ΙΩΑΝΝΑ-ΣΕΜΙΝΑ ΒΡΑΚΑ

Η Λαρισαία της «Ελλάδας 2021»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ * «ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»...

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 21:00
Η κ. Ιωάννα Βράκα συναντήθηκε με την πρόεδρο της «Ελλάδα 2021»  κ. Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τελευταίας στη Λάρισα Η κ. Ιωάννα Βράκα συναντήθηκε με την πρόεδρο της «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τελευταίας στη Λάρισα

Του Θανάση Αραμπατζή
Σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρότζεκτ που επιχειρεί να ρίξει φως σε σπουδαίες μα αφώτιστες ψηφίδες της ιστορίας των πρώτων προεπαναστατικών χρόνων, και μάλιστα στο πλαίσιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό από τα 200 χρόνια της Επανάστασης

συμμετέχει η Λαρισαία Ιωάννα Σεμίνα Βράκα. Η Λαρισαία απόφοιτη του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας με θέμα τον Τύπο της Επανάστασης του 1821 υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών (ΚΕΦίΜ) κ. Αριστείδη Χατζή. Η κ. Βράκα μιλάει σήμερα στην «Ε» για το δύσκολο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας η ομάδα στην οποία συμμετέχει, για την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αγγελοπούλου, τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του επικεφαλής της έρευνας κ. Αριστείδη Χατζή, αλλά και καλεί άπαντες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Κατ’ αρχάς ρωτήσαμε την κ. Βράκα πώς προέκυψε η συμμετοχή της στην ομάδα μελέτης υπό τον Αριστείδη Χατζή για να μας πει ότι «Έχω τελειώσει αγγλική φιλολογία στην Αθήνα όπου και κατοικώ. Είχα πάει στο γραφείο του Αριστείδη Χατζή που είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να παραλάβω κάποια βιβλία του που είχα κερδίσει σε έναν διαγωνισμό. Γνωριστήκαμε και είδαμε ότι έχουμε πολλά κοινά ως προς κάποιες δραστηριότητες, για παράδειγμα εγώ είμαι μέλος της εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας του ΕΚΠΑ κι εκείνος ως καθηγητής βοηθάει σ’ αυτό. Μετά είδε ότι διάβαζα για να μπω σε ένα μεταπτυχιακό που έχει σχέση με το ελληνικό στοιχείο στην αγγλόφωνη λογοτεχνία και τότε μου είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη και έρευνα για θέματα της Επανάστασης από την ομάδα του και μου πρότεινε αν ήθελα να συμμετάσχω.
Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό σαν ιδέα και έτσι με μεγάλη χαρά δέχτηκα». Έπειτα της ζητήσαμε να μας εξηγήσει ποιο είναι το αντικείμενο της ομάδας για να μας απαντήσει ότι «Το αντικείμενο της ομάδας είναι η πλήρης αποδελτίωση όλων των εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά επίσης της Gazzetta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie, των Times του Λονδίνου της Literary Gazette and Journal of Belles Letters, Arts, Sciences, &c. του Λονδίνου και άλλων εντύπων που κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρονται σ’ αυτήν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της δουλειάς θα είναι η παραγωγή κάποιων βιβλίων που θα ρίχνουν φως σε κάποιες αθέατες πλευρές της ελληνικής επανάστασης. Ηδη ο επικεφαλής της ομάδας κ. Αριστείδης Χατζής δημοσιεύει στην εφημερίδα Καθημερινή σε άρθρα κάποια αποσπάσματα με βάση την αποδελτίωση των ελληνικών και ξένων εφημερίδων». «Πείτε μας κάτι ενδιαφέρον που έχει προκύψει από τη μελέτη σας» ζητήσαμε από την κ. Βράκα που μας είπε ότι «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βρει πολλά ενδιαφέροντα και άγνωστα -η αλήθεια είναι- γεγονότα. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε και πολλά γιατί πρέπει να περιμένουμε την έκδοση των βιβλίων. Αυτό που έχω κρατήσει εγώ είναι ότι υπάρχουν πολλοί αφανείς ήρωες. Θα σας αναφέρω το παράδειγμα της Ευανθίας Καΐρη από την Άνδρο, η οποία έστειλε το 1825 επιστολή προς τις Ευρωπαίες Φιλελληνίδες ζητώντας τους «να μιλούν υπέρ της αγωνιζόμενης Ελλάδας και να τη βοηθήσουν όσο μπορούν».
Η δράση της αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υλική βοήθεια από την Ευρώπη στον αγώνα. Χαρακτηρίζεται ως η πρώτη Ελληνίδια λόγια και κηδεύτηκε χωρίς θρησκευτική τελετή γιατί δεν το επέτρεψε η Εκκλησία, εξαιτίας του «αιρετικού, φιλελεύθερου θεολόγου» αδελφού της» θα μας επισημάνει.
«Ηταν ο Καποδίστριας δικτάτορας, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής σας κ. Χατζής» τη ρωτήσαμε, «Ο Αριστείδης Χατζής κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει την αξία του Καποδίστρια με αυτό που είπε. Ισα ίσα τονίζει το γεγονός ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας παρά τις όποιες αδυναμίες του, παρά τα λάθη που ίσως έκανε, ήταν η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής» θα μας απαντήσει, για να επανέλθουμε ρωτώντας τη «Κατηγορούν την επιτροπή Ελλάδα 2021 για ουδετεροπατρία. Τι απαντάτε;», «Οι Έλληνες έχουμε το χαρακτηριστικό να προσπαθούμε να βρούμε σε οτιδήποτε καλό κάτι αρνητικό.
Αν για παράδειγμα δούμε εκδηλώσεις που ανακοίνωσε από τη Λάρισα η κυρία Αγγελοπούλου, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολλές αυτές με υφή και στόχευση ελληνοκεντρικό και πατριωτικό. Πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο» θα μας πει. «Η έλλειψη Σταυρού από το σήμα δεν σας ενοχλεί;» τη ρωτάμε, «Θα ήθελα να υπάρχει Σταυρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακυρώσω το συνολικό έργο της επιτροπής. Θα αναφέρω ξανά τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται και που στο κέντρο τους έχουν την πατρίδα και το χριστιανορθόδοξο στοιχείο. Είναι και ευθύνη του κάθε συμμετέχοντα να αναδείξει τα στοιχεία του αγώνα που νομίζει πως πρέπει να αναδείξει» θα μας αναφέρει.
Ρωτήσαμε την Ιωάννα Βράκα αν πιστεύει ότι οι Λαρισαίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, για να μας πει ότι «Οι Λαρισαίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Αυτό έδειξε η μεγάλη συμμετοχή των φορέων στη σύσκεψη που έγινε παρουσία της προέδρου της Επιτροπής.
Οι πολλές προτάσεις που κατέθεσαν δείχνουν τη διάθεση της πόλης για ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις κι αυτό μόνο χαρούμενη μπορεί να με κάνει!». Τέλος, της ζητήσαμε να μας μιλήσει και για την κ. Αγγελοπούλου, «Είναι μία άξια επιλογή, γιατί έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές που αφορούν εορτασμούς. Επίσης έως στιγμής έχει επισκεφτεί πολυάριθμες περιοχές της χώρας για την επικοινωνία των δράσεων της Επιτροπής, αναδεικνύοντας ότι όλες οι περιοχές και οι κάτοικοι των νιώθουν υπερήφανοι για την ιστορία του τόπου τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass