Δημήτρης Μάρδας:

Οταν ο Λαφαζάνης ζητούσε δραχμή και μ’ έδειχνε με το δάχτυλο...

Ο πανεπιστημιακός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 2015, μιλά στην «ΕτΔ» για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τα «στεγνά» κρατικά ταμεία και τον καθημερινό κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας *Ο κορονοϊός και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης επικίνδυνων καταστάσεων για τη χώρα

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2020 20:00
Περάσαμε ξυστά απ’ τη χρεοκοπία κι αν δεν σώζαμε τη χώρα, θα μας έπαιρνε ο Πηνειός και θα μας πετούσε στη θάλασσα, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο τότε υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθηγητής Δημ. Μάρδας Περάσαμε ξυστά απ’ τη χρεοκοπία κι αν δεν σώζαμε τη χώρα, θα μας έπαιρνε ο Πηνειός και θα μας πετούσε στη θάλασσα, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο τότε υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθηγητής Δημ. Μάρδας

Οι διάλογοι που δεν βγήκαν ποτέ στον... αέρα στο Μαξίμου το βράδυ της 5ης Ιουλίου μετά το δημοψήφισμα, η χρεοκοπία που περάσαμε ξυστά, ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη και όλο το άγνωστο χρονικό της διαπραγμάτευσης του 2015 «φωτίζονται» στο βιβλίο του καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα, που τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπεύθυνος για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Λίγες ώρες πριν υπογράψει το βιβλίο του «2015: Το Ημερολόγιο του τρόμου» στη Λάρισα (στις 7-10 μ.μ. σήμερα στο βιβλιοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ, Κύπρου 47) «μαρτυρά» στην «ΕτΔ» αιχμηρά... γεγονότα, με ονοματεπώνυμα και ημερομηνίες, μέσα από την αποκαλυπτική συνέντευξή του για «τη διαπραγμάτευση, τον εκβιασμό και το «παίγνιο» με το κρατικό ταμείο στη δίνη των αριθμών» που αποτελεί και τον υπότιτλο του βιβλίου του από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η σχετική συζήτηση μαζί του, έχει ως εξής:

* Eν μέσω της νέας κρίσης του κορονοϊού, ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να γράψετε τώρα αυτό το βιβλίο;
- Ο λόγος είναι ένας. Να δει ο κόσμος τη διαπραγμάτευση του 2015 μέσα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού ή διαφορετικά μέσα από τις πολλές άγνωστες στιγμές του 2015. Το βιβλίο φωτίζει το τοπίο της περιόδου εκείνης ακόμη περισσότερο δίνοντας μια άλλη οπτική. Αυτό είναι και η αιτία που μας οδήγησε στο γράψιμο του χρονικού. Να γίνουν γνωστά πολλά άγνωστα. Δημοσιεύθηκε τώρα και όχι νωρίτερα, γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος, όπου μπορούν να ειπωθούν πολλά, χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

* Γιατί να το διαβάσουν οι πολίτες; Τόσα βιβλία γράφηκαν από το 2016 και μετά. Όλοι κάτι γράφουν... Τι παραπάνω θα μάθουν;
- Το βιβλίο «ξεθάβει» πράγματα και καταστάσεις, όπως και λεπτές πτυχές της διαπραγμάτευσης μέσα από τα μάτια του κρατικού ταμείου. Τότε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σιωπούσαμε, καθώς δεν θέλαμε να ταράξουμε τους πολίτες και την αγορά με ό,τι στραβό και ανάποδο αντιμετωπίζαμε με κίνδυνο τη χρεοκοπία της χώρας. Δουλειά μας ήταν να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που έπρεπε. Αυτή η σιωπή λύνεται στο βιβλίο. Οι ιδιαίτερες εικόνες που δίνονται και δεν δόθηκαν σε κανένα άλλο βιβλίο της περιόδου εκείνης, μπορεί να αλλάξουν ακόμη και την άποψη πολλών για τα όσα συνέβησαν τότε.

* Υπάρχουν περίεργες καταστάσεις, εξελίξεις και αιχμηρά γεγονότα που βγαίνουν στο φως;
- Φυσικά και υπάρχουν. Γι’ αυτό γράφηκε το βιβλίο. Δεν θα είχε ενδιαφέρον αν επαναλάμβανε χιλιομασημένα γεγονότα. Η αναφορά στις άγνωστες εξελίξεις εκείνου του εξαμήνου είναι που κάνει ελκυστικό το βιβλίο. Αποκαλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα και εκρηκτικές καταστάσεις. Και δεν περιστρέφεται φυσικά το βιβλίο μόνο στην κατάσταση του κρατικού ταμείου και της χρεοκοπίας που ξυστά περάσαμε σε κάποιους χρόνους, αλλά σε όλο το εύρος της διαπραγμάτευσης.

* Το βιβλίο σας απαντά στο βιβλίο και τις θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη;
- Ως ένα βαθμό ασχολείται με τον Γιάνη. Δεν είναι βέβαια σκοπός του βιβλίου να «ξεσκονίσει» κάθε θέση του Γιάνη. Εξετάζονται όμως κύριες επιλογές του που εντάσσονται σε μια λάθος τεχνική του πολέμου που είχε κατά νου. Τόσο ο εκβιασμός όσο και η μπλόφα είναι στοιχεία που εντάσσονται σε κάθε διαπραγμάτευση. Όταν όμως δεν σου βγαίνουν, τότε αλλάζεις πορεία. Δεν εγκαταλείπεις τον αγώνα, απλά αλλάζεις τη μέθοδο που χρησιμοποιείς. Αυτό ήταν το λάθος του Γιάνη. Και πάντοτε βέβαια έχεις στην άκρη του μυαλού σου την κατάσταση του ταμείου του κράτους. Αν η χώρα χρεοκοπούσε, θα μας έπαιρνε ο Πηνειός και θα μας πετούσε στη θάλασσα...

* Το 2015 υπήρξε κάποια περίοδος που σας φόβισε, λόγω της επερχόμενης πιθανής χρεοκοπίας; Ποια η θέση των Θεσμών;
- Φυσικά υπήρχε, όχι μια στιγμή αλλά πολλές. Κάθε μήνας είχε το δικό του άγχος και δυσκολία ως προς τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουμε. Οι Θεσμοί, άλλοτε με περίεργη συμπεριφορά και άλλοτε με επιθετική μεταθέτοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ήθελαν αν μας εξαντλήσουν. Εμείς ήμασταν απόλυτα πεισμένοι για αυτό. Δεν τους κάναμε όμως το χατίρι...

* Τι έγινε εκείνο το βράδυ μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν βρεθήκατε στο Μαξίμου και έπρεπε να αποφασίσετε Μνημόνιο και ευρώ ή δραχμή;
- Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου γιατί ο αναγνώστης θα δει διαλόγους που ουδέποτε βγήκαν στον αέρα. Τότε, ήταν ημέρα Πέμπτη αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε μια εκτεταμένη παρουσίαση δύο λύσεων Μνημόνιο-ευρώ ή δραχμή καταλήγοντας στην πρώτη λύση. Όλοι οι υπουργοί ακολούθως πήραν τον λόγο κλείνοντας στην άποψη αυτή. Ήταν κυβερνητικό Συμβούλιο, οπότε συμμετείχαν μόνο οι υπουργοί. Εγώ συμμετείχα εξαιρετικά ως αναπληρωτής υπουργός γιατί τους ενημέρωνα για την κατάσταση του ταμείου. Όταν ήρθε η σειρά του Λαφαζάνη, αυτός θυμωμένος ζήτησε επιστροφή στη δραχμή και αναφέρθηκε τότε στο Νομισματοκοπείο, απ’ όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε τα 22 δισ. ευρώ, που είχε εκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δικά της ήταν όμως όχι δικά μας!

* Και πώς αντιδράσατε σε αυτήν τη θέση;
- Την ώρα που πρότεινε αυτό με τον δείκτη του χεριού του προτεταμένο προς το πρόσωπό μου, ανέφερε ότι εγώ γνώριζα για όλα αυτά τα δισ. και το... έκρυβα! Ήταν από τις ελάχιστες φορές που εκνευρίστηκα. Πήρα τον λόγο χωρίς καν να το ζητήσω και του έδωσα μια απάντηση, που θα τη δείτε στο βιβλίο, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι με αποτέλεσμα ο Λαφαζάνης να αποχωρήσει. Οι υπόλοιποι συνεχίσαμε καταλήγοντας στην αποδοχή του σεναρίου Μνημονίου-ευρώ. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Ο πόλεμος είχε δοθεί, αλλά χάσαμε!

* Υπήρχε σχέδιο για δραχμή ή για το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Γιάνη;
- Το κύριο όργανο διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής ήταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Πολιτικής, όπου προέδρευε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ουδέποτε εκεί άνοιξε θέμα δραχμής ή παράλληλου συστήματος πληρωμών. Και σας διαβεβαιώνω ότι αν ποτέ γινόταν μια τέτοια συζήτηση, οι δημοσιογράφοι που μας περίμεναν στο ισόγειο, θα το μάθαιναν πριν τη λήξη της συνεδρίασης και αυτόματα θα το μάθαινε όλος ο κόσμος.

 

 mardas2

Οι εκβιασμοί των θεσμών,
το «παίγνιο» Βαρουφάκη
και ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Ο εφιάλτης του 2015 βρίσκεται πάλι προ των πυλών, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε το 2020 η πανδημία του κορονοϊού Covid-19. Το 2015 ζήσαμε ένα μοναδικό «Κυλώνειον Άγος» στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αν η ιστορία, υπό τις τρέχουσες πρωτόγνωρες ζοφερές συνθήκες, επαναληφθεί το 2020 και εφεξής, τότε θα πρόκειται για κακόγουστη φάρσα, με αδιανόητες συνέπειες για τη χώρα.
Τέλη Ιανουαρίου του 2015. Μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο συγγραφέας και μαζί του ένα επιτελείο υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων πασχίζουν να κρατηθεί το κρατικό ταμείο ζωντανό σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «Θεσμούς».
Το ταμείο, όμως, δεν είναι ανεξάντλητο…
Σε καθεστώς πρωτοφανούς ασφυξίας, το ΓΛΚ καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα επιδιώκοντας να διαχειριστεί τους περιορισμένους χρηματικούς πόρους της χώρας. Η κάθε μέρα είναι και μια αιωνιότητα στην κόλαση των αριθμών. Ο χρόνος είναι αμείλικτος.
Ο Δημήτρης Μάρδας, επικεφαλής του ΓΛΚ κατά τις κρίσιμες μέρες του 2015, καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τους εκβιασμούς των «Θεσμών», το «παίγνιο» του κεντρικού διαπραγματευτή της χώρας και τους χειρισμούς του κρατικού ταμείου υπό τη δαμόκλεια σπάθη της χρεοκοπίας.
Ένα αποκαλυπτικό χρονικό που η πανδημία του νέου κορονοϊού το καθιστά άκρως επίκαιρο. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

* Ο Δημήτρης Μάρδας υπογράφει σήμερα το απόγευμα το βιβλίο του «2015 Το ημερολόγιο του τρόμου» στο βιβλιοπωλείο «Ανεμος» στην οδό Κύπρου στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass