Κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:

Η σιωπή δεν είναι ποτέ λύση

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου Του Παιδιού» μιλά στην «ΕτΔ» για τον εκφοβισμό στο σχολείο, τον ρόλο των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου *Θεωρεί συγκινητική την ανταπόκριση των Λαρισαίων στην προσπάθεια στήριξης των σεισμόπληκτων και δηλώνει ότι το «Χαμόγελο» θα εξακολουθήσει να προσφέρει υπηρεσίες στα παιδιά των καταυλισμών *Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Πιστοποίησης σχολείων για την πρόληψη

Δημοσίευση: 19 Απρ 2021 21:06

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
Στη συγκινητική ανταπόκριση των Λαρισαίων, οι οποίοι παρόλο που όλοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επηρεάστηκαν από τον σεισμό, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Οργανισμού για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την υποστήριξη των

παιδιών και των οικογενειών που επλήγησαν αναφέρεται, με συνέντευξή του στην «ΕτΔ», ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.
Ο κ. Γιαννόπουλος μας υπενθυμίζει την προσφορά στους σεισμόπληκτους των Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων του Οργανισμού, στη συνεισφορά των εθελοντών του για την ολοκλήρωση της καταγραφής των αναγκών των οικογενειών που επλήγησαν, ενώ διαβεβαιώνει ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει τη στήριξή του και στην πορεία.  Με αφορμή πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα το bullying, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τον σχολικό εκφοβισμό και πρόβλημα …δημόσιας υγείας και τονίζει την ανάγκη «μιας διαρκούς κινητοποίησης, σωστής ενημέρωσης και αποτελεσματικής συνεργασίας, ώστε να σταθούμε απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα παιδιά μας». Θεωρεί δε ότι οι εκπαιδευτικοί σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και υλοποιούν δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης, αλλά επειδή το φαινόμενο εξελίσσεται, η επιμόρφωση πρέπει να είναι διαρκής.
Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:
* Κύριε Γιαννόπουλε, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τους σεισμούς στη Λάρισα και κατόπιν καταγραφής των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησε εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για την άμεση και αποτελεσματική υποστήριξή τους. Θα συνεχιστεί η παρουσία σας στις σεισμόπληκτες περιοχές και με ποιον τρόπο;
- Από την πρώτη στιγμή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάστηκε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ελασσόνα, Φαρκαδόνα και Τυρνάβου και τις Τοπικές Αρχές για την κάλυψη των αναγκών των σεισμόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή και το Δαμάσι, θέτοντας στη διάθεση των κατοίκων όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκε στο Δαμάσι το Κινητό Πολυιατρείο του Οργανισμού «Ασκληπιός», το οποίο στελεχώθηκε με εθελοντές γιατρούς της περιοχής για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών και την ιατροφαρμακευτική στήριξή τους, ενώ ταυτόχρονα διαθέσαμε μία Κινητή Μονάδα νεογνών και παιδιών (Ασθενοφόρο) του Οργανισμού με τους διασώστες μας στο ΕΚΑΒ της Λάρισας για την ενίσχυσή του και την κάλυψη έκτακτων περιστατικών στις σεισμόπληκτες περιοχές. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι του Οργανισμού παρείχαν ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα φρόντισαν να απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά με σκοπό να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των αναγκών των οικογενειών που επλήγησαν συνεχίζουμε τη στήριξή τους μέσα από τις υπηρεσίες μας που παρέχονται τόσο από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, όσο και από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην περιοχή της Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.
* Σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης με θέμα το bullying, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού είχατε δηλώσει ότι «ο σχολικός εκφοβισμός είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας». Γιατί;
- Είναι πλέον γνωστό ότι οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στον ψυχισμό των παιδιών που τον βιώνουν είναι τόσο έντονες που αφήνουν το «αποτύπωμά» τους και στην ενήλικη ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο πέρα από κοινωνικό φαινόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτηρίζει και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Συνδέεται με προβλήματα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων της διαταραγμένης ψυχικής υγείας, τη μακροπρόθεσμη εμφάνιση βίαιης συμπεριφοράς και θεωρείται αιτία για απόπειρες αυτοκτονίας, φαινόμενο γνωστό διεθνώς ως «bullycide». Για τον λόγο αυτόν απαιτείται διαρκής κινητοποίηση, σωστή ενημέρωση και αποτελεσματική συνεργασία, ώστε να σταθούμε απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα παιδιά μας και να το εξαλείψουμε.
* Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο έντονο είναι το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στην περιοχή μας;
- Δυστυχώς, μέχρι στιγμής στη χώρα μας, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες, δεν υπάρχει ένας ενιαίος μηχανισμός καταγραφής του φαινομένου, ο οποίος να παρακολουθεί τόσο την ποσοτική, όσο και την ποιοτική μεταβολή του. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να καταγραφεί η πραγματική διάσταση του φαινομένου, καθώς τα παιδιά που είναι αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών δυσκολεύονται να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, λόγω των συναισθημάτων που νιώθουν, όπως θυμό, φόβο, ντροπή και ενοχή.  Η καθημερινή μας όμως επαφή με τη σχολική κοινότητα, τόσο μέσα από τη Γραμμή και το Τμήμα Πρόληψης, όσο και μέσα από το ευρωπαϊκό δίκτυο μαθητών εθελοντών, Yousmile, μαρτυρά ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό, έντονο και απαιτείται άμεση κινητοποίηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνήσουν στη Γραμμή SOS 1056 και στην εφαρμογή Chat 1056 ή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού, ώστε να μιλήσουν ανοικτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η σιωπή δεν είναι ποτέ λύση.
* Είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη η εκπαιδευτική κοινότητα για το πώς θα αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα;
- To bullying, αυτό που ονομάζουμε εκφοβισμός, είναι ένα φαινόμενο που απαντάται στα σχολεία, στους δρόμους και στις πλατείες ακόμη και στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, όλοι -παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί- πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ώστε να μπορούν να  προλαμβάνουν το φαινόμενο, καθώς και να το διαχειρίζονται άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει. Το φαινόμενο συνεχώς εξελίσσεται, τα δεδομένα αλλάζουν και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε όλοι αυτές τις εξελίξεις. Ο Οργανισμός έχει διαθέσει όλες τις δυνάμεις του και το προσωπικό στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και υλοποιούν δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης. Το φαινόμενο όμως εξελίσσεται και η επιμόρφωση πρέπει να είναι διαρκής.
* Ποια η συνεργασία σας με άλλες υπηρεσίες και φορείς προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος;
- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Anti-Bullying Network - EAN), το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014 με πρωτοβουλία του Οργανισμού.
Αυτήν την περίοδο το δίκτυο ετοιμάζει κάτι πρωτοπόρο και ουσιαστικό για τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη: ένα σύστημα πιστοποίησης των σχολείων για την πολιτική που ακολουθούν αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
Είναι ένα σημαντικό βήμα που θα δώσει συγκεκριμένες, ουσιαστικές λύσεις στους εκπαιδευτικούς.
* Όπως είναι γνωστό  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις και το έργο του βασίζεται αποκλειστικά στις δωρεές των πολιτών και τις χορηγίες. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ενίσχυση που λαμβάνεται από τους Λαρισαίους;
- Πρωτίστως, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι της Λάρισας, παρόλο που όλοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επηρεάστηκαν από τον σεισμό, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Οργανισμού για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών που επλήγησαν, αναδεικνύοντας την αξία της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσεων.
Φυσικά οι άνθρωποι της περιοχής στέκονται δίπλα στο «Χαμόγελο» και τα παιδιά που στηρίζουμε, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως τον Οργανισμό. Χάρη σε αυτήν τη στήριξη και τους πολύτιμους εθελοντές μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στα αυξανόμενα αιτήματα κάλυψης αναγκών των παιδιών και των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass