«Η τέχνη είναι ένας διαρκής αγώνας»

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΗΘΟΠΟΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ - «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΡΘΑ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2020 21:41

Συνέντευξη: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Με αφορμή τον θεατρικό μονόλογο του Αλέξη Σταμάτη «Η τελευταία Μάρθα» που παρουσιάζεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην Αυλή του Μύλου από το «Θέατρο των Οδοιπόρων», ο Λαρισαίος ηθοποιός Παναγιώτης Μπάκας μιλά στην «Ε» για τους

δυνατούς συμβολισμούς της παράστασης, για τα απότοκα της μοναξιάς, αλλά και τις εκκωφαντικές σιωπές των σύγχρονων κοινωνιών.

* Κύριε Μπάκα, τι αντιπροσωπεύει ή σηματοδοτεί το θεατρικό κείμενο του Αλέξη Σταμάτη για εσάς και πώς προσεγγίζετε τον ρόλο του ψυχαναγκαστικού μεσήλικα Σάκη;
- Θυμάμαι στις πρώτες αναγνώσεις της «Μάρθας», κάθε φορά ερχόμουν αντιμέτωπος με καινούριες πληροφορίες και ισχυρούς συμβολισμούς. Αλλά κάθε φορά, πάνω απ’όλα με «κέρδιζε» και με απασχολούσε η μοναχικότητα του ήρωα!
Η ανάγκη του ήρωα να είναι μόνος του! Αυτή η εμμονικότητα όμως θα οδηγήσει τον ήρωα και στη θέληση για αλλαγή. Και κάπου εκεί συνειδητοποίησα πως και στη ζωή, στις πιο μοναχικές στιγμές μας ξεδιπλώνουμε τις αλήθειες μας και τα θέλω μας και την ανάγκη μας για αλλαγές, μικρές ή μεγάλες.
Αν πετυχαίνουν ή όχι είναι μια άλλη παράμετρος! Με άξονα τα παραπάνω προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τον Σάκη, τον ήρωα που με ιδιαίτερη μαεστρία έχτισε ο Αλέξης Σταμάτης. Με τον Άκυ Μητσούλη έχουμε δουλέψει ξανά στο παρελθόν και νομίζω πως έχουμε αναπτύξει έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας πλέον. Πάντα οι συνεργασίες μας αφορούν ήρωες ιδιαίτερους και πολύπλευρους. Συζητήσαμε, αναλύσαμε, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε σε αυτό που τους τελευταίους τρεις μήνες έγινε δεύτερη φύση μου!

* Γιατί να δει κάποιος την παράσταση;
- Πρωτίστως για την ευκαιρία που δίνεται στο λαρισαϊκό κοινό να παρακολουθήσει ένα έργο ενός εκ των σπουδαιότερων εν ζωή Ελλήνων συγγραφέων! «Η Τελευταία Μάρθα» είναι ένα σπουδαίο δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας! Κι αυτή η προσπάθεια χτίστηκε με μεράκι και άπειρη διάθεση από μια ομάδα Λαρισαίων και μη καλλιτεχνών που στηρίζουν ενεργά τον πολιτισμό στη Λάρισα και προσωπικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά τους και για την υπέροχη συνεργασία!

* Τι είναι για εσάς η υποκριτική;
- Όλα τα συναισθήματα μαζί. Και η καλύτερη ευκαιρία να φοβηθώ, να κλάψω ακόμα και να νιώσω ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο! Και αυτό το συναίσθημα είναι που προσπαθείς να επικοινωνήσεις στο κοινό! Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, η υποκριτική (οι τέχνες γενικά) είναι ένας διαρκής αγώνας...

* Τι είναι αυτό που επιδιώκετε να διδάξετε στους μαθητές σας; Πόσο σημαντικό είναι το μάθημα της θεατρικής αγωγής;
- Να μια ωραία ευκαιρία να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του μαθήματος που σίγουρα δεν είναι να βρεθεί ο επόμενος θεατρικός εθνικός σταρ! Το μάθημα με επιστημονικές μεθόδους, παιδαγωγικά εργαλεία και τεχνικές δράματος (θέατρο) δημιουργεί τις συνθήκες για εκπαίδευση μέσα από ψυχαγωγικούς τρόπους! Επαφή, ομαδικότητα, συναίσθημα, αυτοπεποίθηση είναι μερικοί μόνο από τους στόχους του μαθήματος και αισθάνομαι περήφανος που στην πλειοψηφία τους τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Τέχνη και παιδί... μόνο όμορφα πράγματα γεννά!

* Ποια μορφή πιστεύετε ότι θα αποκτήσει το θέατρο και η τέχνη γενικότερα μετά την πανδημία;
- Η τέχνη είναι τέχνη και όσο υπάρχει ο άνθρωπος θα υπάρχει και η τέχνη. Αν θα προκύψει κάτι νέο; Διαφορετικό; Πιθανόν. Αν θα αλλάξει κάτι; Ίσως...αλλά σίγουρα η παραδοσιακή επικοινωνία του θεάτρου με το κοινό του δεν θα χαθεί! Αλλιώς δεν θα είναι θέατρο! Η τέχνη άλλωστε πάντα έβρισκε τρόπο να επιβιώνει και έτσι θα συνεχίσει!

Βιογραφία
Ο Παναγιώτης Μπάκας είναι Λαρισαίος. Το 2003 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και ξεκίνησε να εργάζεται τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως θεατρολόγος, όσο και στον κινηματογράφο (μικρού μήκους) και το θέατρο με συμμετοχή σε διάφορες παραστάσεις κυρίως ως ηθοποιός όπως ‘’BUG’’ και ‘’Χοντροί Άντρες με φούστες’’ (σκην. Άκυς Μητσούλης), ‘’Η Κοιμωμένη Ξύπνησε’’, ‘’Η Ρακωδία των Σκουπιδιών’’, ‘’Ο Μαγικός Αυλός’’ (σκην. Κώστας Λαμπρούλης), ‘’Υπερπαραγωγής’’ (σκην. Νικόλας Μακρής), ‘’Οι Ράγες Πίσω μου’’ (σκην. Χρυσούλα Χρήστου). Παράλληλα, έχει εργαστεί ως εμψυχωτής σε ομάδα του ΟΚΑΝΑ Λάρισας και σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.

 

Η ταυτότητα της παράστασης:
Ο Σάκης είναι ένας εμμονικός μεσήλικας με το απωθημένο ενός ανθρώπου που ήθελε να γίνει ζωγράφος και κατέληξε φύλακας στην Εθνική Πινακοθήκη. Κάποια στιγμή ένας ψιλικατζής ανοίγει κατάστημα απέναντι από το σπίτι του Σάκη. Ο Σάκης αποδίδει σε αυτόν τα χαρακτηριστικά ενός άγγελου-φύλακα. Οι καθημερινές τους κουβέντες ερμηνεύονται από τον Σάκη ως χρησμοί, μέχρι τη στιγμή που η κατάσταση θα πάρει μια απρόσμενη τροχιά.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων για τη στήριξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.
Σκηνοθεσία: Άκυς Μητσούλης - Ώρα έναρξης 20.30. - Είσοδος ελεύθερη. Το κοινό πρέπει να φορά μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά την έξοδο από την παράσταση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass