Η Λάρισα ετοιμάζεται να βγάλει μάσκες!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ «LARIPLAST» ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΕΠΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ… ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΙΔΕΑ ΕΓΙΝΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΣΚΩΝ * «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 25 Απρ 2020 19:30
Η λαρισινή επιχείρηση μετατρέπεται σε πρωτοπόρα μονάδα παραγωγής που θα καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε προστατευτικές μάσκες Η λαρισινή επιχείρηση μετατρέπεται σε πρωτοπόρα μονάδα παραγωγής που θα καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε προστατευτικές μάσκες

Η Λάρισα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ειδικότερα με την παραγωγή πιστοποιημένων υγειονομικών μασκών μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τις αρχές Μαΐου η χώρα θα αποκτήσει πλήρη επάρκεια σε μάσκες, καθώς στη Λάρισα θα λειτουργήσει το πρώτο εργοστάσιο, εκτός Κίνας, παραγωγής πιστοποιημένων μασκών.

Έτσι όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της πασίγνωστης «Lariplast» Γιάννη Τσερέπα και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κλινικής «Αnimus» Αχιλλέα Νταβέλη, οι οποίοι συνέλαβαν και υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, κάνοντας γνωστή τη Λάρισα σε όλο τον κόσμο.

Όπως ήταν φυσικό, τούτες τις μέρες γράφτηκαν πολλά για τη συνεργασία των δύο Λαρισαίων επιχειρηματιών που τυγχάνει να ηγούνται και του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, του Αχιλλέα Νταβέλη ως προέδρου και του Γιάννη Τσερέπα ως αντιπροέδρου.

Χθες το πρωί βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της «Lariplast», όπου είναι η έδρα της νέας εταιρείας Larissa Face Cover (LFC) AE και συνομιλήσαμε με τον κ. Γιάννη Τσερέπα για όλα όσα συνέβησαν μέχρι να επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία με τους Κινέζους για τις γραμμές παραγωγής μασκών, αλλά και όσα πρόκειται να γίνουν ώστε να αποκτήσει το εθνικό σύστημα υγείας και η ελληνική αγορά, τις πολυπόθητες υγειονομικές μάσκες.

Μάσκες οι οποίες θα είναι πιστοποιημένες, όλες τύπου 2 και 3, δηλαδή χειρουργικές με προστασία 95%-98%, μα το βασικότερο, όχι made in China, αλλά made in Larissa. Φυσικά μιλήσαμε μαζί του και για τις αλλαγές που φέρνει στο παγκόσμιο επιχειρείν ο κορονοϊός.

 

Πιο αναλυτικά η συζήτηση:

 

* Κύριε Τσερέπα, πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την αγορά των ολοκληρωμένων γραμμών αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών από την Κίνα;

- Ένα Σάββατο μεσημέρι μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης και μου παρουσίασε αυτή την …τρελή ιδέα. Να καταθέσουμε δηλαδή οικονομική προσφορά για την προμήθεια, από ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού εξοπλισμού στην Κίνα, κάποιων ολοκληρωμένων γραμμών αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών, οι οποίες θα προσφέρουν, σε αυτόν που τις φοράει, προστασία μέχρι και 98%, με πιστοποίηση CU βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Συμφώνησα, καταθέσαμε, όπως αποδείχτηκε την οικονομικότερη προσφορά και αγοράσαμε τις 2 από τις 3 γραμμές παραγωγής.

 

* Γιατί οι Κινέζοι δεν θέλησαν να κρατήσουν το μονοπώλιο παραγωγής μασκών;

- Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν μιλάμε για μάσκες, αλλά για παραγωγική διαδικασία. Στην Κίνα υπάρχουν 45 βιομηχανίες, αλλά μόνο μία παράγει πιστοποιημένες, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε άλλες μηχανές, αλλά αυτές θα λειτουργούσαν παράνομα. Οι συγκεκριμένες σταματούν την παραγωγή μόλις εμπλακεί ανθρώπινο χέρι. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε την παραγωγή, όταν με το καλό ξεκινήσει το εργοστάσιο και βρούμε τα βήματά μας.

 

* Με τον κ. Νταβέλη είχατε συνεργαστεί επιχειρηματικά στο παρελθόν;

- Όχι, αλλά έχουμε την ίδια επιχειρηματική φιλοσοφία, ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να ενώνονται και να συνεργάζονται για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Τσώρτσιλ, κ. Ρούστα είχε πει ότι «αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας». Αν βάλεις το εγωισμό σου κάτω από το κοινό συμφέρον θα έχεις θετικό αποτέλεσμα. Έτσι ο κ. Νταβέλης είχε την ιδέα, ζήτησε από μένα να το ψάξω κι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να το υλοποιήσουμε. Ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι. Ξεκίνησα αμέσως την έρευνα, κάλεσα την ομάδα μου την 1η Απριλίου και τους ανακοίνωσα ότι ξεκινάμε την προσπάθεια. Κάποιοι το θεώρησαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Είχαμε όμως ευτυχή κατάληξη κι ας ξεκίνησαν όλα από το μηδέν. Το deal ολοκληρώθηκε σε μία εβδομάδα, προχθές παραλάβαμε τις μηχανές, και σήμερα (σ.σ.: χθες) ξεκινήσαμε τη συναρμολόγηση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτή θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε την πρώτη παραγωγή. Θα προσλάβουμε 18 με 20 άτομα, διότι οι μηχανές είναι υπεραυτόματες και οι προσληφθέντες χρειάζονται μόνο για τους τομείς της αποθήκευσης και τυποποίησης. Οι πρώτες παραγγελίες που έχουμε είναι από το εξωτερικό, αλλά δική μας πρόθεση και υποχρέωση είναι να καλύψουμε πρώτα τις εθνικές μας ανάγκες. Αυτός ήταν ο στόχος μας, γι’ αυτό και δεν ενδώσαμε σε κάποιες καλές προσφορές που ακολούθησαν να μεταπουλήσουμε τις μηχανές που προμηθευτήκαμε. Δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε να φέρουμε με υψηλό κόστος μέσω απευθείας πτήσης cargo από τη Σαγκάη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα τις μηχανές, από ότι αν το κάναμε ακτοπλοϊκώς, με λιγότερα χρήματα.

 

* Αφού κλείστηκε η συμφωνία, τι ακολούθησε;

- Αναμορφώσαμε τον χώρο στη «Lariplast», ζητήσαμε από τον ΕΟΦ να μας υποδείξει τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε και το προσαρμόσαμε ανάλογα. Ο αγώνας δρόμου που κάναμε ήταν επίσης ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε. Φυσικά μας βοήθησε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας (που σχετιζόταν με την έκδοση αδειών) όπως φυσικά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Η κυβερνητική βοήθεια όμως ήταν μεγάλη στο θέμα της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής, αφού μας υπέδειξε τους αξιόπιστους αερομεταφορείς, αποφύγαμε τις ενδιάμεσες στάσεις, όπου υπήρχε ο κίνδυνος το προϊόν να κατασχεθεί και να μπλέξουμε σε δικαστικές περιπέτειες κι όλα καλά.

 

* Όλη αυτή η ιστορία απέδειξε ότι ενώ τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν στην τεχνολογία, φτιάχνουν δορυφόρους και διαστημόπλοια, την ίδια στιγμή αδυνατούν να καλύψουν πάγιες και βασικές ανάγκες του πληθυσμού, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού τις μάσκες προσώπου. Όλη αυτή η ιστορία αναθεωρεί την έννοια της παγκοσμιοποίησης και του επιχειρείν;

- Σίγουρα ναι. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αυτής που παράγει commodities (καταναλωτικά δηλαδή προϊόντα). Δυστυχώς η Ευρώπη έχει επιτρέψει να εισάγονται από την Κίνα ή την Τουρκιά φθηνά προϊόντα, τα οποία οι κυβερνήσεις επιδοτούν παράνομα, αφού προωθούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Τουρκία για παράδειγμα στο πλαστικό, όπου δραστηριοποιούμαστε, επιδοτεί τη βιομηχανία της με 10%. Άρα λοιπόν αυτές οι βιομηχανίες έχουν μεγάλα περιθώρια πώλησης κάτω από το κόστος.

 

* Και τι κερδίζουν οι κυβερνήσεις;

- Μα φυσικά συνάλλαγμα που είναι το ζητούμενο, όταν αυτές οι χώρες δεν είναι στη ζώνη του ευρώ. Εμείς δεν ζητάμε ανάλογη επιδότηση από τις κυβερνήσεις μας, να παρανομήσουν δηλαδή, αλλά να σταματήσουν αυτή την παράνομη πρακτική. Γιατί η Ευρώπη να μην ορθώσει ανάστημα απέναντι στην Κίνα, όπως έπραξε ο Τραμπ; Γιατί να μην βάλουν δασμούς σε αυτά τα προϊόντα.

 

* Και γιατί θεωρείτε ότι αυτό δεν γίνεται;

- Γιατί ο Βορράς θέλει να εξάγει τα προϊόντα τεχνολογίας και τη βαριά του βιομηχανία σε αυτές τις χώρες επίσης αδασμολόγητα και δεν επιθυμεί αντίποινα. Έτσι την πληρώνει ο Νότος που παράγει προϊόντα commodities. H παγκοσμιοποίηση δεν είναι κακή, αλλά πρέπει να έχει όρια. Ο κορονοϊός ήρθε να αλλάξει αυτό το σύστημα της οικονομίας και θα δούμε σύντομα. Καλός επιχειρηματίας είναι αυτός που όταν βλέπει το πρόβλημα, το λύνει αμέσως. Καλός πολιτικός είναι αυτός που το μεταθέτει σε κάποιον άλλον.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass