«Κάνουμε πράξη τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών»

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 20:40

Η επόμενη μέρα του ελληνικού αγροτικού τομέα περνάει από τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταγωνιστικός. Τα κλειδιά για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η μείωση

του κόστους παραγωγής και ο ορθολογικός εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων. Οι σημερινές, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε την υλοποίηση επενδύσεων. Καθοριστικής σημασίας είναι πλέον η υλοποίησή τους μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στους αγρότες, που ξεδιπλώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας 1.087 αγρότες, Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί έχουν ήδη λάβει εγκρίσεις επιχορήγησης των Σχεδίων Βελτίωσής τους, με προϋπολογισμό περίπου, 104 εκατ. ευρώ, με επιχορηγήσεις περίπου 58 εκατ. ευρώ. Σημαντικές είναι και οι επιχορηγήσεις επενδύσεων για τη μεταποίηση, καθώς και όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα Leader. Τα επενδυτικά πλάνα του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειάς μας μάς αναλύει ο κ. Χρήστος Πανάγιος, περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας της Τράπεζας Πειραιώς.

• Ο αγροτικός τομέας έπαιξε σημαντικό ρόλο τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Πράγματι, ο αγροτικός τομέας, ανέκαθεν, ξεχώριζε και λειτουργούσε ως πυλώνας ανάπτυξης, τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής μας οικονομίας. Αναμφισβήτητα, αυτό συνδέεται άμεσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει στενή σχέση με πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως της μεταποίησης, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού, των εξαγωγών. Και βέβαια είναι παράγοντας κοινωνικής συνοχής, αφού είναι και σημαντική πηγή απασχόλησης. Γι’ αυτό, στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξή του.

• Με ποιον τρόπο στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς τον αγροτικό τομέα;
Προτεραιότητά μας ήταν διαχρονικά η εξασφάλιση της ρευστότητάς του, για την ομαλή του λειτουργία, ακόμα και υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Παράλληλα, επιδιώκουμε η χρηματοδότηση να αποτελεί μέσο επίλυσης των δομικών προβλημάτων του τομέα. Για παράδειγμα, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, προσφέραμε την Κάρτα Συμβολαιακής και την Κάρτα Αγρότη, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στα γεωργικά εφόδια πληρώνοντας τοις μετρητοίς και επιτυγχάνοντας τις ανάλογες εκπτώσεις. Για την ομαλή είσοδο των νέων αγροτών στον χώρο, προσφέραμε το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Νέων και Νεοεισερχόμενων Αγροτών» και τα προνομιακά «Δάνεια απόκτησης γης». Για τη μείωση των κινδύνων, προσφέραμε το –συμπληρωματικό προς την ασφάλιση του ΕΛΓΑ- πρόγραμμα «Ασφαλής Αγροτική Παραγωγή». Και τώρα που οι επενδύσεις γίνονται επίκαιρες, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τα υγιή Σχέδια Βελτίωσης με πληθώρα χρηματοδοτικών λύσεων.

• Μιλάτε για τις αγροτικές επενδύσεις και τα Σχέδια Βελτίωσης. Πώς βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς το όλο θέμα;
Μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η επόμενη μέρα του ελληνικού αγροτικού τομέα περνάει μέσα από τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταγωνιστικός. Είναι εξαιρετική συγκυρία αυτήν την περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης σημαντικών επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τους 1.087 φθάνουν οι αγρότες, οι Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί στην Περιφέρειά μας, που έχουν ήδη λάβει εγκρίσεις επιχορήγησης των Σχεδίων Βελτίωσής τους, με προϋπολογισμό, περίπου, 104 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σημαντικές είναι και οι επιχορηγήσεις επενδύσεων για τη μεταποίηση και όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα Leader. Στην Τράπεζα Πειραιώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι αγρότες, οι ομάδες παραγωγών και οι αγροτικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν πλήρως από αυτήν την ευκαιρία και να εκσυγχρονίσουν τις παραγωγικές μονάδες τους. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να εκσυγχρονίσουν ορθολογικά την εκμετάλλευσή τους.

• Πώς στηρίζετε την υλοποίηση των αγροτικών επενδύσεων στην πράξη;
Στηρίζουμε χρηματοδοτικά κάθε υγιές επενδυτικό σχέδιο, με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε παραγωγό. Με τη σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουμε, έχουμε προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προϊόντων, που περιλαμβάνει δάνειο έναντι επιχορήγησης, επενδυτικό δάνειο,  εγγυητική επιστολή για προεξόφληση μέρους της επιχορήγησης, καθώς και δάνειο για φωτοβολταϊκά για το μέτρο 4.1.3.
Στόχος μας είναι η χρηματοδότηση των αγροτών και των ομάδων παραγωγών να γίνεται με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους χρηματοδοτούμενους, όπως η προσαρμογή του πλάνου αποπληρωμής στη δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεων και στην περιοδικότητα των ταμειακών ροών τους, με την προσαρμογή των δόσεων αποπληρωμής σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες στον κλάδο του γεωργικού εξοπλισμού, με κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπως οι: Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Θεοχαράκης Α.Ε., Μποζατζίδης-Μητσιολίδης Agrotech S.A., Γ. Χίγκας Α.Β.Ε.Ε., Κ. Κουιμτζής ΑΕ, Unitrack Α.Ε.Ε., Θ. Σουμπάσης Μ.Ε.Π.Ε. και Milkplan A.E. για τη χρηματοδότηση των πελατών μας με ευνοϊκούς όρους. Οι συζητήσεις μας με τις εταιρείες του κλάδου συνεχίζονται και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες συνεργασίες με σημαντικές επιχειρήσεις.

• Αναφέρεστε σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι ακριβώς προσφέρει η Τράπεζα γι’ αυτό;
Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της εξειδικευμένης μονάδας Green Banking που διαθέτει για περισσότερα από 10 έτη, έχει σημαντική εμπειρία και στον τομέα της χρηματοδότησης επενδύσεων στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης φυσικά χρηματοδοτούμε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση ενέργειας (net metering), με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Όμως, για τους αγρότες και τα συνεργατικά σχήματα διαθέτουμε εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκούς σταθμούς για πώληση ενέργειας. Επιπλέον, για κατόχους υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων χρηματοδοτούμε και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

• Μιλάτε για στήριξη και των συνεργατικών σχημάτων των αγροτών. Ποιες είναι οι ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς;
Η συνεργασία είναι βέβαιο ότι αποτελεί δύναμη και παράγοντα ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Οι συνεταιρισμοί, αλλά και οι Ομάδες Παραγωγών διευκολύνουν την οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, διαθέτουν πρόσβαση στην αγορά και πιστεύουμε ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αγροτική οικονομία. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στα υγιή συνεργατικά σχήματα για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική τους. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξει τα επενδυτικά τους σχέδια και ιδιαίτερα αυτά που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

• Τι θα λέγατε στους αγρότες που έχουν εγκεκριμένο Σχέδιο Βελτίωσης;
Στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως είναι γνωστό, έχουμε μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση αγροτικών επενδυτικών σχεδίων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι κατανοούμε τις ανάγκες σας. Θέλουμε να εξετάζουμε εξατομικευμένα κάθε αίτημα, με στόχο να μπορούμε να σας προτείνουμε τον καταλληλότερο συνδυασμό λύσεων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του Σχεδίου Βελτίωσής σας και τις επιθυμίες σας. Εσείς, λοιπόν, που έχετε ήδη λάβει τη σχετική έγκριση ένταξης, ελάτε τώρα στο κατάστημά μας, με το οποίο συνεργάζεστε. Από κοντά θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού το πλέον αποτελεσματικό πλάνο χρηματοδότησης των σχεδίων σας. Είναι σημαντικό για εμάς όλα τα υγιή σχέδια να υλοποιηθούν προς όφελος της τοπικής και της εθνικής αγροτικής οικονομίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass