για το πολύ δύσκολο έργο που επιτελούν και για τον αγώνα τους να κρατήσουν την πατρίδα όρθια και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε.

Σίγουρα άλλαξαν πολλά πράγματα και κυρίως ότι η ζωή απέκτησε για μένα μεγαλύτερη αξία.

* Ολοκληρώνοντας αυτή την ανθρώπινη συζήτηση θέλω να σας ρωτήσω και κάτι πολιτικό. Με τις υπηρεσίες που παρέχει και συνεχίζει να παρέχει το εθνικό σύστημα υγείας, κάτι που διαπιστώσατε και προσωπικά, θα συνεχίσετε να το στηρίζετε ακόμα περισσότερο με την κοινοβουλευτική σας δράση;

- Κύριε Κατσανάκη, το ΕΣΥ αποτελεί τη βάση του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Κανείς και ποτέ δεν το αμφισβήτησε. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει κανείς που θα πει ότι αυτό το σύστημα υγείας δεν χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από 10 χρόνια μνημονίων χωρίς προσλήψεις με γηρασμένο προσωπικό και μεγάλες ελλείψεις, οι προσλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει και βεβαίως επιταχύνθηκαν λόγω της κατάστασης και θα συνεχιστούν. Μαζί μιλούσαμε κύριε Κατσανάκη όταν κάναμε τον αγώνα πριν τα Χριστούγεννα για να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΛ και το είχαμε καταφέρει όπως δημιουργήσαμε και κρεβάτια στο Τμήμα Λοιμωδών με τη βοήθεια του υπουργού Υγείας. Ποτέ όμως δεν φανταζόμουν ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα τα χρησιμοποιούσε όλα αυτά!

* Είναι εντυπωσιακές οι προσφορές επιχειρηματιών να στηρίξουν το σύστημα υγείας και τοπικά με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας. Μετά την κρίση τα νοσοκομεία της χώρας θα είναι καλύτερα με τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκαν από τους δωρητές;

- Καταρχήν πρέπει να εξάρουμε τη στάση των επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα και στη Λάρισα. Οι Έλληνες έχουν φιλότιμο, πάντα πρόσφεραν και προσφέρουν και το ίδιο κάνουν και τώρα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης συμμετέχουν όλοι, όσο μπορεί ο καθένας.

Ζούμε μια έκτακτη κατάσταση, η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, πήρε άμεσα επώδυνα μέτρα και κυρίως τα εφάρμοσε έγκαιρα. Και γι΄ αυτό τον λόγο η Ελλάδα ευτυχώς βρίσκεται μεταξύ των 2-3 χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Θέλω να πω στον κόσμο ότι μπορεί κάποιος να μην θέλει να ωφελήσει τον εαυτό του αλλά δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να βλάψει τη δημόσια υγεία. Και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Την οικονομία, την καθημερινότητά μας μπορούμε να την κάνουμε την επόμενη ημέρα όλοι μαζί. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται όμως δεν επανέρχεται. Γι΄ αυτό παρακαλώ όλο τον κόσμο, και τον παρακαλεί ένας άνθρωπος που έδωσε τη δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό και την κέρδισε, να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, των τεχνοκρατών και της κυβέρνησης. Είναι για το κοινό καλό να μείνουμε όλοι στο σπίτι μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass