Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Θέλουμε τον Πλαταμώνα με την παλιά του αίγλη

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2014 20:24 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:09

Γεννημένος στη Βροντού, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε κάτω από τις ψηλές κορυφές του θεϊκού Ολύμπου, καταγόμενος από μια οικογένεια με σημαντική πολιτική παρουσία, καταξιωμένος δικηγόρος σήμερα, διεκδίκησε και το αξίωμα του δημάρχου του Δήμου Δίου - Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και οι δημότες, του εμπιστεύτηκαν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στον ίδιο και τους συνεργάτες του τα ηνία του Δήμου για την επόμενη 5ετία.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δίου - Ολύμπου κ. Κώστας Δημόπουλος μιλά στη «Ε» σε μια συνέντευξη, ίσως με διαφορετικό στίγμα ενδιαφέροντος και προσέγγισης.

 

Συνέντευξη Στον Κώστα Τσόλα

* Κύριε δήμαρχε, ο Δήμος Δίου - Ολύμπου είναι ένας δήμος από τους πλέον δυναμικούς περιφερειακούς δήμους της χώρας με σημαντική ιστορία, και τεράστια τουριστική ανάπτυξη, συνδυάζοντας τον μυθικό ‘Όλυμπο με τις μοναδικές του παραλίες.

Ο νομός Λάρισας και ιδιαίτερα η πόλη της Λάρισας έχει στενούς δεσμούς με ένα σημαντικό κομμάτι του «Καλλικρατικού» Δήμου Δίου - Ολύμπου, που λέγεται Πλαταμώνας.

Όπως γνωρίζετε, ανέκαθεν ο Πλαταμώνας ήταν «αποικία» της Λάρισας με 10.000 κατοικίες σήμερα στην περιοχή του Πλαταμώνα – Ν. Πόρων να ανήκουν σε Λαρισαίους. Όπως είναι φυσικό πάντα ενδιαφέρει άμεσα τους Λαρισαίους η ανάπτυξη του Πλαταμώνα, αφού είναι ζωτικό κομμάτι της ζωής τους.

Με τις σκέψεις αυτές θα θέλαμε να μάθουμε από το πρώτο χέρι, δηλαδή από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Δίου - Ολύμπου ποιες είναι οι προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Πλαταμώνα και της ευρύτερης περιοχής μεταφέροντας παράλληλα την άποψη των Λαρισαίων ότι η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει εγκαταλειμμένη.

- Kύριε Τσόλα, η περιοχή γύρω από το Κάστρο είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος. Ανέκαθεν ήταν τουριστικός προορισμός. Παλαιότερα δεχόταν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη με υψηλό εισόδημα, πλην όμως η στασιμότητα, η στρεβλή ανάπτυξη και η ανεπάρκεια των παροχών τους «έδιωξε». Μόνο η καλή καρδιά δεν φτάνει. Εκεί που ήμασταν πρωτοπόροι, αφού ήδη από τη δεκαετία του ’60 λειτούργησαν τα πρώτα κάμπινγκ και το «Ξενία», και στην αρχή της δεκαετίας του ’70 το κάμπινγκ Ε.Ο.Τ. της Σκοτίνας, «Camping Ολύμπου» όπως λεγόταν, σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις παλεύουν μετά βίας δύο μήνες για να βγάλουν τα έξοδα, ενώ το κάμπινγκ του ΕΟΤ και το «Ξενία» δεν υπάρχουν ως επιχειρήσεις, υπάρχουν όμως ως σύμβολα της εγκατάλειψης της περιφέρειας από την κεντρική εξουσία.

Τα παιδικά μου καλοκαίρια τα πέρασα όλα στα κάμπιγκ της περιοχής, από τα τέλη του ’60. Όλοι οι φίλοι μου ήταν Λαρισαίοι. Ήμασταν μια καλή παρέα, με φιλίες που κρατούν μέχρι και σήμερα. Τένις μου μάθαινε να παίζω ο παππούς Σιρινιάν, που ήταν υπόδειγμα αθλητή, και ο Γιώργος ο Παζάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 που ανέβηκε η ΑΕΛ στην Α’ Εθνική, οι ποδοσφαιριστές της παραθέριζαν εκεί, τότε που χάθηκαν τα παιδιά στο τροχαίο. Ήταν παρέα μας. Μεγάλος καημός. Θυμάμαι τον τερματοφύλακα της ΑΕΛ, το Μιχάλη τον Ταμπάρα που με έμαθε να παίζω τη θέση του. Ο Μιχάλης ταυτόχρονα σπούδαζε στη Νομική, στην οποία έμελλε να πάω κι εγώ αργότερα. Μετά από χρόνια, το 1996 συναντηθήκαμε ξανά σε δικηγορικό ποδοσφαιρικό τουρνουά, και παίξαμε αντίπαλοι κάτω από τα γκολπόστ. Συγκινητική συνάντηση...

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Έτσι οι Λαρισαίοι εγκαταστάθηκαν, αγάπησαν την περιοχή και, έστω κι αν είναι σε άλλο νομό, την αισθάνονται ως πατρίδα τους. Όμως, ειδικά με την τελευταία διοίκηση του Δήμου, αλλά και από την άψυχη κεντρική εξουσία, ο Πλαταμώνας και όλη η περιοχή αυτή εγκαταλείφθηκε. Οι παλιές γραμμές έχουν στοιχειώσει και η ακτή διαβρώνεται. Πρόβλημα η καθημερινότητα: σκουπίδια, τρύπες στους δρόμους, κυκλοφοριακά προβλήματα, ύδρευση, καμένες λάμπες. Δυστυχώς αυτόν τον Πλαταμώνα παραλαμβάνουμε. Κι όμως, το άρωμα του «πριγκιπάτου» μοσχοβολά διάχυτα.

Είμαστε νέα διοίκηση με όρεξη και μεράκι. Η απελθούσα, με ελάχιστες ανανεώσεις στα πρόσωπα του δυναμικού της, έδειξε κορεσμό, αφού ο κορμός της και ο δήμαρχος συμπλήρωνε 20 χρόνια θητείας. Στη νοοτροπία αυτή παρασύρθηκαν και οι νεότεροι σύμβουλοι.

Με τις γνώσεις και την προθυμία μας αρχικά, σκοπεύουμε να ριχτούμε και οι ίδιοι στη μάχη, όπως κάνουμε και τώρα, με στόχο τα «δείγματα της γραφής μας» να φανούν το επόμενο καλοκαίρι. Σκοπεύουμε να ανασχεδιάσουμε το πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων, να εκπονήσουμε νέα κυκλοφοριακή μελέτη, να γίνεται πιο συχνά η χορτοκοπή και να είμαστε κάθε μέρα ανάμεσα στον κόσμο με διάθεση για να επιλύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

* Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι το πρόβλημα της έλλειψης και του ελέγχου της καθαρότητας του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν οι δεξαμενές με δύο - τρία ημερομίσθια και να υπάρχει άφθονο καθαρό νερό, όπως παλιά τώρα ντόπιοι και επισκέπτες λένε το νερό νεράκι. Πώς θα λύσετε άμεσα από τη νέα θερινή περίοδο αυτό το μείζον πρόβλημα; Επίσης τι θα κάνετε με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και την αποχέτευση;

- Μέσα σε ένα γενικότερα πλαίσιο μελετών του Δήμου μας για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης ασφαλώς πρέπει να εντάξουμε και τον Πλαταμώνα. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα θα προβαίνουμε σε συχνό ποιοτικό έλεγχο ενώ σκοπεύουμε με κάποιες κινήσεις, που είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν όποτε υπήρχε πρόβλημα λειψυδρίας ή ποιότητας, να ελέγχουμε το νερό διαρκώς την περίοδο της αυξημένης κατανάλωσης να υπάρχει επάρκεια και καθαρότητα. Τα κατάλληλα πρόσωπα υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ύδρευσης (ΔΕΥΑΛ) σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε και έμπειρους επαγγελματίες της περιοχής.

* Μια και κάνουμε αναφορά στο νερό, είναι γνωστό ότι από τα έργα της κατασκευής των σηράγγων του τρένου παλιότερα και του αυτοκινητόδρομου τώρα έχουν «κοπεί» πολλές πηγές του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ παράλληλα ο Πλαταμώνας κινδυνεύει με οδικό αποκλεισμό. Ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπορούσε να απαιτήσει από την εταιρία που πραγματοποιεί τα έργα σήμερα στον αυτοκινητόδρομο ο Δήμος Δίου - Ολύμπου για τον Πλαταμώνα προς ωφέλεια των κατοίκων και χιλιάδων παραθεριστών;

- Για τα έργα αυτά που αναφέρεστε πρέπει πρώτα να έρθουμε σε επαφή με τους ιθύνοντες, για να μάθουμε τον σκοπό τους σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα, δεδομένου ότι από την απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση. Στην αρχική μας σκέψη, σίγουρα είναι η αποκατάσταση στο τμήμα αυτό του δικτύου υδροδότησης από τις δυτικές πηγές, το οποίο σε κάθε περίπτωση χρειαζόταν ανανέωση, για να καλύπτονται επαρκώς τμήμα του Πλαταμώνα και οι Πόροι, η κατασκευή κυκλικού κόμβου και πεζογέφυρας που να συνδέει τον Νέο Παντελεήμονα με το Κάστρο εύκολα και ακίνδυνα και άλλα μικρότερα.

 * Η παραλία του Πλαταμώνα επίσης σε εγκατάλειψη. Οι κυματοθραύστες θεωρούνται επικίνδυνοι, τα μπετά έχουν υποχωρήσει και οι βράχοι παρασύρονται από τα κύματα. Ακόμα και τα σκαλιά πρόσβασης στην παραλία χάσκουν επικίνδυνα μεταξύ πεζοδρομίων και αμμουδιάς. Η αρμοδιότητα στον χώρο αυτό είναι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμενικού Ταμείου, θα πιέσει ο Δήμος ώστε οι συγκεκριμένες αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαταστήσουν τις καταστροφές;

- Σίγουρα, κύριε Τσόλα, οι κυματοθραύστες δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους και είναι επικίνδυνοι και ακαλαίσθητοι. Θα ζητήσουμε, σε πρώτο στάδιο από την Κτηματική την αποκατάστασή τους, ενώ πρόκειται να επικαιροποιήσουμε και να επισπεύσουμε την εκτέλεση της παλαιότερης μελέτης με θέμα «Προστασία των ακτών από τη διάβρωση», με κατασκευή επάλληλων κυματοθραυστών σε μεγαλύτερη απόσταση από τη στεριά και υποθαλάσσια πέλματα, ώστε να αποκτήσει και πάλι ο Πλαταμώνας την αξιοζήλευτη αμμουδιά του που του στέρησε η πλημμελής μελέτη και κατασκευή του λιμανιού.

* Ποια η άποψή σας για την παραχώρηση του λιμανιού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύετε ότι είναι θετική εξέλιξη ή όχι;

- Ασφαλώς και είναι θετική εξέλιξη, αφού λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και στόχου από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου, το λιμάνι δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. Η ευθύνη του ιδιώτη είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις των καιρών πολλές, αφού το λιμάνι μπορεί να προφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη πολλών τομέων, όπως στην αλιεία, στον τουρισμό, στη μεταφορά προσώπων και οχημάτων.

* Τέλος, κ. δήμαρχε, για κάτι που σίγουρα δεν ευθύνεστε εσείς, μήπως ο Πλαταμώνας και η ευρύτερη περιοχή πολλές δεκαετίες τώρα βιώνουν την εγκατάλειψη της Πιερίας επειδή κυριαρχούν οι Λαρισαίοι με τις χιλιάδες κατοικίες τους και τη δυναμική που αναπτύσσουν εκεί;

- Κύριε Τσόλα, δεν έχει σχέση αυτό, διότι την ίδια εγκατάλειψη βιώνουμε και στη Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά, την Παραλία του Λιτοχώρου και στα περισσότερα χωριά.

 Αρχικά ευθύνονται οι μέτριες διοικήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που εγκατέλειψαν την ύπαιθρο, αλλά και, συχνά, η έλλειψη παιδείας σε ορισμένους επαγγελματίες και παραθεριστές, οι οποίοι δεν σέβονται τον τόπο μας, προβαίνοντας σε ασύδοτες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, ακαλαίσθητες αυθαίρετες προσθήκες στα κτίσματά τους και όχι μόνο. Η νέα δημοτική αρχή, με όποιο πολιτικό κόστος, το οποίο προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, να βάλει σε τάξη τα κακώς κείμενα ώστε ο Πλαταμώνας να ανακτήσει, με σύγχρονη όψη, την παλιά του αίγλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass