Συνέργειες και νέες τεχνολογίες είναι το μέλλον για τους παραγωγούς

Τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» κ. Παν. Καλφούντζος

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2021 15:30
Οι παραγωγοί θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα,  καθώς δρομολογούνται ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα ενισχύσουν τους πραγματικούς γεωργούς  και θα περιθωριοποιήσουν τους αγρότες του καναπέ, δηλώνει ο πρόεδρος  του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» κ. Παν. Καλφούντζος Οι παραγωγοί θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα, καθώς δρομολογούνται ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα ενισχύσουν τους πραγματικούς γεωργούς και θα περιθωριοποιήσουν τους αγρότες του καναπέ, δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» κ. Παν. Καλφούντζος

«Οι συνέργειες τοπικών συνεταιρισμών και η στροφή στις νέες τεχνολογίες, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό και ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας των οργανωμένων επαγγελματικά παραγωγών, και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος, προς όφελος των ίδιων, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος».
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, παρουσιάζοντας τους άξονες δράσης του Συνεταιρισμού, αποτιμώντας ταυτόχρονα τη μέχρι τώρα πορεία του.


Αναφερόμενος στις αδυναμίες του συστήματος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ τονίζει ότι «η βελτίωση του Κανονισμού του στις νέες ανάγκες κάθε καλλιέργειας, η ενίσχυση του μηχανισμού του με γεωπόνους που θα αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία δίκαια και έγκαιρα, θα αποτελέσουν το στοίχημα για τη νέα εποχή στήριξης των παραγωγών από την κλιματική αλλαγή».
Επιπλέον επισημαίνει «ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι προπωλήσεις προϊόντων χρηματιστηριακά, η επέκταση της βιολογικής γεωργίας και η μείωση του κόστους παραγωγής σε προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία».
Αναλυτικά, η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη συμπληρώνει οχτώ χρόνια ζωής. Θα τη χαρακτηρίζατε πορεία επιτυχίας;
Θεωρώ ότι αυτά τα οχτώ χρόνια μέσω της συλλογικότητας καταφέραμε να πετύχουμε αρκετά πράγματα. Από τα πιο σημαντικά είναι η εδραίωση της Συμβολαιακής Γεωργίας την οποία καθιερώσαμε συνεργαζόμενοι με μεγάλες εταιρείες όπως η «Μέλισσα Κίκιζας», η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και ο «Μπαρμπαστάθης».
Το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας το αναπτύσσουμε και το εξελίσσουμε κάθε χρόνο εφαρμόζοντας πρότυπα συστήματα πιστοποίησης, ενώ ταυτόχρονα τα μέλη μας διασφαλίζουν τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές, και βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών απολαμβάνουν στη συνέχεια καλύτερες.
Επιπλέον, παρέχουμε καθημερινά γεωπονικές συμβουλές στο χωράφι, και έχουμε εντάξει στην περιοχή της Λάρισας νέες δυναμικές καλλιέργειες όπως το βιομηχανικό και φρέσκο σπανάκι. Καθημερινά όλος ο μηχανισμός του ΘΕΣγη αναζητεί την καλύτερη λύση για τα μέλη του, είτε αυτό αφορά την καλλιέργεια του χωραφιού, είτε την προώθηση των προϊόντων του, είτε την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν ένα καλό προφίλ στον συνεταιρισμό. Συνεπεία αυτού είχατε την τιμή να μπείτε στην προσωρινή διοίκηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Πείτε μας δύο λόγια για την πρόσφατη εκλογή σας στην προσωρινή διοίκηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ.
Πράγματι, εδώ και 2 μήνες ιδρύθηκε η ΕΘ.Ε.Α.Σ. Κατά γενική ομολογία η δημιουργία μιας υγιούς και αποτελεσματικής Εθνικής Οργάνωσης, εκπροσώπησης και συντονισμού όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας μας είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά εξόχως απαραίτητη.
Το κενό που είχε δημιουργήσει η διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν τεράστιο, καθώς δεν υπήρχε πλέον οργανωμένη και συντονισμένη εκπροσώπηση των παραγωγών σε κανένα όργανο (Υπουργείο, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ,Copa Cogeca).
Πλέον με την ίδρυση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. δρομολογούνται εξελίξεις, οι οποίες ιδανικά θα απαιτούσαν τη συμμετοχή όλων των Συνεταιρισμών, καθώς ήδη οι συμμετέχοντες ξεπερνάμε το 80% του συνολικού συνεταιριστικού τζίρου.
Αυτό θα βοηθούσε να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, να καθοριστεί το σχέδιο υλοποίησης και να ξεκινήσει από τη σωστή αφετηρία η λειτουργία της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Πώς σχολιάζετε την πορεία διαβούλευσης για τη Νέα ΚΑΠ;
Δυστυχώς η διαβούλευση ξεκίνησε και συνεχίζεται χωρίς την οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγών. Παράλληλα παρατηρούμε σε αυτή την τόση σημαντική περίοδο να αλλάζουν Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς.
Φοβόμαστε ότι στο εναπομείναν διάστημα θα επιδιωχθούν «μπαλώματα», ωστόσο ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις σχετικά με την εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων, την αυστηροποίηση της έννοιας του «ενεργού αγρότη» και σίγουρα θα δοθούν χρήματα για παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον (βιολογικά) αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες (γεωργία ακριβείας).
Οι παραγωγοί θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα καθώς δρομολογούνται ριζικές αλλαγές οι οποίες θα ενισχύσουν τους πραγματικούς γεωργούς και θα περιθωριοποιήσουν τους αγρότες του καναπέ.

Παρατηρούμε στην περιοχή μας μία στροφή των παραγωγών προς τοπικές Συνεταιριστικές Ομάδες.
Στην περιοχή μας η χρεοκοπία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας αποδείχτηκε πολλαπλά επιζήμια καθώς χάθηκαν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πέρασαν στους ιδιώτες και με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκ νέου τέτοιου μεγέθους επενδύσεις.
Αυτό είχε ως συνέπεια να αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών και στη συνέχεια να αναπτυχθούν σιγά σιγά τοπικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι όμως για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να αναπτύξουν μεταξύ τους συνέργειες και να δημιουργήσουν οικονομίες κλιμάκος.
Γιατί κατά την κρίση σας οι παραγωγοί δεν συμμετέχουν «ενεργά» στα συλλογικά σχήματα και προτιμούν να συνεργάζονται απευθείας με εμπόρους;
Πρωτίστως, γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τους Συνεταιρισμούς καθώς έχει υποστεί πλήγμα το κύρος τους στη χώρα μας. Υπάρχουν λίγοι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα και αρκετοί στο εξωτερικό που μας δείχνουν τον σωστό δρόμο για την αποκατάσταση της υγιούς έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι».
Όπως, όμως αντιλαμβάνεστε και συμβαίνει εξάλλου με όλες τις επιχειρήσεις, αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που απαιτεί ειδικές γνώσεις.
Χρειάζεται συνεπώς, να υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των μελών, κοινοί στόχοι και διάθεση ώστε να αφιερώνει ο καθένας χρόνο για το κοινό καλό. Και βεβαίως χρήματα, ένα μικρό κεφάλαιο δηλαδή, για να ξεκινήσει η προσπάθεια.
Όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν βασικά εμπόδια για την έναρξη λειτουργίας ενός νέου Συνεταιρισμού και μοιραία οι αγρότες καταφεύγουν στην εύκολη λύση να διαχειρίζεται ο καθένας μόνος του το προϊόν με τις συνέπειες να είναι γνωστές.

Ζημιές από παγετό που έπληξαν την περιοχή μας και όχι μόνο. Τι δεν λειτουργεί σωστά και παρατηρούνται κάθε χρόνο οι ίδιες αδυναμίες τόσο στην καταγραφή των ζημιών όσο και στη γρήγορη αποζημίωσή τους;
Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα πραγματικά έπληξαν πάρα πολλές καλλιέργειες και σε πολλές περιοχές. Στην περιοχή μας επλήγησαν πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, αμπέλια, αχλάδια, κεράσια, κ.α.) και αρκετές από τις εκτατικές όπως τα σιτάρια, ο αρακάς, η βιομηχανική ντομάτα. Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να έχουν προληπτικό κυρίως χαρακτήρα. Η κυβέρνηση οφείλει σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, να προχωρήσει όπως εξήγγελλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε άμεσες εκτιμήσεις και να αποζημιώσει έγκαιρα τους παραγωγούς καθώς από αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιβίωσή τους. Παράλληλα η βελτίωση του κανονισμού στις νέες ανάγκες κάθε καλλιέργειας, η ενίσχυση του μηχανισμού με γεωπόνους που θα αξιοποιούν σύγχρονα εργαλεία, δίκαια και έγκυρα, θα αποτελέσουν το στοίχημα για τη νέα εποχή στήριξης των παραγωγών από την κλιματική αλλαγή.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Η έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής από όλες τις κυβερνήσεις κατά τη γνώμη μου είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Στα επιμέρους ζητήματα σίγουρα συγκαταλέγεται το κόστος ενέργειας (πετρέλαιο και άρδευση), η έλλειψη νερού ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας και η οργάνωση των διαδικασιών αποθήκευσης, μεταποίησης- τυποποίησης και logistics.
H απουσία της εμπορίας και προώθησης των προϊόντων μέσα από συλλογικά σχήματα αποτελεί μεγάλο πλήγμα, χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι σύμφωνα με μία έγκυρη μελέτη υπολογίστηκε ότι μόνο στα δημητριακά και στο βαμβάκι της Θεσσαλίας, οι ενδιάμεσοι έμποροι από τον παραγωγό μέχρι την πόρτα της βιομηχανίας, καρπώνονται πάνω 10.000.000 € σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον παραγωγό, σίγουρα υστερεί σε οργανωμένο συντονισμό και ενημέρωση, καθώς η ελληνική γεωργία σχεδιάζεται ερήμην του ίδιου του γεωργού.

Πώς οραματίζεστε την ελληνική γεωργία της επόμενης δεκαετίας;
Στη χώρα μας είναι ριψοκίνδυνο να κάνεις μακροχρόνιες προβλέψεις. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν την περίοδο της πανδημίας θα είναι μεγάλες.
Η Ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι προπωλήσεις προϊόντων χρηματιστηριακά, η επέκταση της βιολογικής γεωργίας σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, η αξιοποίηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη μείωση του κόστους, επενδύσεις σε προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, νομίζω θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία στη συνείδηση του Έλληνα παραγωγού που θα θελήσει να παραμείνει ανταγωνιστικός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass