«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα»

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2020 18:02

Η «υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής έναντι του όποιου οικονομικού κόστους» που διακήρυξε ο Μητσοτάκης και η ενσυναίσθηση με την αυτοπειθαρχία που δείχνει καθημερινά ο λαός μας, επέτρεψαν στη χώρα να επιτύχει μια πραγματική «ρελάνς» υπευθυνότητας, απέναντι σε όλους εκείνους που πριν μερικά χρόνια τής κουνούσαν επιτιμητικά το δάχτυλο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το γεγονός ότι πολίτες και κυβέρνηση συγκεντρώνουμε σήμερα τον παγκόσμιο έπαινο».
Με αυτά τα λόγια ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου σχολιάζει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ χαρακτηρίζει σημαντική τη συνεισφορά του κομματικού μηχανισμού στο κοινωνικό σύνολο.
Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές που ακούγονται ολοένα τελευταία, ο Γραμματέας της ΝΔ εμφανίζεται αρνητικός σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «δεν πρέπει να αναλωθούμε σε εσωστρέφειες, τώρα που μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες. Με την εκλογολογία η μείζονα αντιπολίτευση προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα περιεχομένου στον πολιτικό της λόγο».
Σχετικά με την τοποθέτηση του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Καραβάνα, αναφορικά με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και την αντιπαράθεση που προκάλεσε ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος σε τοπικό επίπεδο δηλώνει πως «γκρίνιες και μεμψιμοιρίες δεν μας αξίζουν».
Χαρακτηρίζει σημαντική τη νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς «δίνεται μία μοναδική ευκαιρία τόσο στις μικρές εκμεταλλεύσεις όσο και στις πιο μεγάλες, όπως αυτές του κάμπου να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα για να μειώσουν τα κόστη τους, να επενδύσουν σε καινοτομία και να πετύχουν μεγαλύτερες παραγωγές και υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες».

 

* H Κυβέρνηση πιστώνεται (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Το γεγονός ότι δεν είχαμε τόσα θύματα όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι όμως αποτέλεσμα και μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας, με τους πολίτες να υπακούουν στα μέτρα και την αντιπολίτευση να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων;
- Η πατρίδα μας, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούσαν. Δεν διστάσαμε όλοι μαζί να εφαρμόσουμε γενναία, αλλά και αποτρεπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Η «υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής έναντι του όποιου οικονομικού κόστους» που διακήρυξε ο Μητσοτάκης και η ενσυναίσθηση με την αυτοπειθαρχία που δείχνει καθημερινά ο λαός μας, επέτρεψαν στη χώρα να επιτύχει μια πραγματική «ρελάνς» υπευθυνότητας, απέναντι σε όλους εκείνους που πριν μερικά χρόνια τής κουνούσαν επιτιμητικά το δάχτυλο. Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν το γεγονός ότι πολίτες και κυβέρνηση συγκεντρώνουμε σήμερα τον παγκόσμιο έπαινο.
* Ολοένα και περισσότερο το σενάριο των πρόωρων εκλογών έρχεται στην επικαιρότητα. Ωστόσο μία προσφυγή στις κάλπες είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, δεν συμφωνείτε;
- Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μας αποπροσανατολίσει από τον εθνικό μας στόχο. Τι κι αν η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα. Η αποτελεσματική διαχείρισή της προσφέρει στην πατρίδα μας ένα μοναδικό αβαντάζ τώρα που ξεκινάει ο αγώνας της επόμενης μέρας. Θα ήταν ποτέ δυνατόν να αναλωθούμε σε εσωστρέφειες τώρα που μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες; Με την εκλογολογία η μείζονα αντιπολίτευση προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα περιεχομένου στον πολιτικό της λόγο. Αναρωτιέμαι μήπως προσπαθεί έτσι να ξορκίσει το κακό που θα τη βρει όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
* Όπως ήταν λογικό, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων ΔΕΕΠ, (πρώην ΝΟΔΕ), οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο. Ως γραμματέας του κόμματος που είστε, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στα κομματικά στελέχη; Φοβάστε την καλοκαιρινή ραστώνη;
- Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρόεδρος της ΝΔ, που παίρνουμε την απόφαση να μεταθέσουμε για λίγους μήνες την εκπλήρωση των καταστατικών μας υποχρεώσεων. Σας διαβεβαιώ ότι ούτε ο κορονοϊός θα μας εμποδίσει να πραγματοποιήσουμε τις εσωκομματικές μας εκλογές. Προτεραιότητά μας είναι να διεξαχθούν με ασφάλεια και γιατί όχι με ακόμη μαζικότερη συμμετοχή από την προηγούμενη φορά. Άλλωστε και παρά το γεγονός ότι μείναμε σπίτι, κόμμα και νεολαία δε σβήσαμε τις μηχανές. Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 80 τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη μας σε ολόκληρη τη χώρα, με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, με επιμελητήρια, παραγωγικούς και κλαδικούς φορείς αλλά και ειδικούς εμπειρογνώμονες. Αναπτύξαμε μάλιστα και έντονη κοινωνική δράση σε συνθήκες όπου οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας χρειάζονταν ακόμα περισσότερα, ενώ τα διαθέσιμα μέσα ήταν λιγότερα λόγω των περιορισμών. Τα καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στο «Βοήθεια στο σπίτι», σε όσους έχουν ανάγκη από αίμα αλλά και στις εθελοντικές οργανώσεις και είμαι υπερήφανος για τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματός μας.
* Στην περιοχή μας υπήρξε μία τοποθέτηση του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Καραβάνα, αναφορικά με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμη και σε στελέχη του κόμματός σας. Προφανώς τα βέλη του κ. Καραβάνα αφορούσαν κυρίως τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και με αφορμή την επανέναρξη των μαθημάτων την προσεχή Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν υγειονομικά κενά, αντιδρώντας στην επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Πώς το σχολιάζετε;
- Εάν κάτι μείνει βαθιά χαραγμένο στη συλλογική μας μνήμη από την τρέχουσα περίοδο, δεν θα είναι άλλο από την αυτοθυσία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι δημόσιοι λειτουργοί και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. Κι από κοντά όλοι εμείς που αυτοπεριοριστήκαμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Γκρίνιες και μεμψιμοιρίες δεν μας αξίζουν.
Σχετικά με κάποιες συνδικαλιστικές ανακοινώσεις νομίζω ότι είναι αναντίστοιχες και με το κοινωνικό αίσθημα αλλά και με τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών, δηλαδή εκείνων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Ξανακερδίζουμε τη ζωή μας με τα σχολεία ανοιχτά και τους εκπαιδευτικούς δίπλα στα παιδιά μας.
* Το τελευταίο διάστημα βροχή «πέφτουν» οι ερωτήσεις - αναφορές βουλευτών του κάμπου για την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Επειδή οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον πλανήτη επιβάλλουν την εξασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της κάθε χώρας, είναι αυτονόητη η κυβερνητική στήριξη στον τομέα κυρίως της αγροδιατροφής. Με ποιον τρόπο όμως πρέπει να γίνει αυτή;
- Φαντάζομαι ότι οι αγρότες μας δεν περιμένουν από μένα να μάθουν τα μέτρα που τους αφορούν. Η Κυβέρνησή μας, το αρμόδιο υπουργείο καθώς και η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ βρίσκονται δίπλα τους σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η τηλεδιάσκεψη, γίνονται σύμμαχός μας όχι μόνο για να καταγράφουμε τα όποια προβλήματα αλλά και για να επικοινωνούμε τις λύσεις. Θα σταθώ όμως στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τους συνεταιρισμούς. Δίνεται πλέον μία μοναδική ευκαιρία τόσο στις μικρές εκμεταλλεύσεις όσο και στις πιο μεγάλες, όπως αυτές του κάμπου, να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα για να μειώσουν τα κόστη τους, να επενδύσουν σε καινοτομία και να πετύχουν μεγαλύτερες παραγωγές και υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες. Κι όλα αυτά αντιμετωπίζοντας και τη βασική πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαθεί.
* Έχετε θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα «σχεδιάζουμε μαζί την επόμενη μέρα», στην οποία καλείτε να συμμετάσχουν τα στελέχη σας και να καταθέσουν προτάσεις για αλλαγές στο κράτος ή στην αγορά, προκειμένου να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτή την πρωτοβουλία…
- Με ένα κλικ στο https://nd.gr/sxediazoumetinepomenimera εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και επιχειρηματίες κάθε ηλικίας, σε αστικά κέντρα και στην περιφέρεια μπορούν να επισημαίνουν πώς διαμορφώνεται γι’ αυτούς η νέα πραγματικότητα αλλά και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο κράτος ή στην αγορά. Τα νέα δεδομένα απαιτούν δημόσιες πολιτικές που θα απαντούν πειστικά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων των πολιτών. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα. Αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας που για χρόνια όμως τα είχαμε αφήσει αναξιοποίητα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass